Armenesti 23.05.2020

Un sat armenesc in Israel. In 1924 circa 12 familii de armeni care locuiau in Haifa s-au mutat in satul Barikh. Urmele satului au fost descoperite recent de cunoscutul blogger Alexander Lapshin. Satul Barikh se afla la 20 de kilometri de Haifa. Armenii au preferat sa se distanteze de conflictele existente intre evrei si arabi. Satul a fost functional pana in 1971 cand a ramas fara populatie intrucat tinerii au plecat la Haifa sau Tel Aviv in cautarea unui loc de munca. Astazi se mai gasesc cateva urme ale satului, case daramate sau morminte. Nimeni nu le mai ingrijeste. Fotografii ale locului pot fi gasite pe: https://en.armradio.am/2020/05/12/blogger-comes-across-abandoned-armenian-village-in-israel/.

Charles Aznavour este considerat erou national al Armeniei. S-a nascut la 22 mai 1924.

In singurul sat armenesc existent in Turcia, localitatea Vakifli, au fost finalizate lucrarile la noul muzeu Musaler (Musa Dagh). Deschiderea oficiala va avea loc la sfarsitul acestui an sau in 2021. Totul tine de sfarsitul pandemiei de conoravirus.

Franta, Marea Britanie si Rusia au condamnat la 24 mai 1915 intr-o declaratie comuna evenimentele din Imperiul Otoman. Pentru prima data in arena internationala, cele trei mari puteri au descris atrocitatile comise impotriva armenilor drept „noi crime impotriva umanitatii si civilizatiei” . Declaratia comuna anglo-franceza-rusa a fost un document oficial important care a tinut guvernul turc si membrii sai responsabili colectiv si personal pentru crimele si atrocitatile savarsite.

About veteranul1