Armenesti 21 septembrie 2022

Armenesti 21 septembrie 2022

1.

În fiecare an , pe 21 septembrie, toata Armenia sarbatoreste Ziua Independentei .

În aceasta zi din 1991, poporul Armeniei a votat într-un referendum la nivel national pentru a declara independenta fata de Uniunea Sovietica, din care republica facea parte din 1921.

În aceasta zi, prin decizia Consiliului Suprem al Armeniei, a avut loc un referendum privind secesiunea de URSS si crearea unui stat independent al Armeniei. 99% dintre cetatenii cu drept de vot au raspuns afirmativ la întrebare. Doua zile mai târziu, pe 23 septembrie , Consiliul Suprem al Republicii a declarat Armenia stat independent.

Moare la 21 septembrie  2002 (dupa alte surse 20 septembrie 2002) la New York  tenorul de opera de etnie armeana, Garbis Zobian . Caracterizat drept „tenor eroic”, a fost cunoscut pentru cea mai buna interpretare a lui în rolul Othello. În 1968, Zobian emigreaza din România în Liban, apoi în SUA, si se stabileste la New York. Un amanunt pentru cei din Piatra Neamt, a absolvit liceul Petru Rares în anul 1934. S-a nascut pe 24 mai 1915 la Kastemuni (Turcia). Sa-l ascultam interpretand monologul din opera Othello Giuseppe Verdi  https://youtu.be/1WeNA4TrK9Y.

A murit la 21 septembrie 1995 la Bucuresti, Matei (Matty) Aslan, cunoscut caricaturist, regizor si scenarist de filme de animatie. A absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucuresti in 1948. Timp de 17 ani a fost titularul rubricii „Una pe zi” din România Libera. S-a nascut pe 7 mai 1924 la Ismail.

Pe 21 septembrie 1943 s-a nascut la Baku,Larisa Alaverdyan , figura sociala si politica armeana .

A decedat pe 21 septembrie 1982 la Moscova, Hovhannes Baghramyan  (Hovhannes Khachaturovich Bagramyan), comandant militar de exceptie ,maresal, ministru adjunct al apararii din fosta URSS. S-a nascut la Chardakhlu pe 20 noiembrie/2 decembrie 1897.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Trebuie sa muncim si sa luptam pentru independenta în fiecare zi. Mesajul Catholicos-ului tuturor armenilor cu ocazia Zilei Independentei

https://www.armenpress.am/arm/news/1093059.html

3.

Istorice.

La 11 decembrie 1991 prima tara din spatiul ex-sovietic care a recunoscut independenta Armeniei a fost România. La data de 17.12.1991 au fost stabilite oficial relatii diplomatice.

La 11 aprilie 1994 a sosit la Bucuresti primul ambasador al Republicii Armenia în România în persoana excelentei sale Gheorghi Ghazinian.

La 8 februarie 1999 a plecat la Erevan primul ambasador al României în Armenia în persoana excelentei sale Pavel Platona.

4.

România nu are legatura aeriana directa cu Armenia. Noroc cu fratii din Republica Moldova.

Compania Aeriana Air Moldova , transportatorul national al Republicii Moldova, lanseaza ruta aeriana Chisinau-Erevan, începând cu data de 10 decembrie 2022.

Zborurile din Chisinau spre Erevan se vor efectua în fiecare zi de luni, miercuri si sâmbata. Din Erevan spre Chisinau se zboara în zilele de marti, joi si duminica. Durata unui zbor este de circa 2h si 40 de minute.

5.

Ecouri dupa vizita în Armenia a doamnei Nancy Pelosi, Presedintele Camerei Reprezentantilor SUA.

Se remarca importanta diasporei armene din SUA. Cei circa 500.000 de americani de origine armeana înseamna si 500.000 de voturi deosebit de importante în lupta politica dintre cele doua partide democrat si republican. Sa nu uitam ca alegerile partiale din SUA bat la usa.  Doamna  Nancy Pelosi a condamnat Azerbaidjanul pentru agresiunile comise contra Armeniei. Declarativ, toate bune si frumoase, dar insuficiente pentru un trai linistit în Armenia. Presedintele Biden a recunoscut genocidul armean, dar acest lucru nu a condus la o recunoastere masiva a genocidului de catre statele lumii, inclusiv România si Israel. Deci este necesar ca SUA sa caute si alte mijloace de a se impune în Armenia, mijloace în principal de natura economica si militara. Numai asa influenta Federatiei Ruse va scadea în importanta. Nu este un secret pentru nimeni faptul ca populatia Armeniei este divizata, unii sunt pro-rusi, altii pro-occidentali. Proportia între cele doua parti se apropie de 50%. Nu este de neglijat faptul ca Federatia Rusa numara un numar de 2.000.000 de armeni.

Rusia a fost si ramâne, deocamdata, cel mai mare partener al economiei Armeniei. Ce ar trebui sa faca americanii?

Pai în primul rând ar trebui sa încerce livrarea de gaz la un pret mai mult decât rezonabil. În prezent Rusia vinde gaz Armeniei cu 175 de dolari, în timp ce în Europa  pretul gazului  depaseste 2000 de dolari.

Ar trebui sa urmareasca crearea conditiilor pentru asigurarea la un pret minim a energiei electrice din surse diverse, inclusiv nuclear.

Cifra de afaceri comerciale cu Rusia este de circa 31% din total. Toate tarile Uniunii Europene asigura numai 20%, iar SUA numai 2,4%. Aici trebuie actionat de urgenta.

40 la suta din investitiile facute în economia Armeniei au capital rusesc. SUA practic inexistent.

Acestea ar fi câteva din domeniile în care SUA ar trebui caute solutii fezabile.

Altfel vizita doamnei Nancy Pelosi va ramâne doar o chestiune de PR.

Sugestiile de mai sus sunt pur subiective. Ele trebuie analizate de specialistii americani si armeni.

Sursa : emerging-europe.com ; eurasiareview.com ; theamericanconservative.com ;168.am; reason.com; tfiglobalnews.com; armenpress.am; news.am.

 

 

About veteranul1