Omar Khayyam
Omar Khayyam (Omar Khayyam, Giyasaddin Abu-l-Fath Omar ibn Ibrahim al-Khayyam Nishapuri) s-a nascut la 18 mai 1048 în Nishapur, în familia unui paznic de corturi.
Deja la vârsta de 8 ani, Omar cunostea din memorie Coranul, studia matematica, astronomia si filozofia. La vârsta de 12 ani, a devenit student al Madrasei Nishapur. Hayim a absolvit cu brio un curs de drept si medicina islamica, dupa care a primit calificarea de khakim (medic). Medicina nu a fost de interes pentru el, el si-a dedicat timpul studierii lucrarilor celebrului matematician si astronom Sabit ibn Kurra, precum si a lucrarilor matematicienilor greci.
Când avea 16 ani, parintii lui mor din cauza unei epidemii. Omar vinde casa si atelierul tatalui sau si pleaca la Samarkand – la acea vreme un centru stiintific si cultural recunoscut în Orient.
În Samarkand, Khayyam devine mai întâi student al uneia dintre madrase, dar dupa mai multe discursuri la dezbateri, a impresionat atât de mult pe toata lumea , încât a fost imediat numit mentor.
Ca si alti mari oameni de stiinta din acea vreme, Omar nu a stat mult în niciun oras. Dupa numai patru ani, a parasit Samarkand si s-a mutat la Bukhara, unde a început sa lucreze în depozite de carti. În cei zece ani în care omul de stiinta a trait la Bukhara, a scris patru tratate fundamentale de matematica.
În 1074 a fost invitat la Isfahan, centrul statului Sanjar, la curtea sultanului selgiuciz Melik Shah I. A devenit mentorul spiritual al sultanului. Cu toate acestea, în 1092, odata cu moartea sultanului Melik Shah, care îl patrona, si a vizirului Nizam al-Mulk, perioada Isfahan a vietii sale se încheie.
Parerile sale filozofice au provocat nemultumiri arzatoare în rândul adeptilor islamului, relatiile sale cu clerul superior s-au deteriorat brusc. Au capatat un caracter atât de periculos pentru Omar, încât, acuzat de gândire libera fara Dumnezeu, poetul a fost nevoit sa paraseasca capitala selgiucida.
Se stiu foarte putine despre viata târzie a lui Khayyam. Istoricii subliniaza ca ceva timp a ramas în Merv si, la un moment dat, s-a întors în Nisapurul sau natal, unde a trait pâna în ultimele zile ale vietii sale, parasindu-l doar ocazional pentru a vizita Bukhara sau Balkh.
În acesti ani, Omar a predat la Madrasa Nishapur, a avut un cerc restrâns de studenti apropiati, a primit ocazional oameni de stiinta si filozofi care au cautat o întâlnire cu el si a participat la dispute stiintifice. În algebra, el a construit o clasificare a ecuatiilor cubice si a dat solutiile lor folosind sectiuni conice. Si în Iran, Omar Khayyam este cunoscut pentru crearea unui calendar mai precis decât cel european, care a fost folosit oficial înca din secolul al XI-lea.
Remarcabilul poet, filozof si om de stiinta Omar Khayyam a murit la 4 decembrie 1131 la Nishapur. A ramas timp de secole datorita catrenelor sale – rubai drept intelept, plin de umor, viclenie si indrazneala. Multa vreme a fost uitat, dar opera sa a devenit cunoscuta de europeni în vremurile moderne datorita traducerilor lui Edward Fitzgerald.
Acest vas fu odata un biet îndragostit
Gemând de nepasarea unei femei frumoase.
Iar toarta era bratul ce mângâia mâhnit
Suavul gât cu-atingeri usoare, de matase.
Ulciorul
Poezie de dragoste de Omar Khayam
Ramai sa mai ciocnim o cupa
La hanul vechi de pe coclauri
Caci pentr-un vin si pentru tine
Mai am in san trei pungi cu aur
Ramai sa ne-alungam tristetea
Si setea fara de-alinare
Cu vinul negru de la hanul
Din valea umbrelor fugare
Stii tu, frumoaso, ca ulciorul
Din care bei infrigurata
E faurit din taina sfanta
Din taina unui trup de fata
L-a faurit candva olarul
Cel inspirat de duhul rau
Din taina unui trup de fata
Frumos si cald ca trupul tau
Inmiresmeaza-te frumoaso
Ca pe-un altar de mirodenii
Cand zarea-i plina de albastru
Cand lumea-i plina de vedenii
Si-atat cat darurile noastre
Mai au pe margini bucurii
Caci maine in zadar vei bate
La porti de suflete pustii
Ca maine-om putrezi-n morminte
Uitati nepomeniti de nimeni
Caci maine vor veni olarii
Sa fure lut din tintirime
Si trupul tau care mi-e astazi
Cel mai iubit dintre limanuri
Va fi un biet ulcior din care
Vor bea drumetii pe la hanuri.