VETERANUL1 IN ALBANIA CU OMNIA-TURISM – PRIMA PARTE

A venit si 1 Mai mai putin muncitoresc ca in trecutul nu prea indepartat, dar bine venit pentru cei ce sunt in “campia muncii”. Vremea se anunta extrem de calda pentru aceasta perioada asa ca am decis sa fac cativa pasi prin niste tari mai putin cunoscute de mine. Am profitat de oferta firmei Omnia-turism si am “atacat” Albania. Sambata 28 aprilie am plecat de langa muzeul CFR de la Gara de Nord, pe la ora 6:30 spre Bulgaria. Echipajul a fost cel traditional, adica doi conducatori auto si un ghid de sex masculin. De cate ori am trecut granita pe la Giurgiu-Ruse, cu orice firma de turism, in mod obligatoriu se stationeaza la statia Peco din granita. Asa ca de abia pe la ora 9 am patruns in Bulgaria. De la Ruse ne-am indreptat spre Veliko-Tarnovo unde am ajuns pe la ora 11. O stationare scurta de jumatate de ora in acest oras incarcat de istorie. Nu insist asupra descrierii locurilor. Cei interesati pot citi un articol mai vechi, intitulat  Veteranul1 la Veliko-Tarnovo cu Ella Travel. Chiar daca nu il cititi sau recititi orasul merita sa fie vizitat. Luati in considerare faptul ca distanta Bucuresti-Brasov este cam aceeasi cu distanta Bucuresti-Veliko-Tarnovo, dar fara serpentine. Totusi sa mai pun si doua fotografii.

O luam spre Sofia, capitala tarii vecine si prietene. Drumurile sunt relative bune. Ghidul de la intrarea in Bulgaria a inceput sa-si etaleze cunostintele. Am fost de cateva ori cu Omnia-turism in strainatate, de fiecare data cu un alt ghid. Am ramas surprinsi de ticurile verbale ale acestui om. Fiind prima zi am dat mai putina importanta ticurilor verbale, ticuri care erau folosite fara discernamant. Spre seara am fost tot mai agasati de acest fapt, mai bine zis agresati, incat un vecin excursionist mai tanar a trecut in ziua urmatoare la “numaratoare”. Folosea mereu “vorba aceea”, “propriu-zis” si “evident”. Rezultatele le voi prezenta la sfarsitul expozeului meu. Deci sa revenim. Am ajuns si la Sofia. Am oprit autocarul in centrul capitalei bulgare langa catedrala Alexandre-Nevski . Catedrala  este realizata in stil neo-bizantin si serveste drept biserica de cult pentru patriarhia bulgara. Se zice ca ar putea incapea sub cupola ei 10.000 deindivizi. Sincer sa fiu nu prea cred, dar s-ar putea sa fiu subiectiv, caci punctul meu de vedere este format dupa estimarile jandarmeriei romane privind numarul persoanelor care participau la mitingurile din Piata Victoriei. Constructia catedralei a inceput in 1882 si a fost ridicata in onoarea soldatilor rusi care au murit in timpul razboiului ruso-turc din 1877-1878, razboi care a condus la eliberarea Bulgariei de sub dominatia otomana. Am facut cativa pasi pana la statuia lui Alexandru II, tarul eliberator. Sofia este bine asezata din punct de vedere geografic, chiar langa munte. Nu am avut mai mult timp la dispozitie, dar in Sofia se afla si cea mai veche biserica ortodoxa Biserica Sfanta Sofia si o moschee construita in 1567,moscheea Banya Basi.Sa nu uit capitala Bulgariei este oras infratit cu municipiul Bucuresti.

Pornim din nou la drum spre Macedonia si pe seara ajungem la Kumanovo unde ne cazam la hotelul Satelit. Dimineata, pe 29 aprilie, am pornit spre Albania. Kumanovo este al doilea oras ca marime din Macedonia, dar timpul alocat nu a permis vizitarea acestuia.

Drumurile sunt neasteptat de bune. Pana la granita ne facem o imagine despre aceasta tara. Se vede ca este o tara cu multe etnii, multe geamii intr-o zona, mai multe biserici ortodoxe in alta. Una dintre minoritati recunoscuta este cea aromana. Ajungem la Skopje. Un oras foarte frumos, capitala tarii,parca nici nu ar fi trecut in 1963 printr-un puternic cutremur.  Ne oprim langa fortareata orasului.Fortareata este situata pe o colina  ce domina centrul orasului.Din pacte nu am putut sa o vizitam.Ne indreptam spre centru orasului. Trecem pe langa un muzeu al holocaustului,aflat in finisare. O cladire monumentala, probabil realizata si cu sprijin financiar al evreilor din intreaga lume. Ajungem la celebrul Pod de Piatra. Acest pod este considerat ca cel mai celebru si emblematic monument din Skopje.Podul ce traverseaza raul Vardar a fost construit de turci pe la anul 1469 si are 12 arcade. In prezent este utilizat numai de pietoni. Intram in Piata Macedonia cu o suprafata de 18.500 metri patrati. In centrul pietii se afla  statuia monumentala a lui Alexandru cel Mare. De jur in prejur constructii mai vechi sau mai noi sau aflate in stadiu avansat de realizare. Maica Tereza este fara nicio indoiala cea mai celebra personalitate din Skopje. Pe strada Macedonia ,principala artera pietonala se gaseste casa memoriala a Maicii Tereza. Este un muzeu care impresioneaza prin simplitate. Muzeograful ,o doamna tanara, relateaza cu lux de amanunte despre viata acestei maicute.In capatul strazii se afla un loc comemorativ al locuitorilor capitalei macedonene organizat in cladirea vechii gari cu ceasul ramas la o ora fixa, ora la care avut loc cutremurul din 1963.

 

 

About veteranul1