Armenesti – 4 iunie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 4 iunie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 4 iunie.

Pe 4 iunie 1679 un mare cutremur a avut loc în Armenia. A distrus Erevanul si toate asezarile învecinate. Mii de oameni au murit si aproape toate cladirile au fost distruse.

Pe 4 iunie 1905 s- a nascut la Van, Vardan Achemian , un mare regizor de teatru si actor. A decedat pe 24 ianuarie 1977 la Erevan.

A decedat la Erevan pe 4 iunie 2021,Vilen Galstyan, dansator, coregraf, profesor. S-a nascut la Erevan pe 12 februarie 1941.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Jurnalul s?pt?mânii 04/06/2022 prezentat de Henri PAPAZIAN 

https://fb.watch/dr0rNgI02C/

3.

Guvernul suedez si-a retras decizia de a finanta o companie suedeza-azeriana care a organizat anul trecut tururi all-inclusive în Azerbaidjan.

Compania a dat în judecata guvernul suedez în legatura cu încetarea subventiilor, dar instanta suedeza a declarat Azerbaidjanul stat antidemocratic si a respins plângerea companiei.

Sursa:arminfo.info

4.

Pentru excursii si vizite. Banca Centrala a Armeniei informeaza „Armenpress” ca pe 3 iunie, cursul de schimb al USD este 440,15 dram. Rata de schimb EURO  este 472,59 drame. Cursul de schimb al rublei ruse este 7,14 drame. Rata de schimb GBP este 553,00 drame.

5.

O noua carte a lui Serge Momjian intitulata “Vardan”.

Vardan Mamikonian a fost comandantul suprem al fortelor armate armene din 432 pâna în 451 d.Hr., când Armenia Antica era împartita între Imperiul Bizantin si cel Persan de mai bine de patru decenii. Vardan a condus rebeliunea împotriva stapânilor sasanideni si încercarea lor de a forta crestinii armeni sa se converteasca înapoi la zoroastrism. El si armata sa de 60.000 de soldati s-au confruntat cu curaj cu armata imperiala persana de 260.000 de oameni si elefantii lor de razboi în batalia de la Avarayr, în ceea ce a devenit unul dintre primele razboaie sfinte dintre religiile crestine si mazdiane.

Serge Momjian s-a nascut la Beirut în 1946. S-a mutat la Londra în anii 1970. A scris ,printre altele, “Komitas- Artistul si Martirul”.

6.

Armenia în “flacari”. Armenii simpt ca patria este în pericol , la fel si Artsakh.

Zeci de oameni au fost raniti în urma confruntarilor dintre politie si protestatarii opozitiei, vineri seara, la Erevan.

Confruntarile au izbucnit dupa ce demonstrantii au încercat sa sparga un cordon de politie din apropierea resedintei oficiale a lui Nikol Pashinyan din centrul Erevanului. Ofiterii de politie au folosit grenade si au retinut zeci de protestatari.

Astazi, sâmbata, Ministerul Sanatatii din Armenia a declarat ca un total de 60 de persoane, inclusiv 39 de politisti, au solicitat îngrijiri medicale dupa ciocniri.

50 de persoane au fost externate din spital dupa ce au primit asistenta medicala necesara.

Sursa:panorama.am

7.

Tot mereu m-am întrebat de ce Armenia a ramas fara replica în razboiul de 44 de zile? Datele din articolul “Cheltuielile militare ale Armeniei si Azerbaidjanului – în cifre”, publicat de jam-news.net/, sunt relevante. Practic Armenia nu avea arme.

Dupa cel de -al doilea razboi din Nagorno Karabakh , Azerbaidjanul a majorat bugetul militar al tarii cu aproximativ 20%, de la 2?2 miliarde USD la 2,6 miliarde USD anual pentru 2021 si 2022. În 2021, Armenia a alocat aproximativ 600 de milioane de dolari de la bugetul de stat catre Ministerul Apararii, iar în 2022, a crescut cheltuielile militare cu peste 10%, ajungând la 750 de milioane de dolari. Dupa primul razboi din Nagorno Karabakh  , din 1995, Armenia a alocat aproximativ 9 miliarde de dolari pentru cheltuieli militare si de aparare. Cheltuielile militare ale Azerbaidjanului pentru aceeasi perioada sunt de aproximativ 5 ori mai mari. Este de remarcat faptul ca Armenia a redus alocarile catre Ministerul Apararii dupa razboiul de patru zile din 2016 si razboiul de 44 de zile din 2020 . Principalul, daca nu singurul, partener major în comertul cu armele cu Armenia este Rusia. Armenia primeste peste 95% din armele sale de la Rusia.

Cu ani în urma situatia era aceeasi si în cazul Azerbaidjanului, dar în ultimul deceniu azerii si-a diversificat aprovizionarea cu arme, procurând o cantitate imensa de arme si munitii din Israel, Turcia, Ucraina si alte tari.

Rusia a reprezentat doar 31% din achizitiile militare ale Azerbaidjanului în 2015-2019, comparativ cu 80% în 2009-2013.  Armenia a anuntat la începutul acestui an despre achizitia de noi elicoptere de transport din Rusia, a caror valoare a tranzactiei este înca  necunoscuta . Ultima mare afacere a fost facuta de Armenia în 2019, când a achizitionat patru avioane de lupta SU-30 în valoare de aproximativ 120 de milioane de dolari.

CE POATE FACE ARMENIA SINGURA? DONEAZA CINEVA ECHIPAMENT MILITAR MODERN, ASA CUM SE ÎNTÂMPLA ÎN UCRAINA, SAU RAMÂNEM LA SPRIJIN “VERBAL” ?

Sursa:jam-news.net

About veteranul1