Veteranul1 cu Hello Holidays in Maramures,Bucovina,Iasi-episodul 4

Veteranul1 cu Hello Holidays in Maramures,Bucovina,Iasi-episodul 4

Ne indreptam spre Muzeul Satului Maramuresean. Situat pe o colina cuprinde vreo 30 de gospodarii cu tipic maramuresean. Ca orice muzeu in aer liber trebuie sa dispui de timp pentru a “cotrobai” prin toate casele taranesti.

Noi nu prea avem si o luam din loc spre Manastirea Barsana. Ghidul ne spune ca vom avea parte de ceva surprise pe parcurs. Si, da, oprim la una din ele. Oprim la gospodaria unui maramuresean numita “La moara la Niculai”. Situata in Vadu Izei este o gospodarie cu de toate, pensiune, moara, vartelnita,palinca, etc.

Dupa aprovizionarea cu palinca  o luam din loc  spre a doua surpriza. Ghidul ne spune ca este vorba despre un “muzeu viu”. De fap teste vorba despre un cioplitor in lemn a carui faima s-a raspandit pana in America. Sefi de stat au admirat lucrarile acestui maramuresean pe numele sau, Teodor Barsan. Teodor Bârsan nu este un mester oarecare, este printre putinii care mai sculpteaza astazi portile maramuresene. Lantul de lemn este uluitor. Merita tot respectul nostru si daca aveti ocazia nu ratati ocazia de a-i trece pragul. Nu trebuie sa cumparati nimic, trebuie numai sa-l ascultati. Am gasit pe youtube un interviu realizat cu cativa ani in urma extrem de interesant. Poate fi urmarit aici: https://youtu.be/-2j2ZnNPCpA.

Ajungem si la Manastirea Barsana. Un complex monahal de toata frumusetea.

Am luat de la o placintarie aflata in parcarea manastirii, la pachet ,cateva din vestitele placinte maramuresene . Ne indreptam spre Borsa. Ghidul ne mai ofera o surpriza si oprim la Muzeul Tarancii Romane din Maramures din comuna Dragomiresti. Aici doamna Maria Zubascu, o vrednica maramureseanca, ne descrie cu lux de amanunte cele mai fantastice povesti, mituri si legende locale maramuresene. Se admira impunatoarea poarta sculptata, figurile încremenite ale femeilor care stau în asteptare în curte si pomul cu oale – simbol ca acolo s-ar afla o fata de maritat.In casa construita din lemn între 1720 – 1721 a locuit pâna la moarte gazda Ileana Chisului (74 de ani). Desi era femeie faina, se zice ca a ramas nemaritata pentru ca barbatul ei nu s-a nascut; asa ca oala rosie sta si azi în curte în vârful pomului cu oale.

Un muzeu de neratat. Urmariti o inregistrare recenta a explicatiilor extrem de originale a doamnei Maria Zubascu pe: https://youtu.be/zI-pU5uE0O4. Surprizele oferite de domnul Marian, ghidul nostru, in aceasta zi au fost binevenite si deosebit de interesante. Am avut parte si de o altfel de surpriza si anume faptul ca nu a fost respectat programul agentiei si nu am mai ajuns la Biserica de lemn din Poienile Izei. O biserica aflata in patrimonial UNESCO, construita pe la 1632. Are hramul “Sfanta Paraschiva”. Un mic filmulet ne arata ce am pierdut: https://youtu.be/udmm1vl1fr8.

Ajungem si la cazarea din Borsa la hotelul Cerbul. O noua “surpriza” hotelul nu are ascensor. Dar mai multe in episodul 5.

About veteranul1