Armenesti 7 noiembrie 2022

Armenesti 7 noiembrie 2022

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 7 noiembrie.

A decedat pe 7 noiembrie 2008 la Constanta Simion Tavitian, o personalitate a presei dobrogene, scriitor,istoric, autor a numeroase lucrari despre istoria comunitatii armene din Romania si in special din Dobrogea. Se naste în orasul Cetatea Alba pe 3 februarie 1926, într-o familie de origine armeana. În 1940 se muta în Constanta, împreuna cu familia, în urma cedarii Basarabiei.

A decedat pe 7 noiembrie 1989 la Erevan, Sedrak Sharimanyan , celebru chirurg , profesor armean. Este considerat fondatorul neurochirurgiei moderne în Armenia. S- a nascut pe 30 iunie 1896 la Tiffis . 

 

Pe 7 noiembrie 1941,Nava „Armenia”  a fost scufundata de bombardamentele fortelor aeriene germane în timp ce evacuau ranitii si civilii din Crimeea . Numarul de oameni de pe nava în momentul distrugerii este incert, în anii sovietici erau mentionati 5.000 de oameni, dar în secolul XXI, cercetatorii îsi maresc numarul la 10.000.Au reusit sa se salveze numai 8 persoane. Este probabil cel mai mare naufragiu din istoria omenirii si unul dintre cele mai mari dezastre maritime.

 

A decedat pe 7 noiembrie 2011 la Moscova, Georgi Movsesyan , compozitor rus de origine armeana. S-a nascut pe 2 august 1945 la Harkov.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Pe 7 noiembrie 2014 a avut loc inaugurarea Institutului de Armenologie din România Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj a înfiintat Institutul de Armenologie, primul institut de studii armene din România si singurul din Europa Centrala.

3.

Pe 7 noiembrie 1877 a cazut în luptele de la Rahova Constantin Ene, maior. A condus primul esalon de atac pentru cucerirea cetatii Rahova, însa, în timpul luptelor un glont i-a strapuns pieptul, ranindu-l mortal. S-a nascut pe 20 decembrie 1837 la Bacau.

4.

Cu ceva timp în urma v-am solicitat daca aveti informatii despre participarea armenilor la Razboiul de Independenta din 1877. Nu am primit nicio informatie. Armeni în regat erau la acea vreme destul de multi dar informatii despre participarea acestora la razboi nu sunt, totusi câtiva ani mai târziu în Primul Razboi Mondial armenii au participat în numar mare si sunt informatii.

Armenii considera ca sunt reprezentati în Razboiul de Independenta din 1877 de generalul Mihai Cerchez. În “O bijuterie pierduta”-biserica armeneasca din Bacau, autorul Mihai Ceuca, aparuta în editura Ararat în 2021 îl prezinta pe maiorul Constantin Ene printre personalitatile armene din razboi. Astazi este ziua în care a cazut în luptele de la Rahova Constantin Ene. A condus primul esalon de atac pentru cucerirea cetatii Rahova, însa, în timpul luptelor un glont i-a strapuns pieptul, ranindu-l mortal. Numai doi armeni? Nu sunt cam putini? Ce facem mai cercetam?

5.

Un interviu din 1961 cu Rouben Mamoulian

Marele regizor de teatru si de la Hollywood a discutat despre cariera sa, precum si despre dragostea lui pentru culoare… si pisici.

https://www.bfi.org.uk/sight-and-sound/features/rouben-mamoulian-interviewed-1961

6.

Campionatele Mondiale de gimnastica artistica din 2022 s-au desfasurat la Liverpool , Regatul Unit , la Liverpool Arena , între 29 octombrie si 6 noiembrie 2022. Sportivii armeni au obtinut rezultate remarcabile. La sarituri Artur Davtyan a devenit primul medaliat cu aur la un campionat Mondial, el a obtinut un punctaj de 15,050, pe locul doi s-a clasat filipinezul Carlos Yulo cu 14,950, iar pe trei ucraineanul Igor Radivilov cu 14,733. Românul Gabriel Burtanete a venit pe patru cu 14,533 puncte.

La inele Artur Avetisyan 1 a ocupat locul patru, iar Vahagn Davtyan locul sase.

La cal cu mânere Harutyun Merdinyan în vârsta de 38 de ani a ocupat locul trei si a luat bronzul mondial.A fost si cel mai vârstnic medaliat al campionatului mondial.

,

 

 

 

 

About veteranul1