Cetatile de pe Nistru episodul 4

Chisinaul este un oras cu arterele principale deosebit de largi , cu un parc minunat dotat cu statuile marilor inaintasi moldoveni. Este interesant faptul ca cei mai infocati adepti ai unirii cu patria mama se considera in primul rand moldoveni. Cel putin asa mi-a facut mie impresia. Nu insist.

La vreo 60 de kilometri de Chisinau se afla cetatea Tighina. Cetatea a avut un trecut mai putin zbuciumat, deoareceĀ  dupa ce a fost ridicata de domnii moldoveni Stefan cel Mare si Petru Rares ca punct de oprire a navalirilor tatare a fost cucerita de turcii lui Soliman Magnificul care practic a reconstruit-o. Nu este de mirare ca astazi este mai cunoscuta sub numele de Bender . Numele de Bender ar fi tradus dupa unii prin „orasul fluvial”, dupa altii „trecatoare intarita”. Rusii au pus mana pe ea in urma razboaielor ruso-turce , iar astazi se afla in mainile separatistilor. Nu am reusit sa o vizitez dar se spune ca acest lucru ar fi posibil in special daca faci parte dintr-un grup organizat.

 

 

 

 

 

 

 

De la Tighina la Cetatea Alba facem 125 de kilometri si ne reintoarcem in Ucraina. Istoria ne demonstreaza ca Cetatea Alba a „beneficiat” de multi stapani si cotropitori. Cert este faptul ca Alendru cel Bun si mai ales Stefan cel Mare au ridicat gradul de importanta al cetatii. Se zice ca tinutul cetatii a facut parte din imperiul lui Burebista. Astazi dupa ce a trecut prin stapanirea turceasca si rusa a ajuns la ucrainieni care nu au nici in clin nici in maneca cu istoria locurilor.

Totusi trebuie sa remarcam faptul ca au grija de cetatile moldovenesti ce sunt astazi pe teritoriul lor.

Cetate Alba este practic cea mai mare cetate de pe malurile Nistrului. Drumul pana la Cetatea Alba este destul de prost. Daca ai rinichii tari rezolvi situatia. Cetatea Alba e cunoscuta in Romania si sub numele de Akkerman.

Emisiunile filatelice ne aduc aminte ca odata aceste cetati au apartinut de teritoriul Romaniei.

In anul marii uniri si urmatorii ar trebui ca marile firme de turism sa organizeze un pelerinaj istoric pe la aceste vestigii. Cred ca ar fi multi amatori din Romania.

About veteranul1