Artsakh (Nagorno-Karabah)

Artsakh (Nagorno-Karabah)

S-a decis soarta celor 120.000 de armeni din Artsakh (Nagorno-Karabah). Declaratia Prim-ministrului armean Nikol Pashinyan este edificatoare.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a anuntat azi în parlament ca Armenia, dupa ce a acceptat Principiile de la Madrid în 2007 ca baza pentru solutionarea conflictului Nagorno-Karabah, a recunoscut Karabakhul ca parte a Azerbaidjanului.

Deputatul de opozitie Artur Khachatryan a întrebat de ce nu se mentioneaza dreptul la autodeterminare al poporului Nagorno-Karabah în sectiunea raportului privind implementarea programului guvernului armean 2021-2026, în timp ce în cel din urma dreptul la autodeterminare. determinarea a fost remarcata ca una dintre bazele solutionarii problemei.

Pashinyan a raspuns ca întreaga problema este ca în mostenirea negocierilor respective pe care a primit-o în 2018, nu exista un concept de „oameni Nagorno-Karabah”, ci un concept de „întreaga populatie a Nagorno-Karabah”.

„Aceste cuvinte sunt foarte importante. Da, poporul este un subiect constitutional conform Legii de la Helsinki, toate celelalte acte. Populatia nu este un subiect constitutional, adica nu este un subiect de suveranitate. Si în al doilea rând, daca spunem autodeterminare, de la cine si unde ne autodeterminam? De exemplu, de ce nu spunem ca Armenia se autodetermina, deoarece Armenia a fost autodeterminata prin Declaratia de la Almaty din 1991. De la cine s-a autodeterminat? Uniunea Sovietica pentru ca facea parte din Uniunea Sovietica”, a explicat premierul armean.

El a adaugat ca înainte de 2007, Armenia avea un concept legat de aceasta chestiune.

„Conceptul era ca Nagorno-Karabah, ca si altii, se autodetermina din Uniunea Sovietica. Si a existat o teorie ca Nagorno-Karabah nu a facut niciodata parte din Azerbaidjan. În 2007, au aparut principiile de la Madrid, unde s-a consemnat ca ajustarea a statutului Nagorno-Karabah si întregul proces ar trebui convenit cu Azerbaidjan. De ce ar trebui sa fie convenit cu Azerbaidjan daca noi [adica, Armenia] nu recunoastem Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului? Si am recunoscut Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului conform Principiilor de la Madrid. Am spus ca este o problema atunci când continutul negocierilor noastre si discursul public nu corespund. Am recunoscut, dar nu am spus, si toate razboaiele, luptele au fost legate la aceasta”, a spus premierul armean.

El a adaugat ca subiectul autodeterminarii este cel care vrea sa se autodetermina, iar Nagorno-Karabah, în timp ce acesta din urma a fost lasat în afara procesului de negocieri în 1998. Potrivit lui Pashinyan, dupa ce Nagorno-Karabah a fost lasat în afara procesului de negociere. proces de negociere, dreptul la autodeterminare a ramas pur si simplu scris în Actul final de la Helsinki.

„Am o analiza si spun ca daca nu ne confruntam cu aceasta realitate, nu va functiona”, a adaugat Pashinyan.

Deputatul Khachatryan i-a contrazis prim-ministrului, mentionând ca aceasta din urma echivaleaza cu autodeterminarea si independenta, în timp ce, conform definitiei Legii de la Helsinki, autodeterminarea înseamna cu totul altceva: de exemplu, Armenia se poate autodetermina si decide ca nu mai are nevoie de o republica parlamentara, dar de o teocratie. Potrivit legiuitorului, aceasta este întreaga logica a Legii de la Helsinki.

Premierul Pashinyan a raspuns ca Azerbaidjanul a spus acelasi lucru pe parcursul procesului de negocieri.

„Au mai spus ca autodeterminarea nu înseamna ca ar trebui sa existe un stat independent. Au mai spus ca subiectul acestei autodeterminari nu sunt doar armenii din Nagorno-Karabah, ci si azeri, au spus ca azeri. ar trebui, de asemenea, sa decida. De aceea vorbesc despre terminologia „oameni-populatie”. Am spus în 2019 ca negociatorul problemei Nagorno-Karabah ar trebui sa fie reprezentantul poporului din Nagorno-Karabah, deoarece oamenii din Nagorno-Karabah nu au votat la alegerile noastre parlamentare, prin urmare, nu am un mandat [în Karabakh]”, a spus premierul armean.

De asemenea, Khachatryan l-a întrebat pe Pashinyan care este statutul viitor al Nagorno-Karabah în opinia sa.

Pashinyan a raspuns: în logica teoriei deputatului cu privire la dreptul la autodeterminare, daca nu este definit statutul de astazi, nu se poate vorbi despre statutul viitor.

Ce soarta îi asteapta pe armenii din Armenia?

Sursa:news.am

About veteranul1