VETERANUL1 RASFOIND PRESA ZILEI 703

1. K2. Membrii expeditiei internationale se afla in tabara 1. Maine se spera ca vor urca la tabara 2.

2. MONT BLANC. „Traim în România si asta ne ocupa tot timpul” este fraza cunoscuta lansata de Mircea Badea. Am inteles-o. Mircea Badea realizeaza la Antena 3 o emisiune intitulata „În gura presei”. Nu credeam ca aceasta emisiune va avea si impact asupra alpinismului romanesc. Uite ca are. Mircea Badea este salutat de un grup de alpinisti care au ajuns pe Mont Blanc, unde au vizionat o editie a emisiunii „În gura presei”. Alpinistii sunt Adrian Fako, Tiberiu si Bogdan Pintilie. Ei se pregatesc pentru o expeditie, în muntii Himalaya. Ei vor încerca sa escaladeze vârful Cho Oyu. Adrian Fako, în vârsta de 23 de ani, ar deveni cel mai tânar român care escaladeaza un vârf de peste 8.000 de metri fara serpasi sau surse de oxigen suplimentar. Exista si un mic filmulet. Sursa:

http://www.antena3.ro/life-show/media/mircea-badea-salutat-de-un-grup-de-alpinisti-care-se-uita-la-in-gura-presei-pe-mont-blanc-133908.html

3. URIASUL DIN VALEA LUI IOVAN. Verticalonline nu se dezminte. Publica un eseu al lui Ion Elena despre confluenta Cernei cu Naiba, afluentul ce coboara vijelios dinspre înaltimile Muntilor Bulzul. Sursa:

http://www.verticalonline.ro/imagini-in-cuvinte-uriasul-din-valea-lui-iovan

4. SALVAMONT SUVEAVA.  Serviciul Public Salvamont precizeaza ca  mai multe trasee din muntii judetului au fost reamenajate.

În masivul Calimani au fost reamenajate urmatoarele trasee: marcaj banda rosie pe ruta Saua Negoiu – vârful Negoiu Unguresc – vârful Pietrosu pâna la intersectia cu banda albastra, dupa monumentul de la Gruiu; marcaj cerc rosu pe ruta Sarisor – 12 Apostoli – Pietrele Rosii – Poiana Izvoarelor – Saua Negoiu; marcaj triunghi albastru pe ruta Sarisor– 12 Apostoli; marcaj cerc albastru pe ruta 12 Apostoli – Poiana Negri, unde vechiul traseu nu va mai fi reamenajat; marcaj banda albastra pentru Poiana Izvoarelor pâna la intersectia cu banda rosie, dupa monumentul de la Gruiu; marcaj cruce rosie pe ruta Poiana Izvoarelor – coada Pietrosului, unde traseul a fost modificat, astfel ca din Poiana Izvoarelor se merge în comun cu traseul marcat cu banda albastra, dupa care la stânga pe un jgheab, pâna se intersecteaza banda rosie, pe care se merge apoi pâna la vârful Pietrosul.

In masivele Rarau si Giumalau a fost reamenajat traseul marcat cu cerc rosu pentru ruta Pojorâta – vârful Chilia si cel marcat cu banda rosie pentru ruta Saua Colbului – vârful Giumalau.

In Obcinele Bucovinei sunt reamenajate si acesibile în prezent cinci trasee. Este vorba despre cel marcat cu banda albastra – Gura Humorului – Plesa, despre cel marcat cu triunghi galben pentru ruta Manastirea Humorului – Cacica, precum si despre traseul marcat cu banda galbena pentru ruta Poiana Micului – vârful Târsiciori, ruta marcata cu banda albastra pentru vârful Tîrsiciori – Sucevita si traseul marcat cu cruce albastra Sucevita – Putna. Sursa:http://www.evenimentul.ro/articol/trasee-montane-reamenajate.html

About veteranul1