Vechi biserici crestine armene.
Anul 2020 a fost nefast pentru natiunea armeana. Geopolitica, cel putin inconstienta a guvernului armean a condus la o infrangere usturatoare in relatia cu vecinii si deloc prietenii azeri. Primul popor din lume care a adoptat religia crestina ca religie de stat isi vede amenintate vechile biserici. Chiar ce se va întâmpla cu bisericile ramase acum pe partea azera?
Doamna Christina Maranci profesor de arta si arhitectura armeana la cunoscuta Universitate Tufts ne prezinta in publicatia on-line „christianitytoday” sase din aceste biserici..
Manastirea Dadivank
Cunoscuta si sub numele de Khutavank – „manastirea de pe deal” – acesta este locul de înmormântare al Sfântului Dadi, unul dintre discipolii lui Tadeu, care împreuna cu Bartolomeu au evanghelizat în Armenia în timpul primului secol. Constructiile sitului incep in secolul al IX-lea si sunt exemple importante de arhitectura medievala.
Tzitzernavank
Dateaza din secolul al V-lea si este un exemplu extraordinar de bazilica crestina timpurie intacta. Inscriptiile gasite în jurul bisericii – care poarta numele parintilor, copiilor si altor patroni – reprezinta o adevarata carte de istorie a regiunii.
Catedrala Sfântul Mântuitor
Aflata in Shushi si finalizata în 1887 este cunoscuta sub numele de Ghazanchetsots în cinstea oamenilor care au construit-o, aceasta catedrala este considerata o capodopera arhitecturala moderna. Este una dintre cele mai mari biserici armene din lume.
Biserica Sf.Ioan Botezatorul
Cunoscuta în mod obisnuit sub numele de Kanach Jam („Cupola verde”) a fost construita în 1818 pe locul unei biserici din lemn din Shushi.
Manastirea Ktich
Veche biserica din Ktchavank, între secolele al IX-lea si al X-lea, a fost unul dintre marile centre spirituale din estul Armeniei. Situata la poalele Muntelui Toghasar, lânga vechea resedinta a printilor Arstakh, biserica seamana foarte mult cu stilul arhitectural din Ani, capitala Bagratidului, Armenia.
Manastirea Sf.Yeghishe Arakyal
Aceasta manastire veche a fost construita în secolul al IV-lea. Complexul cuprinde biserica, sapte capele, un cimitir si ruinele altor cladiri. Locatia este aproape inaccesibila pe terenul deluros al Martakertului, dar privelistea este uluitoare.
Detalii si fotografii splendide pe:https://www.christianitytoday.com/ct/2021/january-web-only/armenian-churches-artsakh-nagorno-karabakh-azerbaijan-photo.html