Armenesti 16 septembrie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 16 septembrie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 16 septembrie.

A decedat pe 16 septembrie 1943 la Verkhnebakansk (Krasnodar). Hunan Avetisyan , un soldat armean care a participat la cel de -al Doilea Razboi Mondial , cunoscut pentru faptul ca în timpul bataliei a blocat cu corpul sau punctul de tragere al inamicului, pentru care i s-a acordat postum titlul de Erou al URSS. S- a nascut  pe 20 iulie 1914 la Tsav.

Pe 16 septembrie 1945 s-a nascut la Baku, Evgeni Petrosyan (Petrosyants), prezentator, umorist, scriitor. Tatal sau era armean, iar mama evreica. Locuieste la Moscova.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Aseara , în turul doi al fazei grupelor UEFA Conference League, „Pyunik” a învins clubul „Slovan” din Slovacia la Erevan cu 2-0. Golurile au fost marcate de Artak Dashyan în minutul 35 si de Yusuf Otubanjo în minutul 37.

Aceasta victorie este istorica pentru fotbalul armean, deoarece „Pyunik” a devenit primul club armean care a câstigat în faza grupelor la turneele Cupelor Europene.

Antrenorul principal al lui „Pyunik”, Yeghishe Melikyan , a declarant:

„Dedicam aceasta victorie soldatilor nostri . Baieti , suntem alaturi de voi . Vom încerca sa transmitem ceva pozitiv natiunii armene . Ar trebui sa fim uniti în momentele de tristete si bucurie ”.

Sursa:armenpress.am

3.

Reprezentantii comunitatii armene din SUA au organizat o actiune de protest lânga reprezentantele Azerbaidjanului si Turciei din New York. Astfel, ei si-au exprimat protestul fata de atacul Azerbaidjanului asupra Armeniei.

Sursa:armenpress.am

4.

Pe 16 septembrie 1976, a intrat în functiune prima platforma româneasca de foraj marin, Gloria . Se mai faceau si lucruri bune în trecut. Se afla la 72 mile marine în largul Marii Negre. Gloria a fost lansata la apa pe 9 noiembrie 1975 si a fost conceputa cu utilaje si instalatii realizate în România si construita la Santierele Navale Galati.

5.

PRO MEMORIA. Aveti lei? Evident toata suflarea din România are aceasta moneda/bacnota. Atunci sa ne aducem aminte ca pe 16 septembrie 1835 Domnul Tarii Românesti, Alexandru Ghica, a introdus LEUL ca moneda a tarii. Denumirea vine de la talerul olandez, löwenthaler, care avea gravat pe el un leu rampant (extravagant, agresiv), moneda folosita anterior in Tarile Românesti.

Löwenthaler era o moneda de argint a Provinciilor Unite ale Tarilor de Jos. Prima emisiune a fost pusa în circulatie în 1575.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About veteranul1