Armenesti 09 octombrie 2023.
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 9 octombrie
În anul 1829 s-a facut prima ascensiune a Araratului.
Araratul este un munte vulcanic situat astazi în Turcia de-a lungul malului drept al cursului mijlociu al râului Araks, la 16 km de Iran si la 32 km de granita de stat cu Armenia.
Potrivit Bibliei, arca lui Noe, care scapase de potopul global, a poposit pe vârful muntilor Ararat, iar Noe, parasind arca, a plantat o vita de vie si a baut din sucul de struguri fermentat, punând astfel temelia vinificatiei. Aceasta interpretare, recunoscuta ca eronata de stiinta, a dat impuls originii diferitelor studii care identifica Ararat si teritoriul în care se afla muntele cu legenda lui Noe.
La 9 octombrie (27 septembrie) 1829 s-a facut prima ascensiune catre cel mai înalt vârf vestic (5.156 m) al „biblicului” Munte Ararat, situat în zona care la acea vreme apartinea Rusiei.
Grupul de alpinisti a fost condus de un academician în vârsta de 62 de ani al Academiei de Stiinte din Sankt Petersburg Egor Ivanovich Parrot, un fizician rus de origine germana care lucra în Rusia din 1800.
Pe lânga asistentii si ghizii sai, detasamentul mai includea si pe etnograful armean,Khachatur Abovyan, în vârsta de 24 de ani, viitorul fondator al noii literaturi armene.
Astazi, aproape oricine poate urca Ararat.
Bisericile romano-catolice si armene vor onora 850 de ani de la Sf. Nerses Shnorhali
COMEMORAREA COMUNA A A 850-A ANIVERARE A „APOSTOLULUI HARULUI DIVIN AL ARMENIEI”—SF. NERSES SHNORHALI — VA ARE LA ROMA, NOV. 30-DEC. 2, 2023
Anul 2023 marcheaza o piatra de hotar pentru o figura extrem de influenta în istoria crestinismului mondial: comemorarea a 850 de ani de la moartea Sfântului Nerses Shnorhali , adica „cel gratios” (1102-1173).
Aceasta comemorare a fost inclusa printre reperele importante ale personajelor istorice eminente prezentate în calendarul UNESCO 2023 .
Pentru a onora locul Sf. Nerses cel Gratios în istoria crestina, Sfântul Scaun al Vaticanului va fi locul pentru o serie de evenimente comemorative din 30 noiembrie pâna în 2 decembrie 2023.
O slujba de rugaciune ecumenica va avea loc pe 2 decembrie la impozanta Bazilica Sf. Petru, prezidata de lideri ai bisericilor romano-catolice, armeno-apostolice si armeno-catolice – Preasfintitul Papa Francisc, Preasfintitul Catholicos Karekin II, Preasfintia Sa Catholicos Aram I , si Preafericitul Parinte Patriarh Raphaël Bedros XXI Minassian se vor uni în spiritul chemarilor Sfântului Nerses Shnorhali la unitatea religioasa.
Sursa:armenianweekly.com
Cinci noi episcopi pentru Biserica Armeana
Ieri, 8 octombrie, Preasfintitul Karekin al II-lea, Supremul Patriarh -Catolicos al Tuturor Armenilor a hirotonit si sfintit cinci noi episcopi pentru Patriarhia Ierusalimului si pentru eparhiile Coastei de Est a Statelor Unite, Irakului si Georgiei.Acestia sunt:
Arhimandritul Ochagan Gulgulian, Primatul Episcopiei Irakului (Bagdad),
Arhimandritul Theodoros Zakarian, Patriarhia Ierusalimului,
Arhimandritul Mesrop Barsamyan, Dioceza Coastei de Est a Statelor Unite (New York),
Arhimandritul Gorune Bagdassarian, Patriarhia Ierusalimului.
Arhimandritul Giragos Davtyan, Eparhia Georgiei (Tiflis).
Vezi: https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=108827
Festivalul intitulat „ Magia lui Lavash ” a avut loc în satul Arevik din regiunea Shirak (Armenia)
Festivalul trebuia sa aiba loc pe 23 septembrie, dar din cauza razboiului din Artsakh, a fost amânat pentru 7 octombrie.
Satul Arevik a fost renumit în anii sovietici pentru brutarii sai si pentru traditiile sale de coacere lavash, pâinea traditionala armeana. Strainii au onorat satul si l-au numit Lavasgrad, adica capitala lavasului.
Sursa: armenews.com
Presedintele azer, Ilham Aliyev, doreste ca 8 sate din Armenia sa fie returnate.
Astazi vorbim despre Sofulu.
Sofulu este o mica asezare în estul regiunii Tavush a Republicii Armenia , în apropierea granitei armeano-azerbaidjana . Satul a fost întemeiat la sfârsitul secolului al XIX-lea de catre turci crescatori de vite. În timpul existentei Federatiei Transcaucaziene a URSS la 19 iulie 1929 s-a decis ca Sofulu sa fie inclus în provincia Dilijan. Ulterior a fost cedat Azerbaidjanului sovietic . Dupa prabusirea URSS , în timpul razboiului din Artsakh din anii 1991-1994 , Sofulu a fost inclus teritoriului Republicii Armenia. Conform diviziunii administrativ-teritoriale a Armeniei , se afla în regiunea Tavush a Republicii Armenia , iar conform diviziunii administrativ-teritoriale a Azerbaidjanului , se afla în regiunea Qazakh a Republicii Azerbaidjan.
În timpul Uniunii Sovietice, asezarea a fost inclusa în RSS Azerbaidjan . Sofulu a fost considerat o enclava a RSS Azerbaidjanului pe teritoriul Armeniei Sovietice. Dupa prabusirea URSS , în timpul razboiului din sa fie inclus Artsakh din 1991-1994 , a fost inclusa pe teritoriul Republicii Armenia. Conform diviziunii administrativ-teritoriale a Armeniei , se afla în regiunea Tavush a Republicii Armenia , iar conform diviziunii administrativ-teritoriale a Azerbaidjanului , se afla în regiunea kazaha a Republicii Azerbaidjan . În prezent satul este abandonat.
La 22 mai 2023, primul ministru armean Nikol Pashinyan a anuntat public ca recunoaste zona numita Sofulu ca parte a Republicii Azerbaidjan .