Mausoleul Taj Mahal
Mausoleul Taj Mahal a fost fondat în Agra, capitala de atunci a Imperiului Mughal indian, (conform uneia dintre versiuni) la 7 iunie 1632 în onoarea lui Mumtaz Mahal, sotia iubita a împaratului Shah Jahan (el însusi a fost îngropat mai târziu aici). Constructia a continuat timp de peste 20 de ani.
Cercetatorii cred ca autorul proiectului acestei capodopere a arhitecturii mondiale a fost însusi împaratul Shah Jahan, care din tinerete a fost pasionat de arhitectura si constructii. În acelasi timp, si numele arhitectului sef, Muslim Ustad-Isa, a ajuns si la noi. La lucrare au participat peste 20.000 de oameni. Pe lânga maestri indieni, au participat cei mai buni arhitecti invitati din Persia, Turcia, Samarkand si chiar Venetia.
Taj Mahal este construit în întregime din marmura alba. Designul sau arhitectural se bazeaza pe conceptul arabo-musulman de simetrie absoluta, unde fiecare element se încadreaza armonios în structura principala a cladirii.
Cladirea se afla pe o platforma patrata înalta. Domul principal se ridica la o înaltime de 64 de metri si este înconjurat de patru cupole mici. Întreaga compozitie este completata de patru minarete. În interior si exterior mausoleul este decorat cu ornamente florale magnifice, iar pasajele boltite sunt decorate cu grafie araba, imprimând în piatra textele unor capitole (sure) din Coran.
Ansamblul arhitectural al mausoleului include si o moschee, o pensiune si un parc. Parcul este împartit în 4 parti egale prin canale care se intersecteaza în centru, iar fiecare dintre ele, la rândul sau, este împartita în înca 4 parti prin canale mai înguste.
Mausoleul Taj Mahal este considerat pe drept o capodopera a arhitecturii mondiale.
Mumtaz Mahal (27 aprilie 1593 , Agra – 17 iunie 1631 , Burhanpur) , nume de fata Arjumanad Banu Begam. Mumtaz Mahal a fost fiica celebrului oficial Asaf Khan care era armean.