Armenesti 8 septembrie 2024.

Armenesti 8 septembrie 2024.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 8 septembrie

8 septembrie 1923.Conform noii legi turce, întoarcerea armenilor în Turcia a fost interzisa odata pentru totdeauna.

8 septembrie 1939.Cu o saptamâna înainte de începerea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Adolf Hitler, într-un discurs adresat soldatilor sai, i-a chemat sa „… sa macelareasca fara mila toti oamenii din rasa poloneza, barbat, femeie, copil”, si si-a încheiat discursul cu urmatoarea întrebare: „Cine vorbeste astazi despre exterminarea armenilor?”

Congregatia Mkhitaryan (Mkhitaryans), o organizatie religioasa si culturala armeana, o congregatie de calugari benedictini ai Bisericii Catolice Armene  a fost fondata în 1717, la 8 septembrie, la Venetia , de catre staretul Mkhitar Sebastasi .

S-a nascut pe 8 septembrie 1889 la Shushi, Alexander Alexandryan , compozitor, muzician armean. A decedat pe 30 decembrie 1978 la Erevan.

FOTO: Alexander Alexandryan

Poza; alexandru alexandrian

 

…………………………………….

PENTRU ARSEN

O tânara ascultatoare, nevinovata si pudica întreaba: De ce multe fete se casatoresc cu batrâni care înoata în bani ?
Radio Erevan raspunde: Fiindca sunt foarte miloase ! Vor sa-i salveze de la înec !
…………………..

Armenia-Letonia 4-1

mer-havaqakany-haghtec-41-hash-n302316-1.jpg

…………………….

PENTRU ARSEN

La Radio Erevan se întreaba:

– Ce este un „titlu onorific”?
– Titlu onorific este atunci când sotia spune:”Sotul meu este capul familiei”.

……………………..

Prin anticariate

Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.

Astfel,azi, gasim:

Anais Nersesian – Personaje armenesti din literatura romana,2008-9 lei

Anais Nersesian – Balanta solara,1980-28 lei

Foto; anais-nersesian-balanta-solara_296893.jpg

………………………………

VASILE BOGREA FOST PROFESOR DE LICEU LA PIATRA NEAMT

La 8 septembrie 1926 a încetat din viata Vasile Bogrea, filolog si lingvist, specialist în limbile clasice. A pus împreuna cu Sextil Puscariu, bazele Muzeului Limbii Române. A fost membru corespondent al Academiei Române.

Vasile Bogrea s-a nascut 26 septembrie 1881, în localitatea Târnauca de lânga Herta. A urmat Liceul „Anastasie Basota” din Pomârla (1888 — 1902), apoi Facultatea de Litere si Facultatea de Drept din Iasi (1902 — 1906). A audiat cursuri de filologie clasica la Berlin (1910 — 1913). A activat ca  profesor de limbile greaca si latina la Liceul din Piatra Neamt (1906-1910),  profesor la Liceul Internat din Iasi (1913-1919), profesor la Catedra de Limbi Clasice a Facultatii de Litere si Filosofie a Universitatii din Cluj (începând din anul 1920). Împreuna cu Sextil Puscariu, a pus bazele Muzeului Limbii Române (1919) si a Societatii Etnografice din Cluj (1923), devenind unul dintre colaboratorii activi ai acestora. În prezent Liceul de la Târnauca îi poarta numele. În fata acestei institutii de învatamânt a fost ridicat bustul poetului.

Foto; 8-9-IS-2-e1725775449980.jpg /  8-9-IS-1

http://lyberti.com/cartea-istoriei-vesnic-deschisa-8-septembrie/

……………………………….

GEGHAM STEPANYAN, REPREZENTANTUL ARTSAKH HUMAN RIGHTS A DECLARAT CA DOAR 14 ARMENI AU RAMAS ÎN ARTSAKH.

Astazi, doar 14 armeni ramân în Artsakh, conform reprezentantului pentru drepturile omului din Artsakh, Gegham Stepanyan

Astazi, 14 armeni ramân în Artsakh. Gegham Stepanyan, reprezentantul Artsakh Human Rights, a spus acest lucru în cadrul mesei rotunde care a avut loc sâmbata, 7 septembrie, la Erevan.
„  Chiar si oamenii care aveau o oarecare speranta de a putea ramâne si locui în Azerbaidjan în cele din urma s-au convins ca este imposibil si au apelat la Crucea Rosie pentru a-i transfera în Republica Armenia. Acesta este un alt indicator si ar trebui sa arate, de asemenea, ca este imposibil sa locuiesti acolo  ” , a spus el.

Gegham Stepanyan a subliniat ca vorbim de un proces foarte periculos, conform caruia procedurile judiciare sunt retrase de la instantele internationale.
„  Multe organizatii pentru drepturile omului au spus ca acest lucru nu s-ar putea întâmpla niciodata si ca ar submina procesul echitabil si adecvat de solutionare a disputelor. Dar cel putin pentru moment vedem ca pozitia guvernului Armeniei ramâne aceeasi. S-a luat o pozitie conform careia, daca se ajunge la un acord de pace cu orice pret, atunci aceasta problema este închisa. Înseamna pur si simplu a trada drepturile a 150.000 de oameni si a nu avea chip sa ne prezentam nicaieri ca un popor, o natiune pe care, chiar si atunci când a existat ocazia de a o proteja, noi nu am facut-o, noi doar am crezut în pace  ” , spuse el.

Krikor Amirzayan

arton119139.jpg

https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=119139

………………………………

SEMNAL EDITORIAL

Pr. Dr. Abel H. Manoukian a scris  cartea, „Diaconesele Bisericii Armene”, publicata de Aschendorff Verlag ca parte a seriei Studia Oecumenica Friburgensia. Cartea exploreaza traditia adesea trecuta cu vederea a diaconitelor hirotonite în Biserica Apostolica Armeneasca.

Dr. Manoukian examineaza rolul istoric al diaconeselor în slujirile liturgice si caritabile, oferind perspective cheie asupra semnificatiei lor.

Desi se adreseaza teologilor si istoricilor, cartea este accesibila oricui este interesat de istoria bisericii si de rolul femeilor în functiile ecleziastice.

Abel H. Manoukian, nascut în Beirut, Liban, si-a luat diploma de master (1987) si doctoratul în teologie (1993) de la Universitatea din Viena. A slujit comunitatilor Bisericii Armene din Austria, Armenia, Canada si Elvetia si a fost autorul a numeroase lucrari în mai multe limbi. În prezent, este secretarul general al Consiliului Elvetian al Religiilor.

Foto; pngosb87omrC0.png

 

„Diaconesele Bisericii Armene” este acum disponibil pentru comanda de pe  site- ul Aschendorff Verlag .

Foto; pngosb87omrC0

Diaconesele Bisericii Armene

În Biserica primara, femeile ucenice, profete, fecioare, vaduve si diaconite au jucat un rol activ în viata comunitatilor crestine timpurii si au contribuit în mod semnificativ la raspândirea crestinismului. Spre deosebire de alte biserici apostolice, Biserica Apostolica Armena a mentinut traditia unica din Biserica Crestina timpurie si a pastrat-o pâna în zilele noastre. Desi femeilor nu li se permite sa fie hirotonite ca preoti, ele pot sluji la sfântul altar si pot proclama Cuvântul lui Dumnezeu în Biserica ca diaconite hirotonite alaturi de diaconi, preoti si episcopi. Acest volum exploreaza rolul diaconei în traditia Bisericii Apostolice Armene, urmarind dezvoltarea sa istorica în diferite etape.

Abel H. Manoukian, nascut în Beirut, Liban, si-a luat diploma de master (1987) si doctoratul în teologie (1993) de la Universitatea din Viena. A slujit comunitatilor Bisericii Armene din Austria, Armenia, Canada si Elvetia si a fost autorul a numeroase lucrari în mai multe limbi. În prezent, este secretarul general al Consiliului Elvetian al Religiilor.

Click aici pentru editia tiparita

Manoukian, Abel
Studia Oecumenica Friburgensia
Volum numarul 113
Numarul DOI 10.17438/978-3-402-12277-8
Domeniu de aplicare 196 pagini
Pret 38,00 €

15.08.2024

https://asbarez.com/rev-dr-abel-manoukian-publishes-book-on-deaconesses-of-the-armenian-church/?fbclid=IwY2xjawFInatleHRuA2FlbQIxMQABHep9H4WQXNCCQ9D6qUoLUoOOTEmeZ4Zong_mNYK4Zong_mNYK4Zong bBNQpfLnnD5mcYlkuAKRIw

 

https://www.aschendorff-buchverlag.de/detailview?no=12276

………………………………

 

 

About veteranul1