Veteranul1 cu Hello Holidays in Maramures,Bucovina,Iasi-episodul 10. Concluzii.
Pe ansamblu a fost o excursie reusita, dar, caci totdeauna exista un dar sunt ceva lucruri de remarcat. De departe cel mai important “dar” este distanta foarte mare de parcurs in prima zi a circuitului. 590 de kilometri pun mari probleme turistilor si desigur si conducatorului auto. 590 kilometri sunt in programul oferit de agentia de turism Hello Holidays, in realitate sunt mai bine de 620 kilometri. De aceea cred ca s-ar impune impartirea acestei etape in doua, chiar cu riscul de a creste un pic pretul excursiei. Eu vad programul primei zile astfel: Bucuresti- Ramnicu Valcea cu oprire la Manastirea Turnu si un scurt popas la Manastirea Cozia.
Apoi spre Sibiu si oprire pentru noapte in zona Aiud. Aici se pot vedea Cetatea Aiudului, Castelul Bethelen sau Cheile Aiudului (cunoscuta drept Cheile Valisoarei sau Cheile Poienii).
Sunt circa 385 de kilometri. In ziua urmatoare se reia programul cu observatia ca s-ar putea face o oprire la Gherla pentru a intra la Catedrala Armeano-Catolica “Sf. Treime” si a admira un tablou de Rubens -Coborarea lui Isus de pe Cruce.
Sunt numai trei tablouri de Rubens in toata tara (celelalte sunt la Sibiu la Muzeul Brukenthal). Asa se poate ajunge pe lumina la Baia Mare si efectua vizita orasului si de ce nu poate si a Muzeului Florilor de Mina.
Ziua a treia. Va fi timp pentru vizita la biserica de lemn din Poienile Izei.
Ziua a patra. Sa se inlature din program TransRaraul pentru autocarele mari de 40 de locuri. Se poate adauga o vizita la Ciocanesti. Se admira locuintele traditionale si se viziteaza Muzeului Na?ional al Oualor Încondeiate . Urmariti doua video sugestive:
Ziua a cincea. Ramane conform programului, dar se renunta la vizita Cetatii de Scaun la sfarsitul zilei.
Ziua a sasea. Se viziteaza cetatea. Apoi se continua programul cu observatia ca stationarea la Castelul Sturza de la Miclauseni sa se limiteze la vizita castelului.
Ziua a saptea. Conform programului.
Cateva cuvinte despre organizare.
Am fost neplacut surprins de faptul ca nu s-a purtat masca in autocar, desi instructiunile agentiei solicitau in mod expres acest lucru. Culmea nici reprezentantii agentiei Hello Holidays nu au purtat masca, adica ghidul si conducatorul auto. Ghidul a declarat ca este absolvit de portul mastii deoarece sufera de anumite boli.
Autocarul a avut un parasolar “ opac” care ramanea fixat pe mijlocul parbrizului si impiedica vederea excursionistilor din primele banci. Deci a celor ce au achitat cu 5% in plus fata de costul excursiei. Conducatorul auto a fost cam tafnos, dar a condus in siguranta autocarul. Pentru comportamentul sau George primeste nota 8.
Ghidul Marian Duca a dat dovada de originalitate. A organizat un concurs de intrebari si raspunsuri pe tema locurilor parcurse si le-a premiat cu niste bomboane si ciocolata de calitate. La sfarsit a organizat o tombola si fiecare doamna/domnisoara din autocar a primit o bomboana/ciocolata. Fara sa devieze de la traseu a condus grupul la unele obiective de interes care nu erau cuprinse in programul agentiei Holly Holidays. A dat informatii multiple si interesante si in general corecte in timpul circuitului. Primeste nota 9.
O observatie pentru ghizi in general. Nu este corecta afirmatia ca Stefan cel Mare si Sfant a pus bazele unei manastiri la Ramnicu Sarat. Aici a fost construita in 1474 o biserica cu hramul “Sfanta Cuvioasa Parascheva. Biserica din piatra a fost demolata in 1897. Se confunda cu ctitoria lui Constantin Brancoveanu , dar nici aceasta manastire nu mai functioneaza astazi. A ramas pentru cult numai biserica manastirii.
Pentru prima data datorita agentiei Holly Holidays am benefiat de serviciile unui ghid navetist. Domnul Marian Duca locuieste la Ploiesti. In final poate ca agentia Holly Holidays va fi de acord ca la sosirea in Bucuresti un punct de oprire sa fie in zona Garii de Nord. La orele 23 este dificil sa beneficiezi in zona Academiei Militare de un mijloc de transport, fie el si taxi.
La buna vedere va doresc!