Veteranul1 cu Hello Holidays in Maramures,Bucovina,Iasi-episodul 5

Veteranul1 cu Hello Holidays in Maramures,Bucovina,Iasi-episodul 5

Hotelul Cerbul este situat aproape de partia de schi. Este un hotel dragut, dar din pacate nu are ascensor. Ne grabim sa ne suim in autocar pentru a prinde prima cursa a mocanitei.

Suntem informati ca trenul pleaca la ora 9:00. Ghidul ne-a spus din capul locului ca el nu se oboseste sa cumpere bilete diferite pentru adulti, pensionari sau elevi. Asa ca am platit pret intreg, adica 75 de lei. Potrivit site-ului https://mocanita-maramures.com/ pensionarii platesc 62 de lei, iar elevii 49 de lei. Intre Borsa si Viseul de Sus sunt 23 de kilometri. In gara agitatie mare. Avem rezervat un vagon. Sunt pregatite si alte garnituri de tren, toate cu locomotiva cu aburi. Chestia asta cu mocanita este o afacere de succes. A dat de lucru la multi localnici, iar turisti sunt cu carul. Grupul nostru a luat prima cursa si au fost in acea zi sapte curse. Fiecare garnitura are cam 10 vagoane , iar un vagon cam 35 de locuri. Locomotiva noastra , Elvetia, suiera , lanseaza un fum gros si incetisor garnitura o ia din loc. Pana la ultima statie, Paltinu, sunt 21,6 km. Am facut o oprire  pana acolo. Treaba este bine organizata, sunt masute cu banci, grup sanitar extrem de curat in conditii montane.

La Paltinu se poate manca, iar fiecare garnitura este intampinata de un grup de dansatori si cu cantece maranuresene. Masca este un element de décor, numai cativa angajati ai CFF Viseu purtau masca.In zona sunt si trasee turistice si isi face prezenta vipera comuna (vipera berus). Am facut cativa pasi pe unul din trasee si mi-a facut impresia ca este bine amenajat.

Dupa opinia mea “afacerea mocanita”  reflecta mai mult decat correct sintagma “reclama e sufletul comertului”. Ne intoarcem la baza spre pranz si plecam la Moisei. Ne aducem omagiul nostru martirilor romani ucisi de armata hortista. Un mic filmulet pe: https://youtu.be/iFcJaoetro8.

Plecam si mai pargurgem vreo 33 de kilometric pana la pasul Prislop. Oprim si pe o vreme cu ceva stropi vizitam Manastirea Prislop. Manastirea cu hramul „Schimbarea la Fata” este situata la o înaltime de 1.413 metri în vârful Pasului Prislop, la granita dintre Maramures si Bucovina. Piatra de temelie a manastirii a fost pusa în 1999, iar obstea asezamântului a amenajat aici si un monument al eroilor cazuti în Primul Razboi Mondial.

Mai facem o mica aprovizionare cu niste placinte maramuresene. Plecam spre Campulung Moldovenesc, localitate aflata la vreo 80 de kilometri. Trecem prin Carlibaba, Iacobeni si Pojorata. La Pojorata ar fi trebuit sa o luam in dreapta si sa mergem pe TransRarau la Hotelul Alpin Rarau. Ghidul si conducatorul auto au refuzat categoric sa respecte programul excursiei conform celor mentionate de Hello Holidays. Au fost mici discutii, dar cred ca cei doi au avut dreptate. Din sursele mele rezulta ca TransRaraul nu este deschis autovehicolelor cu greutate mai mare de 3,5 tone. Ce am ratat este drumul de 17 kilometri pana la hotel si zona centrala a Raraului. Pe https://youtu.be/NjNaAdaLlLk putem urmari zona hotelului si Pietrele Doamnei, iar pe https://youtu.be/8IPxVNaVJec putem urmari drumul judetean DJ 175B, Hotelul Alpin Rarau-Pojorata.

 Ne indreptam spre hotelul Sandru. Acest hotel se afla la 8 kilometri de orasul Campulung intr-o zona pustie dar linistita la poalele Raraului. Deci desi se ajunge devreme la Campulung , orasul nu se poate vizita. Mai multe in episodul 6.

About veteranul1