Ziua Constitutiei
Ziua Constitutiei – sarbatoarea actului de înfiintare a Republicii – este sarbatorita în Armenia anual pe 5 iulie , este o zi nelucratoare în tara si este însotita de diverse evenimente festive si solemne.
În aceasta zi din 1995, proiectul Legii fundamentale, pregatit de ideologii partidului de atunci din tara – Miscarea Nationala Armeneasca – a fost supus unui referendum national si aprobat de poporul Armeniei.Legea fundamentala din 1995 a fost prima Constitutie a Armeniei independente, conform careia traieste Republica.
Modificarile la Constitutia tarii au fost facute de doua ori – printr-un referendum pe 27 noiembrie 2005 si un referendum pe 6 decembrie 2015.
Articolul 1 din Constitutie prevede:
„Republica Armenia este un stat suveran, democratic, social, juridic”.
Articolul 2 declara ca „puterea în Republica Armenia apartine poporului. Poporul îsi exercita puterea prin alegeri libere, referendumuri, precum si prin organe de stat, organe locale de autoguvernare si functionari prevazute de Constitutie. Uzurparea puterii de catre orice organizatie sau individ este o crima.”
În conformitate cu Constitutia, stema Armeniei înfatiseaza Muntele Ararat cu Arca lui Noe si stemele celor patru regate ale Armeniei istorice. Scutul este sustinut de un vultur si un leu, iar sub scut sunt o sabie, o creanga, un snop de urechi, un lant si o panglica. Steagul Armeniei este tricolor, cu dungi uniforme orizontale de rosu, albastru si portocaliu. Imnul Republicii este „Patria noastra”. Erevan a fost numit capitala Armeniei .
Conform Constitutiei, în Armenia este instituita o forma de guvernamânt prezidential-parlamentara. Puterea legislativa este exercitata de Adunarea Nationala, puterea executiva este exercitata de Guvern. Presedintele este garantul independentei, integritatii teritoriale si securitatii Republicii.