Armenesti 12 octombrie 2022
1.
PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 12 octombrie.
Sarbatori: Ziua limbii,alfabetului si culturii armene
S-a nascut pe 12 octombrie 1928 la Solak, Jivan Gasparyan , celebru interpret armean la duduk si compozitor.A decedat pe 6 iulie 2021 la Los Angeles.
Amanunte pe: hy.wikipedia.org
2.
Armenia ?i România nu vor avea reprezentante la Miss Grand International 2022.
3.
Emisiuni filatelice ale Artsakh în 2013.
„EUROPA” /EUROPA/ „VIZITA”
Ziua difuzarii: 15 martie 2013
„FLORA SI FAUNA ARTSAKH”
Ziua difuzarii: 19 aprilie 2013
„COSTUME NATIONAL DE ARTSAKH”
Data lansarii: 10 iulie 2013.
EUROPA-2013 „MONEDE POSTALE”
Data lansarii: 20 iulie 2013.
„EROI CERULUI”
Data lansarii: 10 septembrie 2013.
„FLORA SI FAUNA ARTSAKH”
Data lansarii: 5 decembrie 2013.
„MONUMENTE ARHITECTURALE ISTORICE ALE ARTSAKH”
Data lansarii: 25 decembrie 2013.
4.
Un armean a participat la explozia podului din Crimeea
Serviciul Federal de Securitate al Federatiei Ruse a arestat cinci cetateni ai Federatiei Ruse, trei cetateni ai Ucrainei si un cetatean al Republicii Armenia în dosarul penal al atacului terorist de pe podul din Crimeea, transmite RIA „Novosti”.
„S-a stabilit ca principalul departament de informatii al Ministerului Apararii al Ucrainei, seful sau Kirill Budanov, angajatii si agentii au fost organizatorii atacului terorist de pe podul din Crimeea”, se arata în raport.
Se observa ca dispozitivul exploziv a fost mutat din Odesa în Bulgaria, apoi în portul georgian Poti, iar apoi în Armenia.
FSB al Federatiei Ruse a publicat numele suspectilor. Conform listei publicate, în atacul terorist au fost implicati cetatenii ucraineni Mihail Tsyurkalo, Denis Kovach si Roman Solomko, cetatenii georgieni Dandro Inosaridze si un mediator pe nume „Levan”, precum si cetateanul RA Artur Terchanyan.
Potrivit FSB, din 29 septembrie pâna în 3 octombrie la Erevan, la terminalul „Transalliance”, marfa a fost degajata conform regulilor EAEU, dupa care documentele au fost înlocuite. Dupa aceea, expeditorul încarcaturii a devenit deja „GU AR GROUP” LLC (Armenia, Alaverdi), iar destinatarul – „Leader” LLC (Moscova).
Sursa:politik.am
5.
Armenia si România nu vor avea reprezentante la Miss Grand International 2022.
6.
În fiecare an, pe 12 octombrie, Armenia sarbatoreste Ziua Fara Tutun , cunoscuta si ca Ziua Nationala Fara Tutun.
La sedinta din 18 decembrie 2008, Guvernul Armeniei a declarat ziua de 12 octombrie Ziua Nationala Împotriva Tutunului, mentionând ca lupta împotriva fumatului este unul dintre domeniile prioritare ale sanatatii publice în întreaga lume, inclusiv în Armenia.
Data de 12 octombrie a fost aleasa datorita faptului ca în aceasta zi din 2004 Adunarea Nationala a Armeniei a ratificat Conventia-cadru a Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind controlul tutunului.
Potrivit statisticilor, în prezent, aproximativ 30% din populatia adulta a Armeniei sunt fumatori, iar peste 50% dintre fumatori sunt sustinatorii familiilor lor. În acelasi timp, 5,5 mii de cetateni mor în fiecare an din cauza consecintelor fumatului, inclusiv fumatului pasiv.
Ziua Mondiala Fara Tutun în lume este sarbatorita anual pe 31 mai.
7.
PRO MEMORIA. Va aduceti aminte de Nikita Sergeevich Hrusciov ? În paranteza fiind spus Hrusciov era rus sau ucrainian? Dar sa revenim, ziua de 12 octombrie 1960 ramâne în istoria relatiilor internationale, precum si în istoria Natiunilor Unite, datorita binecunoscutului discurs emotional colorat al primului secretar al Comitetului Central al PCUS (Nikita Hrusciov) de la tribuna Adunarii Generale a ONU, la a 15-a sesiune, desfasurata la New York.
Multi îsi vor aminti imediat „povestea pantofului cu care Hrusciov a batut pe podiumul Adunarii Generale a ONU” – un episod ambiguu al Razboiului Rece. Acesta o fi fost adevarul? V.M. Suhodrev (traducatorul oficial al delegatiei sovietice si liderilor de stat si de partid din URSS Hrusciov si Brejnev), ne clarifica povestea. Da , a lovit cu pantoful dar nu de la pupitrul oficial ci de la masa la care Hrusciov si reprezentantii Uniunii Sovietice stateau la o sedinta a Adunarii Generale.
Reactia lui Hrusciov a venit dupa propunerea de adoptare a unei Declaratii privind acordarea libertatii tuturor coloniilor, când reprezentantul Filipinelor a mentionat ca acest document ar trebui sa se aplice si tarilor din Europa de Est aflate sub controlul URSS, adica lipsite de fapt de independenta. În acel moment Hrusciov si reprezentantii delegatiei sovietice au început sa bata cu pumnii pe masa, iar Hrusciov a început sa bata în masa cu un pantof.
8.
PRO MEMORIA. Un martir al neamului românesc,Grigore al III-lea Ghica este ucis la Iasi din porunca sultanului pe 12 octombrie 1977. Din ce cauza? Grigore al III-lea Ghica era domn al Moldovei si în aceasta calitate a fost contra anexarii Bucovinei de catre Austria. Ce nu a înteles acest domnitor? Moldova era supusa Imperiului Otoman si facea parte din acest imperiu. Deci Imperiul Otoman putea hotarî orice cu privire la teritoriile sale, inclusiv Moldova. Austriecii au obtinut de la Înalta Poarta nord-vestul Moldovei pe care avea s-o denumeasca „Bucovina”. Vechi tinuturi românesti, Cernauti, Storojinet, în mare masura Suceava cu Putna lui Stefan cel Mare si salba de manastiri giuvaiere ale geniului românesc înglobate în topicul Bucovina au fost anexate de catre Austria.
Într-o „depesa” catre Poarta Ghica Voda scria: „Partea ocupata a Moldovei (Bucovina) întrece în îmbelsugare si valoare toata celalta parte a tarii.” Deoarece a protestat împotriva pierderii acestui teritoriu, austriecii au cerut turcilor sa-l înlature. Acestia au trimis un capugiu, Ahmed Cara Hisarli-aga, la curtea lui Ghiga, cu porunca de a-i comunica mazilirea si de a-l aduce viu sau mort la Istanbul; Acesta l-a ucis, iar capul sau a fost dus la Istanbul, trupul fiindu-i înmormîntat la manastirea Sf. Spiridon din Iasi.
Sa retinem ca marile puteri au hotarât peste vointa Moldovei. Asa am ramas pâna în ziua de astazi fara Bucovina.