Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.
Armenesti 18 iunie 2022.
1.
PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 18 iunie.
A decedat pe 18 iunie 1996 la Athens (Georgia, SUA),George Adomian, matematician american de origine armeana care a dezvoltat metoda de descompunere Adomian (ADM) pentru rezolvarea ecuatiilor diferentiale neliniare , atât ordinare, cât si partiale. A fost profesor la Universitatea din Georgia (UGA) din 1966 pâna în 1989. Adomian a fost si inginer aerospatial. S-a nascut pe 21 martie 1922 la Buffalo.
Amanunte pe: hy.wikipedia.org
2.
Global Peace Index 2022 a plasat Armenia pe locul 83, depasind vecinii sai Georgia (96), Turcia (145), Iran (141) si Azerbaidjan (128). Lista de top 10 include Islanda, Noua Zeelanda, Irlanda, Danemarca, Austria, Portugalia, Slovenia, Republica Ceha, Singapore si Japonia. România s-a clasat pe locul 31, dupa Ungaria locul 13 si Bulgaria 24.
Global Peace Index (GPI) claseaza 163 de state si teritorii independente în functie de nivelul lor de pace.
Sursa:armenpress.am
3.
Doua rachete au fost lansate spre Kessab, un oras populat în mare parte de armeni din provincia Latakia din Siria. Atacul a provocat pagube minore orasului. Rachetele au fost lansate de grupuri teroriste anti-regim.
4.
Duminica trecuta, pe12 iunie 2022, si-a deschis portile noua biserica „Surb Astvatsatsin” din Sofia. Constructia bisericii a început în 2006. Deschiderea bisericii a devenit realitate gratie muncii neobosite a donatorilor, a administratiei bisericii si a tinerilor armeni, care a fost facilitata de Municipiul Sofia si de Directia de Culte a Consiliului de Ministri din Bulgaria. Deschiderea oficiala si sfintirea bisericii vor avea loc în luna septembrie a acestui an.
5.
Al 13-lea turneu traditional Karen Asryan a avut loc la Casa de sah Tigran Petrosyan din Erevan. Au fost 98 de participanti din opt tari. A câstigat Shant Sargsyan cu 7,5 puncte din noua posibile. Arthur Davtyan si Amin Tabataba din Iran au împartit locurile doi si trei cu sapte puncte.
6.
Director adjunct al revistei franceze Le Figaro, jurnalistul Jean-Christophe Buisson a criticat UNESCO pentru inactiunea sa pe fondul distrugerii cimitirului armean de catre azeri în teritoriile ocupate din Artsakh.
„Buna ziua UNESCO! ??Puteti întreba solemn autoritatile de la Baku de ce a disparut cimitirul armean din satul Hin Shen din Artsakh (Nagorno-Karabakh) ocupat de Azerbaidjan din noiembrie 2020? Daca nu, ce faceti?”
Sursa:arminfo.info
7.
„Ambasadorul UE în Armenia a vizitat Meghri, unde arata o geanta cu imaginea Caucazului de Sud, pe care Armenia este înfatisata fara Artsakh, iar în locul Azerbaidjanului este înfatisat steagul Uniunii Europene, unde Azerbaidjanul este conectat la Nakhichevan prin Meghri. ”, a scris Edgar Ghazaryan fost ambasador al Armeniei în Polonia.ASA TRATEAZA UE SI ALTII ARMENIA.
Sursa:verelq.am
8.
Presedintele Ilham Aliyev al Azerbaidjanului si-a intensificat amenintarile militare împotriva Armeniei, cerând ca Erevan sa înceteze eforturile pentru ca statutul Karabakhului sa fie determinat de mediatorii internationali si a sustinut ca provincia Syunik a Armeniei face parte din teritoriul azerbaigian, afirmând înca o data planul sau de deschidere a unui coridorul prin Armenia, a informat agentia de presa APA. Cititi tot articolul pe:
9.
Jucatorul profesionist de poker Dan Bilzerian va vizita Irlanda, Dubai, Maldive, Thailanda, Armenia, Franta. Dan Bilzerian, fratele sau Adam si tatal Paul au donat 250.000 de dolari în octombrie 2020 pentru a ajuta Artsakh. Dan Bilzerian si fratele sau Adam au primit cetatenia armeana în august 2018.
Sursa:armenpress.am
10.
Ziar pentru s?pt?mâna 18.06.2022 prezentat de Henri PAPAZIAN
https://fb.watch/dJx0E2ZrHX/