PRO MEMORIA. LALEAUA NEAGRA.

PRO MEMORIA. LALEAUA NEAGRA. Muntii din nordul Iranului, Pamir-Alay si Tien Shan sunt considerati patria si centrul celei mai mari diversitati de specii de lalele, iar cultivarea lalelelor îsi are originea în Orientul Mijlociu.

Cele mai vechi informatii despre lalele se gasesc în operele literare persane. Aici floarea era cunoscuta ca „dulbash” sau „turban”. Din Persia, laleaua a ajuns în Turcia, unde a cucerit rapid inimi. Deja în secolul al XVI-lea exista o mare varietate de soiuri. Acolo au fost crescute în seraglios, deoarece sotiile sultanului credeau ca aceste flori simbolizeaza locatia si dragostea lor pentru domnitor.

În 1554, trimisul împaratului austriac Ogye de Busbeck a vazut niste flori în gradina sultanului turc, care i-au atras atentia cu gratia si frumusetea lor. Ambasadorul a cumparat un lot de bulbi si i-a adus la Viena. Florile au ajuns în Gradina de Plante Medicinale din Viena, al carei director a fost botanistul olandez, gradinarul Barl del Eclus, mai cunoscut sub numele de Clusius. Asa ca lalelele au venit în Olanda, unde erau destinate sa câstige o mare faima. În aceasta tara, pasiunea pentru floare a atins asemenea proportii încât s-a transformat într-o manie a lalelelor. Pentru un bulb foarte mic dadeau o trasura si o pereche de cai, iar pentru soiuri noi se puteau cumpara case si chiar mosii întregi.

Si în jurul istoriei nasterii lalelei negre, pasiunile pur si simplu „africane” au facut furori. Asadar, negrii din Haarlem au vrut sa aiba propria lor lalea neagra si s-au îndreptat catre toti botanistii din lume cu o cerere de a le îndeplini cererea. Câstigatoarei i s-a promis o recompensa de 10.000 de guldeni de aur. Aceasta lalea trebuia sa spuna lumii ca negrul nu este mai putin frumos decât alte culori recunoscute. Si, în plus, ar fi un simbol care întruchipeaza frumusetea oamenilor cu pielea neagra. Botanistii s-au luptat mult timp pentru ordinul Harlem si, în cele din urma, unul dintre ei a crescut o lalea neagra.

În cinstea nasterii unei lalele negre neobisnuite pe 15 mai 1637, a fost anuntata o sarbatoare grandioasa. Toti botanistii si gradinarii de top din lume au fost invitati la sarbatoare. Sarbatoarea s-a deschis cu o procesiune de carnaval: barbati în sutana neagra cu lalele în mâna au mers pe strada centrala din Haarlem. În spatele lor purtau o targa acoperita cu catifea alba ca zapada, în mijlocul careia statea o vaza de cristal cu o lalea negru-violet.

În martie 1986, directorul Institutului National al Olandei, Henk van Dam, a declarat reporterilor ca primele mostre de lalele absolut negre au fost cultivate în laboratorul institutului. Asadar, au trecut aproape 350 de ani de la prototipul lalelei negre, crescuta în 1637, pâna la începutul cresterii sale în masa.

About veteranul1