BUDAPESTA DUS-INTORS PE TRASEUL ORADEA-BUDAPESTA-ARAD-TIMISOARA ZIUA I

Am plecat la drum de seara, vineri 1 aprilie, cu un tren accelerat care a facut 13 ore pana la Oradea. Cel mai important lucru trenul nu a intarziat, lucru rar la trenurile tarii. Asa ca, la ora 8:32, veteranul1 si consoarta erau in orasul de pe malul Crisului Repede. Ne-am cazat rapid intr-un hotel din apropierea garii si am pornit in hoinareala. Nu mai fusesem de vreo 30 de ani la Manastirea Sfintei Cruci, si am zis sa incepem cu un mic pelerinaj. Manastirea este la cativa kilometri de oras (2km din centru), sau mai bine zis era, caci intre timp Oradea s-a extins cu o serie de „casute” mai mult de locuit decat de vacanta. Am ajuns in 45 de minute, poate mai putin.

Manastirea s-a schimbat mult, bine ingrijita, cu numeroase agareturi, pare a fi o manastire bogata. Maicutele isi fac cu sfintenie datoria.

 In curtea ei se pastreaza vechea biserica de lemn cu hramul Arhanghelul Sfantul Mihail. Am admirat noua infatisare a manastirii si am purces la intoarcere. Drumul trece pe langa bazinul olimpic, parcul Bratianu, parcul botanic (nu se poate vizita sambata si duminica), vechiul hotel al orasului, renovat si numit pompos Continental Forum.

 Oradea are multe cladiri frumoase cu stiluri arhitectonice apropiate Europei Centrale si Vestice. Te izbeste de la bun inceput grija edililor fata de orasul in care locuiesc. Curatenia este aproape completa, constructiile de patrimoniu se refac si se ascund sub paravanul panzelor de protectie, pana si statiile de transport in comun au afisaj electronic, etc. Dar sa revenim. Hai la Palatul Episcopal Romano-Catolic. Aici pe timpuri era gazduit  Muzeul Tarii Crisurilor. Acum cladirea a fost revendicata si retrocedata Episcopiei Romano-Catolice.   In curtea acestuia se mai afla,inca, vestitele sculpturi ale inaintasilor nostri. 

Basilica din imediata apropiere este monumentala si se apropie ca dimensiuni de Biserica armeana de la Dumbraveni (apartinand in prezent tot cultului catolic). De aici, pe o vreme superba si deci calda, hai pe corso. In drum ne oprim sa mancam la un local dragut cu mancare foarte buna deservit bilingv in romana si maghiara. De aici o apucam spre Teatru.

 Spectacole  nu sant sambata si duminica aceasta. Cladirea este in reparatii, probabil de mai lunga durata. Am auzit ca se va imparti, o bucata romaneasca si o bucata maghiara. Mergem spre Palatul Primariei sau Turnul cu ceas cum i se mai spune.

 Statuia lui Mihai Viteazu ocroteste orasul. Sa semnalam ca si statuia lui Emanuil Godju spune ceva. Dar despre acest lucru voi incerca sa revin la Budapesta. Ne oprim la celebra Biserica cu luna, biserica de rit ortodox (www.bisericaculuna.ro). Trecem pe la Vulturul Negru si intram in pasajul cu acelasi nume.

 De aici o luam spre Casa de Cultura si inapoi catre hotel, caci incepe meciul Timisoara-Steaua. Despre celelalte biserici nu mai scriu nimic, desi ar merita, dar sunt prea multe.

About veteranul1