Armenesti 6 martie 2023

Armenesti 6 martie 2023

FOTBAL.

In Premier League din Armenia s-a terminat etapa 22. Rezultatele ultimilor trei meciuri:

Lernayin Artsakh – BKMA 0-3

Alashkert – Ararat Armenia 0-0

Ararat – Shirak 1-2

Noah – Urartu 0-2

Van – Pyunik 1-3

În urma acestor rezultate pe locul 1 se afl? Urartu cu 53 de puncta, pe 2-Ararat Armenia cu 47, iar pe 3-Pyunik cu 43. Etapa 23 se desf??oar? între 10-12 martie.

Tratatul de la San Stefano

Pe 3 martie/19 februarie 1878 Tratatul de la San Stefano a fost semnat între Rusia si Imperiul Otoman .

Implicatiile pentru armeni a tratatului.

Dupa toate evenimentele tragice petrecute cu populatia armeana a Imperiului Otoman în secolul al XIX-lea, intelectualitatea armeana si-a dat seama ca, fara interventie externa, armenii care traiau pe pamânturile lor istorice si care la acea vreme faceau parte din statul turc , nu au viitor .

Pentru prima data pe scena internationala, „ Chestiunea armeana ” a aparut în procesul de dezvoltare a conditiilor pentru pacea de la San Stefano, deoarece reformele turcesti anterioare care au introdus principiile egalitatii în rândul populatiei crestine si musulmane din Imperiul Otoman au ramas complet nerealizate.

Populatia armeana a fost supusa exterminarii sistematice, impozitarii neloiale, administrarii represive si jafurilor . Pe masura ce pozitia armenilor s-a înrautatit, constiinta lor nationala a crescut, mai ales în rândul tinerilor, care primeau adesea educatie în Rusia sau în tarile europene .

În legatura cu jafurile în masa si raidurile regulate ale bandelor kurde si circasiene, armenii cautau mijlocirea Rusiei. Dupa victoria Rusiei în razboi, reprezentantii inteligentei armene si ai clerului s-au îndreptat catre Rusia cu o solicitare de a include prevederi specifice privind autoguvernarea vilaieturilor armene din Anatoliei de Est pe agenda conferintei de pace. Rezultatele pacii de la San Stefano i-au satisfacut doar partial pe armeni .

Conform articolului 16 al acordului: Poarta a fost obligata sa efectueze reforme în vilayetele armenesti si si-a asumat si obligatia de a oferi garantii de securitate pentru populatia crestina de raidurile kurzilor, circasienilor si sirienilor. Armata rusa a ramas pe teritoriul vilaietului Erzurum pâna când împaratul Alexandru al II-lea s-a convins de suficienta masurilor luate pentru asigurarea si garantarea sigurantei populatiei crestine . Rusia a primit Batum, Ardagan, Kars, Alashkert si Bayazet , Olti , Artanuj , Arvin , Kaghzvan si Khumar .

Cu toate acestea, sub o mare presiune din partea Marii Britanii, care sprijinea Turcia a început o revizuire a rezultatelor pacii de la San Stefano. Austro-Ungaria a oferit si sprijin diplomatic Turciei . Aflând despre revizuirea rezultatelor acordului, delegatiile armene au mers la Paris si Berlin, unde asteptau asistenta în rezolvarea problemei lor de la puterile europene, dar nu au gasit-o în niciuna dintre capitalele celor doua state. Rusia a ramas singura de partea armenilor .

 

Tratatul de la Brest-Litovsk

A fost semnat pe 3 martie 1918 Tratatul de la Brest-Litovsk , un tratat international de pace între reprezentantii Rusiei , pe de o parte, si Puterile Centrale , pe de alta parte  Imperiul German , Austro-Ungaria , Turcia otomana si Regatul Bulgariei. S-a mentionat înfrângerea si plecarea Rusiei în primul razboi mondial .Implicatiile pentru armeni.

Bolsevicii s-au angajat sa returneze turcilor nu numai teritoriile Armeniei de Vest capturate în timpul razboiului (sau „provinciile Anatoliei de Est”, asa cum este scris în tratat), dar si „Marzele Ardahan, Kars si Batum” care faceau parte din Imperiul Rus.

 

Armenii si asirienii fac apel la reconstruirea comunitatii din Malatya dupa cutremure

Regiunea a suferit pagube masive, 80% din cartiere transformându-se în moloz. Cartierele Çavuso?lu si Salköprü din districtul central Yesilyurt din Malatya au fost distruse în urma cutremurelor, în timp ce biserica Surp Yerrortutyun si o moschee din district au fost grav avariate.

Armenii, asirienii si membrii credintei alevi au trait în districtul Çavuso?lu de sute de ani pâna la invazia turca a Ciprului în 1974 si la lovitura de stat din 1980 în Turcia. Opresiunea împotriva comunitatilor non-musulmane care a urmat le-a determinat sa migreze din regiune.

https://medyanews.net/armenians-and-assyrians-call-to-rebuild-community-in-malatya-after-earthquakes/

About veteranul1