Urszula Ludwika Lazarowicz (Ursula Lazarovici)
În România de astazi, dupa stiinta mea, mai sunt doua familii de armeni numite Lazarovici, una în Bucuresti si una în Botosani. Cu toate acestea numele de Lazarovici era destul de raspândit printre armenii bastinasi aflati pe teritoriul Moldovei. Am constatat ca numele de Lazarovici este raspândit si în Polonia si am dat peste Urszula Ludwika Lazarowicz (Ursula Lazarovici), a carei poveste o redau în continuare.
Urszula Ludwika Lazarowicz (Ursula Lazarovici), s-a nascut la 21 octombrie 1748 la Varsovia. A fost fiica lui Szymon Nikorowicz si a Annei Jedrzejowiczówna . A fost botezata în biserica Sf. Ioan Botezatorul.Tatal Ursulei provenea dintr-o familie cunoscuta de negustori armeni din Lvov, dar si-a legat soarta de Varsovia, unde s-a ocupat de comert si morarit, fiind considerat drept primul morar din Varsovia, patriot armean si polonez. Parintii s-au casatorit în anul 1742.
Ursula a avut cel putin patru frati: Brygida, Antoni, Franciszek si Zofia.
Familia lui Urszula era bogata. Bunicul matern, Mikolaj Jedrzejowicz, detinea o casa de locuit în Piata Orasului Vechi.
Unchiul lui Urszula, Jan Kazimierz Jedrzejowicz, negustor, a abandonat capitala, a cumparat pamânt, dând nastere unei familii celebre în Galitia. Tatal lui Urszula, „un cetatean si negustor al Varsoviei Vechi”, si-a înmultit averea prin comertul cu Lviv, unde o întreprindere comerciala de anvergura era condusa de reprezentantii liniei Nikorowicz din oras. Au importat marfuri exclusiviste din Istanbul, Venetia si Milano.
Apoi s-au ocupat de Varsovia, Piotrków Trybunalski, Tarnopol (azi Ternopil, Ucraina), Bialystok si Gdansk. În cartea de conturi a magazinului universal Nikorovichs din Lviv s-au pastrat documente ale tranzactiilor comerciale: registre de marfuri, date de transport, numele curierilor, contractantilor si clientilor. Printre cei ce primeau marfa din Varsovia s-au numarat nobilii Stefan si Michal Lyszkiewicz, Szymon Nikorowicz, precum si nobilul Lazarowicz,viitorul sot al lui Urszula.
În 1767, în înregistrari apare domnisoara Urszula Nikorowiczówna, în vârsta de abia 19 ani, care a fost trimisa la Varsovia de catre aurarul Lewek cu „bunuri de o specificatie inferioara”. Probabil, la scurt timp dupa aceea, Urszula s-a casatorit cu Michal Lazarowicz. Ea a ramas vaduva foarte repede, înca din decembrie 1776, la vârsta de mai putin de 30 de ani. Crescuta în traditia negustorului si având un fler comercial, ea si-a lansat cu usurinta propria afacere de îmbracaminte în imobilul de la Poarta Krakowska la numarul 297, fiind rapid promovata la „primul milionar al Varsoviei”. Facând avere din costume, ea a investit în imobiliare. Ea a achizitionat o casa de locuit pe strada Podwale la numarul 534 si doua proprietati situate în Circuitul VI la 2932 Solec si Czerniakowska 2995, „un hambar, un palat si o camera de uscator si o casa de caramida la intrare, precum si cladiri din lemn, patrate si o gradina, pe o parte pe malul Vistulei culcate”.
La 10 ani de la moartea lui Urszula Lazarowiczowa, au fost mentionati urmatorii succesori: fiica ei Lucja , sotia lui Fryderyk Dahlen si nepoata Urszula, fata fiului ei decedat Grzegorz . Fiul Wojciech, locotenent al Batalionului 1 al Garzii Nationale si fiica Marianna, casatorita cu Feliks Tykell (Tykiel, Tykel), care preluase afacerea de croitorie de la mama ei ,erau decedati amândoi în acel moment. La mijlocul secolului al XIX-lea, o parte din proprietatea care a revenit lui Lucja a trecut în mâinile Pelagiei Dahlenowa, vaduva singurului nepot al lui Urszula – Konstanty. Nepoata Urszula, omonima celebrei bunici, a plecat din Varsovia împreuna cu mama ei Teodora, nascuta Baginska, care s-a recasatorit cu Ludwik Lemanski, locotenent colonel al armatei poloneze, mostenitor al mosiei lui Zwolen, si i-a nascut sase copii. Gazeta Warszawska a publicat un amplu necrolog al lui Urszula Lazarowiczowa. Ursula si-a încheiat viata „plina de merite si virtuti” si „infuzând dragoste crestina”. Ea a dat dovada de un mare patriotism „în timpul primei rascoale a natiunii noastre”, când a oferit armatei haine si hrana, iar în timpul asediului capitalei, ea a transformat casa în spital, numindu-se asistenta, bucatareasa si farmacista. Ea a oferit armatei, printre altele 50 de paltoane, 13 uniforme, 20 de perechi de pantofi, 6 camasi si 200 de zloti. Însusi regele Stanislaw August, apreciind generozitatea si sacrificiul ei, i-a oferit drept recompensa un inel scump.
A decedat la Varsovia la 29 iulie 1808 la numai 60 de ani.
Sursa: historiaposzukaj.pl