SOS
PRO MEMORIA. SOS. În aceasta zi de 3 octombrie din anul 1906, Conferinta Navala a avut loc la Berlin, cu participarea reprezentantilor a 29 de state, care au aprobat un nou semnal international de primejdie pe mare, care mai târziu a devenit cunoscut sub numele de semnal SOS.
Chiar înainte de inventarea radioului la începutul anilor 1890, pe nave erau deja utilizate multe semnale vizuale si audio diferite. Pentru aceasta, au fost folosite mijloace de comunicare precum steagurile , luminile de semnalizare si clopotele. Radioul (numit pe atunci „telegraf fara fir”) a folosit pentru prima data codul Morse , un sistem dezvoltat initial pentru telegrafia cu fir terestra. Când posturile de radio au început sa apara pe nave, a fost nevoie de standardizarea comunicatiilor.
Semnalul propus initial consta din literele CQD – primele doua litere însemnau apelul standard al tuturor posturilor de radio, iar ultimul – D – a fost adaugat la semnal deoarece cuvântul englezesc Danger (pericol) începea cu aceasta litera . Marinarii au preluat rapid expresia „Come Quick, Danger” pentru aceasta combinatie.
Cu toate acestea, sub forma unui cod în limbajul codului Morse, aceasta fraza avea o forma destul de complicata. Pentru a evita necazurile, în locul acestor litere, s-a decis alegerea unui alt semnal. Conform codului Morse în toate limbile, noul semnal arata la fel – este o secventa de „trei puncte – trei liniute – trei puncte”, transmisa fara spatiere între litere. Adica, acest grup de noua caractere este un caracter separat de cod Morse.
Astfel, acest semnal a fost ales din motive pur tehnice. Ulterior au aparut expresii care sunt adesea asociate cu acesta (cum ar fi o transcriere a „SOS”) – de exemplu, „Salvati nava” (salvati nava noastra) sau „Salvati sufletele noastre”, sau dupa primirea semnalului au aparut „Swim Or Sink” (înot sau scufunda) sau chiar „Stop Other Signals” (opriti alte semnale).
De la 1 februarie 1999, toate navele maritime trebuie sa utilizeze un sistem îmbunatatit, GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System), pentru a transmite semnale de primejdie. În aceasta situatie, valoarea semnalului SOS a scazut, desi poate fi folosit în continuare.