Despre armeni. Armenii de rit catolic.

Despre armeni. Armenii de rit catolic.

Desi este surprinzator, totusi, in Armenia , exista o comunitate catolica armeana. Slujbele urmeaza in mare parte ritul armean, insa ei recunosc suzeranitatea Papei si nu a Catolicosului de la Ecimiadzin. Marea majoritate a acestei comunitati este grupata in jurul localitatii Gyumri. In urma discutiilor purtate de Primatul armean catolic al Armeniei, Georgiei, Rusiei si Estului Europei , Arhiepiscopul Rafael Minasyan, cu oficialitatile orasului Moscova un spatiu de 0,7 ha a fost acordat comunitatii catolice armene din capitala Rusiei. Spatiul a fost oferit gratis. Aici se va construi o biserica care va fi prima biserica catolica armeana din Moscova.Potrivit datelor oficiale, in prezent circa 500 de familii catolice armeene locuiesc la Moscova, in timp ce numarul acestora este de aproximativ 100 000 in toata Rusia.

Biserica armeano-catolica in comuniune deplin? cu Roma .Primatul acestei Biserici poarta titlul de Patriarh Catholicos al Cicliciei, cu resedinta la Bzommar in Liban. Biserica armeano-catolica foloseste ritul armean.

In Romania Biserica armeano-catolica  are o eparhie, cu centrul la Gherla si cuprinde patru parohii: Gherla, Gheorghieni, Dumbraveni si Frumoasa. In trecut a mai existat o parohie in Bucuresti pe sos. Mihai Bravu.

Papa Francisc I, la invitatia IPSS Karekin al II-lea, seful spiritual al tuturor armenilor, a facut o vizit? oficiala în Armenia. Este al doilea Papa care viziteaza prima tara crestinata din lume, precedentul fiind Ioan Paul al II-lea.

Sursa: ARMENPRESS; araratonline.com

About veteranul1