Spania este plina de neprevazut. Niciodata nu as fi crezut ca in aceasta tara pot fi constructii de tip american. Uite ca am trait sa vad si asa ceva. Un orasel micut cu numai 70.000 de locuitori, dar cu zgarie-nori care il fac sa primeasca pe drept denumirea de „Manhattan-ul Spaniei” sau „Beniyork”, acesta este Benidormul. Pana de curand orasul a detinut suprematia in Spania la inaltimea unei cladiri prin Grand Hotel Bali cu 186m. A fost depasit de turnurile din Madrid.
Sa nu uit in Benidorm locuiesc circa 5.000 de romani. Ii gasesti peste tot, cu siguranta intr-un restaurant ca bucatari sau chelneri, dar si vanzatori in magazine. Exista chiar magazine cu specific romanesc atat ca produse cat si ca denumire. In plin centrul statiunii se afla, de pilda, magazinul Transilvania. Castigurile romanilor sunt cam de 1000 de euro pe luna, cel putin asa mi-au spus cateva chelnerite care lucrau 12 ore pe zi. Am stat de vorba cu personalul unui restaurant al carui patron era un italian, si i-am intrebat va intoarceti in tara? Am asistat la cateva clipe de stupefactie, apoi a venit un raspuns timid: Daaaa….Am tradus raspunsul: Da de unde…
Dar sa lasam pe romanii nostri deveniti rezidenti sau cetateni spanioli ( Spania nu accepta dubla cetatenie) in pace si sa vorbim de Benidorm. Are o plaja intinsa, mai mare decat cea de la Mamaia, cu nisip fin. Solul este stancos, dar edilii orasului au adus nisip din mare si l-au pus pe plaja.
Plaja este plina de varstnici in perioada anotimpurilor reci de pe continent si vara de tineret si familii cu copii. Se face topless la „greu”, fara inhibitii. Sa vezi doamne de 70-80 de ani cu sanii goi e un lucru rar. Nu se practica nudismul pe plaja. Nudistii au locurile lor in zone mai retrase si practic neamenajate. Benidormul este plin de englezi, olandezi si probabil si alte nationalitati care au un singur scop: sa se simta bine. Asta face ca programul zilei sa fie urmatorul: pe la 11-12 se merge la plaja unde se sta pana tarziu (la 10 seara este inca soare), se mananca ceva de pranz la unul din restaurantele din zona, apoi incepand cu ora 19 se trece la treburi serioase. Restaurantele sunt pline, se canta, se danseaza si se bea, se bea pana pe la unu noaptea si chiar mai tarziu cand se trece la somn. Se zice ca englezii, in mod special, au banii in doua buzunare. Intr-unul se gasesc banii de mancare, etc., iar in celalalt banii de bautura. Acesta din urma este intangibil, nu se pot transfera de aici bani in celalalt buzunar, este strict interzis. La ce a condus acest aflux de turisti in Benidorm? La cresterea PIB-ului spaniol, bineinteles. Unii spun ca asigura peste 10% din PIB. La noi cum o fi?
In Benidorm poti ajunge in multe feluri. Cu avionul este cel mai lesne.Din Romania sunt curse Tarom, Bucuresti-Valencia si de aici cu autobuzul (cca.13-17 euro) pana la Benidorm faci 1h45 sau 3h functie de cursa si traseul lui. Poti ateriza la Alicante folosind alte companii si de aici cu autobuzul sau cu un asa-zis tren (un bilet cam 6 euro)ce aduce mai mult a tramvai si intr-o ora esti in oras. Cu trenul de la Madrid sau Barcelona la Alicante si apoi ca mai sus. Se poate ajunge si cu autocarul, din Romania sunt curse directe, dar drumul este obositor, faci cam 2 zile pline. Daca am ajuns in autogara din Benidorm vom ramane cu gura cascata. O constructie moderna cu multe utilitati. Asa ceva nu exista in Romania. Daca venim cu trenul, statia din Benidorm este micuta dar are tot ce iti trebuie. O mentiune, spaniolii astia nu prea cunosc nicio limba de circulatie internationala, dar sunt foarte amabili si incearca sa te ajute daca esti in impas. Pana la urma totul se rezolva. Ori te afli in gara, ori te afli in autogara trebuie sa ajungi in oras. Se poate si pe jos in circa 1h. Preferabil este sa iei taxiul, dar si mai convebil si la fel de comod este sa iei autobuzul (un bilet pana in 2 euro). Costa de patru ori mai putin si se plateste direct la sofer.
Benidormul este situat in golful Marina Baixa de pe Costa Blanca si este aparat de muntele Puig Campana (are numai 1406m). Din acest motiv zona are o temperatura placuta tot timpul anului. Muntele este usor de recunoscut, avand o taietura in forma de U.
Sunt trei plaje: Playa de Poniente (in zona veche a orasului, are o lungime de 2.974m),Playa del Mal Pas ( o mica plaja in centrul vechi al statiunii de numai 110m) si Playa de Levante (in zona noua a orasului sau englezeasca de 2.080m lungime)
Sunt numeroase parcuri de distractie cum ar fi Terra Mitica, Terra Natura, Aqulandia si Mundomar. Cam scumpe biletele. Am ajuns la Mundomar, unde pe langa cele trei spectacole (unul cu o dresura de papagali, altul cu foci si morse si altul cu delfini) poti vedea si gradina zoo. De aici se vede si Aqulandia care este impresionant.
Benidorm este un oras în care festivitatile se tin lant. Cea mai importanta festivitate este de departe cea in onoarea Virgen del Sufragio (patroana orasului) si a San Jaime Apóstol. Aceasta are loc in a doua duminica a lunii noiembrie si tine pana miercurea urmatoare. Focurile de artificii din ultima zi sunt superbe.
O excursie interesanta cu vaporasul se poate face la Benidorm Island cunoscuta sub numele de „Insula jurnalistilor.”
In centrul vechi gasim cateva stradute pitoresti cum ar fi San Lorenzo, Santa Fez si San Vicente. Tot aici se afla biserica San Jaime si Castelul Mirador si Balconul Mediteranei.
In apropierea Benidormului se afla cateva locuri de interes: Callosa d’en Sarria cu cascadele Algarului, Guadalest cu un castel ce merita vazut, Calpe si Denia.
Benidormul are si veleitati montane. In apropierea localitatii sunt cateva trasee ce pot fi parcurse in maxim 4h (cel mai lung). Se zice ca sunt si marcate cu semne alb si galben. Le-am gasit si eu, dar sunt extrem de rare. Avand in vedere relieful cred ca este destul de greu sa te ratacesti. Recomand „Travesía Sierra Helada” un traseu ce poate fi parcurs in circa 3h-4h, avand 8km lungime si o denivelare de 400m. Inaltime maxima 435m. Este un traseu pitoresc cu imagini de neuitat. Inainte veti trece in mod sigur si pe la cruce, un punct de belvedere al orasului.
Sa nu uit, Benidormul, nu are caini fara stapan, are pisici.
Thanks for this usefull information.
This is a interesting post.
Locuiesc in Benidorm de 8 luni…si mi-a facut mare placere sa citesc tot ce ai scris..foarte frumos redata atmosfeta din Benidorm si toate amanuntele.
Thanks friend. Good article. Thank you.