–
Posted on noiembrie 1, 2010Posted in: CALATORII
Sfarsitul de saptamana 23-24 octombrie imi pune probleme. Vremea in cursul saptamanii a fost extrem de urata. Ce sa fac? Sa merg spre Busteni sau sa aleg altceva? Si am ales Veliko-Tarnovo. Poate nu stiiati ca acest oras se afla la 160km de Bucuresti, practic la aceeasi distanta se afla Brasovul. Nu stiu cum se fac infratirile intre orase, dar interesant Veliko-Tarnovo si Brasovul sunt orase infratite. Am apelat pentru aceasta deplasare la serviciile firmei Ella Travel. Asadar, sambata dimineata, impreuna cu Oana lu’Veteranul1, hai la drum. La ora 8,00 dimineata din parcarea din fata fostului restaurant Cina ne imbarcam intr-un autocar de 30 de locuri, aproape plin. Timp rece dimineata ( bruma), dar superb apoi, cald si cu un cer fara pic de nor. O impresie deosebita ne-a lasat ghidul, foarte bine documentat. Prima oprire la Ruse, unde am stat o ora si am strabatut strazile principale din centru cu case vechi unele renovate, altele nu. Am baut un capuccino si un expresso lung pentru a putea beneficia de o toaleta, problema cheie in multe orase din partea estica a Europei. Un orasel dragut cu filarmonica si opera, nu prea curat, renumit mai mult pentru romani prin celebrul Metro, unde se pare ca preturile sunt mai mici decat cele de la noi.
Filarmonica
Monumentul Eroilor
Apoi am plecat spre Basarabov, locul unde a trait Sf.Dumitrie Basarabov, ocrotitorul orasului Bucuresti. Am avut o mare surpriza vazand micul schit sapat in munte, la care ajungi urcand niste trepte, deasemenea sapate in stanca. Un loc foarte frumos, vazut dintr-un punct de belvedere, aflat tot sus.
Manastirea Basarabov
Satucul Basarabovo se afla la circa 10km de Ruse (dupa bulgari), dar drumul este destul de ingust, maiestria conducatorului auto dovedindu-si eficacitatea. Aceasta localitate a fost întemeiata de Ioan Basarab I, primul domn al Tarii Românesti. Asezarea este strabatuta de raul Lom, pe a carui maluri pâna la varsarea lui în Dunare, se gasesc peste 300 de chilii sapate în stânca, 40 fiind biserici. Moastele sfantului se afla de la 13 iulie 1774 la biserica din Dealul Mitropoliei. Acest sfant cunoscut si sub numele de Sf. Dimitrie cel Nou este praznuit la 27 octombrie. Se crede ca Sfântul Dimitrie cel Nou s-a nascut în timpul împaratilor româno-bulgari Petru si Ionita Asan (secolele XII-XIII) din parinti ortodocsi. Nu se cunoaste cu certitudine nationalitatea sfantului, fiindca satul se afla la o zona de granita populata si de vlahi, si de bulgari. In bisericuta sapata în stânca de la Basarabovo, se afla o icoana cu o p?rticica din moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou. Icoana a fost daruita de Patriarhia Româna în urma cu câtiva ani. Mâna dreapta a sfantului se afla la Lavra Pecerskaia din Kiev adusa aici in urma razboiului ruso-turc din Balcani (1769-1774) de catre generalul rus Petru Salticov. Este interesant ca multe din lucrarile efectuate la manastirea Basarabov au fost facute in urma unei finantari europene pentru zona Comana-Basarabov.
La mica distanta de Basarabovo, se afla satul Ivanovo (12km de la Ruse, tot dupa bulgari), ale carui chilii de piatra, se gasesc sub protectia UNESCO. Am ajuns la Manastirea Ivanovo, la fel sapata in piatra, la inaltime, cu un defileu splendit al raului Lom. Manastirea se situeaza la circa 32 de metri deasupra raului.
Manastirea Ivanovo
Desi bulgarii ii acorda o mai mare importanta decat celei de la Basarabov, personal nu am ramas foarte impresionat, mai ales ca lipseau piesele de baza, ca sa zic asa, calugarii. Era un ghid care nu vorbea decat rusa si bineinteles bulgara. Perspectiva de deasupra manastirii este insa superba.
Perspectiva
Pornim din nou la drum pe sosea, suntem deviati din cauza unor lucrari, trecem prin Biala si vedem ca si la ei se vad urmarile capitalismului prost inteles, adica ruinele unui combinat. La ora 16,00 eram deja la hotel in Veliko Tarnovo, o camera buna, la etajul 5 cu vedere spre cetate si orasul vechi situat in panta pe dealul opus cetatii. Privelistea, cu casele vopsite in culori vesele stralucind in soare este foarte frumoasa. Am plecat sa si vizitam locurile vazute pe fereastra. Case vechi cu ceardace de lemn pline de flori. Cu strazi micute si inguste in panta, un loc foarte pitoresc. Am fost si pe celebra straduta Gurko.
Pe stradute
Orasul vechi
Am urcat pana in varful dealului si am coborat inapoi la apa, am vazut un monument inchinat luptei de independenta si infiintarii taratului bulgar de langa muzeul de arta.
Monumentul inchinat dinastiei Assan
Vedere asupra orasului vechi
Seara am vazut un spectacolul de lumini, lasere si artificii de la cetate. Un spectacol minunat care pune in valoare cetatea. La fel de frumoasa este si imaginea orasului de pe deal cu casele luminate si luna stralucind pe un cer senin. Au aparut si micile defectiuni organizatorice datorate ghidului care neintelegand bulgara nu a inteles unde se serveste masa de seara si cea de dimineata. Ne-am descurcat, ca si altii coechipieri, singuri.
Ziua 2 – duminica 24.10
Dupa 8 ore bune de somn am plecat sa vizitam cetatea. Vestigiile de pe Dealul Tsarevets sunt datate inaintea Erei Bronzului (secolul XIII a.Chr.). Primele asezari de aici au fost locuite de Traci. Intrarea 6 leva, circa 3 euro. Impresionanta ca dimensiuni, adica suprafata, grosimea zidurilor ,inaltimea acestora si mai ales perspectiva.
Intrarea in cetate
Biserica cetatii
Frumos amenajata cu inerentele „imprumuturi” de becuri, curata si cu bulgari amabili care te intampina cu niste paiate ce povestesc in romana despre bataliile locului. Te poti si fotografia dar contra cost 4 leva, nu prea merita. Am vizitat-o pe indelete beneficiind si de cunostintele ghidului nostru. Sus la biserica te poti urca in turn cu un ascensor contra 2 leva. In vale pe drumul spre Arbanassi se vad cateva din bisericile des vizitate de oaspetii orasului.
In vale se vede biserica cu hramul Sf.40 de mucenici
Pe partea cealalta se vad ruinele cetatii de pe dealul Trapezitsa.
Cetatea de pe Trapezitsa
Bulgarii sunt oameni seriosi si isi respecta trecutul. Lucrau de zor pentru restaurare. Ne retragem din cetate cu regretul ca nu am avut mai mult timp la dispozitie pentru a descoperi toate frumusetile orasului. Oricum va trebui sa revenim. La trei kilometri de Veliko Tarnovo se afla satul de piatra Arbanassi. Un sat pitoresc cu multe casute construite din piatra locului ca si gardurile lor.
Piatra peste piatra
Arhitectura Arbanassi
In acelasi timp sunt si multe vile de „bastani” care pastreaza cat de cat arhitectura locului. Interesant in acest sat se afla un hotel de cinci stele. Sunt numeroase legaturi istorice a acestui sat cu Romania. Nu insist. Totusi se simte saracia. Unele din locasurile pomenite ca puncte de interes nu sunt vizitabile si se afla in parca in parasire. Pe stradutele satului, vad ceva nemaivazut, o camera de luat vederi in trunchiul unui copac.
Camera video
In Arbanassi se afla Biserica Nasterii Domnului care este cea mai veche si importanta biserica din sat, construita in jurul anilor 1650. Biserica este considerata muzeu si intrarea costa 4 leva. Restaurante cochete cu mancare buna si traditionala. Am ciugulit si noi un preparat traditional, un fel de mancare de fasole boabe fiarta in hidromel si cu bucati de pastrama exceptionala.
Fasolea casei
Atentie la berea bulgareasca. A se consuma doua marci: Boliarka si Zagorka, de evitat Shumensko. Fratilor, tocmai cand eram sa acord o nota mare ghidului, apare iar o problema organizatorica. Ghidul stabileste cat sa ramanem in sat. Pana atunci tot grupul a respectat si s-a incadrat in orarul stabilit. La Arbanassi ghidul a intrat inca de la sosire la un restaurant si a stat si a stat cu alti turisti, care au preferat sa manance din plin fara sa mearga prin sat. Trece o ora de la cea stabilita si cei prezenti in autocar tot asteapta ghidul. Ca un cetatean ale carui drepturi au fost incalcate intru in restaurantul cu pricina si ii atrag atentia ghidului asupra intarzierii. Pe aceasta baza l-am determinat sa mai prelungeasca plecarea cu o ora, asa ca si mesenii au avut posibilitatea sa vada cateceva din sat. Sincer mi-a parut rau ca am fost nevoit sa intervin, insa degeaba ai cunostinte vaste despre traseu, daca din punct de vedere organizatoric esti la pamant. Poate ca a fost un caz singular. Plecam spre casa pe la ora 15:30 si trecem pe langa locurile unde se poate practica escalada pe stancile cu surplombe din dreapta noastra. Vedem si cativa alpinisti la lucru. Aceeasi ocolire pe soseaua ingusta spre Ruse, depasim obeliscul ce semnaleaza vechimea bulgarilor pe teritoriul tarii lor, si ne oprim din cauza unui accident grav, in care a fost implicat un autocar. Ne intoarcem si o luam din nou spre Basarabovo si continuam pe un drum ce duce tot la Ruse. La solicitarea majoritatii turistilor oprim din nou in Ruse, unde credeti?, la Metro. Se fac cumparaturi mai mari si mai mici si hai spre casa. O excursie pe ansamblu placuta, la un cost rezonabil, 75 de euro de persoana, transport, cazare, masa de seara si micul dejun (foarte bune si consistente). Conducatorul auto foarte bun, ghidul extrem de bine documentat, dar cu lipsuri organizatorice. Nu fac recomandari organizatorilor, deoarece excursia a fost de prea mica durata. O excursie care ne-a deconectat si care merita a fi facuta si de alti concetateni.
Articol redatat de Oana lu’veteranu1 si veteranul1
About veteranul1
1 Comment
Comments Closed
Buna ziua, mi s-a parut acest blog interesant si m-am gandit sa va intreb daca doriti sa faceti link exchange?