Veteranul1 cu Hello Holidays in Maramures,Bucovina,Iasi-episodul 3
O noapte la hotel Seneca in Baia Mare. Hotelul este amplasat in zona industriala a municipiului Baia Mare, dar cu toate acestea activitatea industriala din punct de vedere zgomot este neglijabila. Ceva mirosuri specifice tocarii deseurilor metalice se fac simtite. Din punct de vedere peisagistic cosul de fum al fostului combinat Phoenix rezolva problema. Din pacate camerele hotelului nu sunt sufient de izolate fonic si de aceea chiotele chefliilor din camerele invecinate tulbura linistea. Hotelul mai beneficieaza si de un lift exterior.
Luam micul dejun si ne indreptam spre primul obiectiv al zilei Muzeul judetean de mineralogie “Victor Gorduza”. In fotografie il vedem pe singurul tanar participant la excursie, o fetita draguta de 10 ani.
La ora 9 patrundem in muzeu. Ni se solicita sa purtam masca. Surprinzator membrii grupului au masti dar in autocar si cu alte ocazii nu le folosesc toti. Culmea ghidul muzeului oferea masti celor ce nu si le pusesera inca. O prezentare la obiect a activitatii miniere din zona si a exponantelor din muzeu. Flori de mina de toata frumusetea. Un muzeu de exceptie ce nu trebuie omis in pereglinarile prin municipiul Baia Mare.
Facem un mic tur al orasului pentru a admira prin geamul autocarului Bastionul Macelarilor, Turnul Stefan si Casa lui Iancu de Hunedoara sau Casa Elisabeta cum mai este cunoscuta. Ghidul a asigurat din fuga autocarului explicatiile necesare. Din pacate nu aflam nimic despre unul din cele mai faimoase obiective industriale ale orasului si anume cosul de fum de la Cuprom, ulterior Phoenix. Acest cos de fum ar trebui sa fie amenajat corespunzator si sa devina obiectiv turistic daca pentru industria romana nu mai este folositor. Acest cos de fum este cel mai inalt din Romania (bate de la distanta cosurile de fum de la centralele termoelectrice pe carbune) si este considerat a treia cea mai inalta constructive industriala din Europa. Are o inaltime de 351,5 metri, o deschidere la baza de 20 de metri si la varf are un diametru de 9 metri. Este mai inalt decat Turnul Eiffel. Constructia cosului de fum este o realizare pur romaneasca a GIP Grup SA Bucuresti in anii 1993-1995. O mai functiona aceasta firma romaneasca? Din nou la drum spre Sighetu Marmatiei. Trecem prin Cavnic , o cunoscuta statiune cu partii de schi si mai ales cu zapada. Ne oprim intai la Budesti pentru a admira biserica de lemn. Are o turla inalta de 26 de metri. Este cea mai ampla biserica de lemn maramureseana cu altar, naos si pronaos. Turla are patru turnulete. In biserica se afla icoane valoroase si camasa de zale a haiducului Pintea Viteazul.
Trecem prin Sighetul Marmatiei si ne oprim la Peri. Aici se afla o manastire de maici, manastire renumita pentru inaltimea turlei de 78 metri, si care a fost realizata din 400 mc de lemn. Basilica Travel are posibilitati de cazare aici pentru pelerine. Destul de cald desi ne aflam in padure.
Mergem si la Cimitirul vesel de la Sapanta. Foarte cald, noroc ca in biserica cimitirului este racoare. Am mai fost aici in urma cu cativa ani.
Ne intoarcem la Sighet sa luam masa de pranz. Apucam sa vedem celebrul de acum cui in care se agata harta. Ideea cu acest cui a apartinut unui fost primar al localitatii ,Horia Scubli, care cu ceva simt al umorului a considerat ca orasul fiind situat in nordul tarii se afla “acolo unde se agata harta-n cui” si a instalat un cui de aproape 2 metri inaltime. In drum spre autocar remarcam Muzeul Victimelor Comunismului si un monument inchinat memoriei evreilor deportati de regimul horthyst in 1944.
Vom continua in episodul 4.