RASFOIND PRESA ZILEI 507

1. PARCUL NATIONAL MUNTII RODNEI. Administratia parcului a editat “Ghidul voluntarului din Parcul National Muntii Rodnei”, sub coordonarea biologului Claudiu Iutan. Ghidul voluntarului cuprinde, in 160 pagini, aspecte ale voluntariatului in natura, beneficii, legislatie nationala si europeana, managementul voluntarilor intr-o arie protejata, sistemul de arii protejate si clasificarea acestora conform legislatiei nationale si internationale, studii de caz. De asemenea, paginile mai cuprind recomandari si sugestii, precum orientarea in natura fara busola, interpretarea elementelor din natura (urme de animale, prognoza conditiilor meteorologice, instalarea cortului, tehnici de prim-ajutor in caz de accidente in zona montana), glosar de termeni asociati cu protectia naturii. Sursa:

http://www.informatia-zilei.ro/mm/2010/07/06/a-aparut-ghidul-voluntarului-din-parcul-national-muntii-rodnei/

2. DIN CICLUL URSII DOMINA ROMANIA. Date prezentate de ziarele locale privind intalnirea cu ursul a lui  Constantin Badea (65 ani). Sursa:

http://www.argesexpres.ro/article_detail.php?idarticle=23936; http://www.curier.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=14477&Itemid=374;

3. COZLA. Alunecari de teren pe Cozla (Piatra Neamt). Alunecarile s-au produs în zona în care a fost construit drumul de acces pentru utilajele si materialele folosite pentru construirea telegondolei si a pârtiei de schi. Geologii spun ca Muntele Cozla ( nu am inteles de ce i se spune munte, este de fapt un deal) este alcatuit din straturi de diferite marne, din sisturi argiloase în care se gasesc numeroase fosile de pesti si alge ( pot confirma acest lucru). În istoricul acestui munte cea mai neagra zi este data 31 mai 1897 când, o parte a versantului s-a dislocat prin alunecare de teren si a acoperit izvoarele de ape minerale amplasate la baza, afectând si numeroase case. Sursa:

http://www.adevarul.ro/locale/piatra_neamt/Muntele_Cozla_o_ia_amenintator_la_vale_0_292771114.html

4. ACCIDENTE. Doi alpinisti de origine anglo-saxona au cazut luni in timp ce urcau pe facut luni o cadere fatala în timp ce urcau pe Dent du Geant, un varf de 4013 de metri, situat în Mont Blanc. Echipele de salvare au descoperit corpurile lor la aproximativ 3.300 de metri.

Duminica, un alpinist italian de 39 de ani, originar din Torino, a murit în masivul la Vanoise în regiunea Savoie, la granita dintre Franta si Italia. A alunecat de la o altitudine de 3300 metri pentru un motiv necunoscut si s-a lovit de mai multe margini stâncoase.

In Pirinei un spaniol de 41 de ani a murit vineri. Victima era impreuna cu sotia sa in circul Troumouse la 2000 metri. La coborarea in rapel barbatul a cazut de la o inaltime de 6 metri.

Joi este un turist belgian din orasul Olne, a murit in timpul unei drumetii în Pirinei. El a alunecat pe iarba si s-a lovit cu capul de pietre. El a murit instantaneu. Sursa:

http://www.lepoint.fr/societe/massif-du-mont-blanc-deux-alpinistes-victimes-d-une-chute-mortelle-05-07-2010-1211231_23.php

5. NEVADO MITURAJU. Patru membri ai unei echipe spaniole de alpinism a deschis doua noi rute pe fata de vest a Nevado Mituraju (5750 metri) din Cordillera Huayhuash. Silvestre Barrientos si Alex Corpas, au realizat un itinerar cotat AD+, V5, 750 m pe care l-au botezat “Está el barrio que da miedo”.
In acelasi timp Dani si Mikel Bonilla au facut un traseu nou de 600m cu dificultate AD+, M5, V5, denumit “Pim Pam Toma Cornisazo”. Sursa:

http://montanismo.org/articulos.php?id_sec=15&id_art=3065

About veteranul1