Armenesti 30 mai 2024.
29.05.2024
As fi trebuit sa spun îsi sarbatoreste ziua, dar în conditiile actuale, din cauza situatiei din tara noastra, ne limitam la ceva simplu si modest. Totusi, nu putem sa nu amintim cititorilor despre acest frumos si vechi sat de pe Valea Siretului. De la prima sa atestatie documentara avem deja circa 595 de ani. S-a stabilit ziua acestui sat la finele lunii mai în fiecare an.
Satul Cupca are cu ce se mândri: cu oamenii sai vrednici, cu evenimente remarcabile, cu date importante, cu realizari în mai multe domenii. Primul cupcean, deputat în Parlamentul de la Viena, în vremea imperiului austro-ungar a fost Gheorghe Timis. Un descendent al acestei familii din satul Cupca, fostul director al acestei institutii de învatamânt, dl Grigore Timis, a fost în perioada actuala deputat al poporului din Ucraina. Cu ani în urma, regretatul cupcean, doctor-inginer Petre Ciobanu din Brasov, ajutat de alti doi cupceni Reveca Prelipceanu si Vasile Slanina (cu parere de rau toti trecuti în eternitate), au muncit mult si au pregatit pentru tipar monografia istorica a satului Cupca, numita „Cupca, un sat din Bucovina”. Prin anii 2000, fostul director al scolii din Cupca, dl. Dometian Cucuruz a editat partea a doua a acestei monografii cu acelasi titlu.
29-5-C-2-752×440
Nu cred ca exista vreo zona/sat,etc în România care sa arate atâta respect pentru straiul popular românesc precum românii din Ucraina. Astazi satul Cupca aniverseaza 595 de ani de la atestarea documentara.Priviti cum sunt îmbracati.
http://lyberti.com/satul-cupca-la-o-noua-aniversare/
……………………………
FOTBAL. First League din Armenia s-a încheiat cu victoria echipei F.C.Gandzasar care a promovat în primul esalon. Echipa de pe locul 2 Syunik va disputa un meci de baraj pentru promovare cu Van. Câstigatoarea întra în rândul celor mari.
…………..
Ambasadorul României a vizitat regiunea Syunik
Reprezentantii misiunii de observare a Uniunii Europene în Armenia si Ambasadorul României în Armenia Cornel Ionescu au vizitat aeroportul Kapan, precum si comunitatile Meghri si Agarak.
Redactat de armenii bastinasi pe baza sursei verelq.am
b9d399a7121204f4a552b185e999789c.jpg
…………………………………
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 29 mai
29 mai 1555 – Tratatul de la Amasia a fost semnat de Persia si Turcia, iar Armenia de Est a fost ocupata de Sefyan Persia, iar Armenia de Vest de Turcia Otomana.
În anul 1913 s-a nascut la Erevan Levon Karagyozyan , celebru dramaturg, scenarist si scriitor armean. A decedat în 1986 la Erevan.
În anul 1922 a murit la Moscova Yevgeny Vakhtangov , celebru regizor ruso-armean (S-a nascut la Vladikavkaz în anul 1883.
În 1996 a murit la Erevan Hrant Shahinyan , gimnast sovietic armean, campion la Jocurile Olimpice de la Helsinki.S-a nascut în anul 1923 la Gyulagarak (Georgia).
FOTO: Levon Karagyozyan; Yevgeny Vakhtangov; Hrant Shahinyan.
Foto; Levon-Karagyozyan111.jpg / 1738 (1).jpg/
În 1996 a murit la Erevan Hrant Shahinyan , gimnast sovietic armean, campion la Jocurile Olimpice de la Helsinki.S-a nascut în anul 1923 la Gyulagarak (Georgia).
FOTO: Levon Karagyozyan; Yevgeny Vakhtangov; Hrant Shahinyan.
Foto; Levon-Karagyozyan111.jpg / 1738 (1).jpg/ 200px-Hrant_Shahinyan_stamp.jpg
……….
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 30 mai
S-a nascut la Huedin pe 30 mai 1900,Endre László , scriitor, dramaturg, regizor de desene animate si radio, scriitor SF , pictor. Nascut într-o familie armeana , numele sau original era Endre Páskuj. A decedat pe 26 decembrie 1987 la Budapesta.
S-a nascut pe 15 septembrie 1908 la Iasi,Matei Socor, compozitor si dirijor, membru corespondent al Academiei Române. Matei Socor este autorul muzicii pentru doua imnuri de stat a României:”Zdrobite catuse” (imn national între anii 1948 si 1953, pe versuri de Aurel Baranga) si “Te slavim, Românie” (imn national între anii 1953 si 1977, pe versuri de Eugen Frunza si Dan Desliu). A decedat pe 30.05.1980 la Bucuresti.
Pe 30 mai 2014, a avut loc marea deschidere a Primului Festival Duduk de la Moscova.
Pe 30 mai 2005, omul de afaceri si alpinist american Karo HOVASAPYAN a urcat pe Muntele Everest, unde a desfasurat steaguri ale Armeniei si Statelor Unite. Este al treilea armean care a urcat pe Muntele Everest dupa Lev Sarkisov si Igor Khalatyan.
În 1927 Uniunea Patriotica Generala din Haczyn a fost fondata în SUA .
În 1953 guvernul sovietic , ignorând problema armeana , a informat guvernul turc ca „de dragul mentinerii bunelor relatii sociale si al consolidarii pacii si securitatii, guvernele Armeniei si Georgiei au gasit posibil sa renunte la revendicarile lor teritoriale împotriva Turciei”.
În 1994 a murit Armen Zaryan , arhitect, cercetator la Erevan.S-a nascut în 1914 la Constantinopol.
- Genocidul armean. Aplicarea Ordinului general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman spre deserturile din Siria si Irak; sute de mii de oameni au murit în urma epidemiilor ,a lipsei de apa si hrana, a epuizarii fizice.
FOTO: Matei Socor; Karo HOVASAPYAN; Armen Zaryan
FOTO: Matei_Socor.jpg / ribbon-253.webp/ Foto; Armen-Zarian.jpg
………………………….
Peste douazeci de vehicule blindate Bastion 4×4 au fost exportate de Franta în Armenia.Un al doilea lot de acelasi volum ar trebui sa fie expediat în aceasta vara.
Redactare:armeni bastinasi conform sursa: Forces Operations
arton116355
https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=116355
……………………………
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 28 mai
Republica Democrata Armeana (Democratiakan Hayastani Hanrapetutjun), cunoscuta si sub numele de Prima Republica armeana, a fost primul stat modern armean, constituit la 28 mai 1918. Este primul stat suveran armean de la caderea Regatului Armean Cilicia în 1375.Republica a fost înfiintata pe teritoriul Armeniei Orientale (gubernia Erevanului si regiunea Kars). A durat pâna pa 9 iulie 1921.Avea o suprafata de 70000km2 si o populatie de 1.300.000 de oameni.A avut patru prim-ministri: Hovhannes Katchaznouni , Alexander Khatisyan, Hamo Ohanjanyan si Simon Vratsian .Poza;first republic of armenia
În fiecare an , pe 28 mai, locuitorii Armeniei sarbatoresc Ziua Republicii , care este zi nelucratoare. Al doilea nume al acestei sarbatori este Ziua Restabilirii Suveranitatii.
Batalia de la Sardarapat , a avut loc în perioada 21-29 mai 1918. Victoriile armene de la Bach Abaran, Sardarapat si Karakilisa au pus capat invaziei otomane din Armenia de Est si au contribuit la formarea
efemerei Republici Democrate Armenia . Batalia eroica de la Sardarapat este adesea denumita „ Avarayr -ul secolului XX (Batalia de la Avarayr, cunoscuta si ca Batalia de la Vartanantz, s-a desfasurat la 26 mai 451 D.Hr. pe Câmpia Avarayr , între o armata armeana crestina condusa de Vardan Mamikonian si o armata persana sasanida) .
În anul 1812 Imperiul Rus si Imperiul Otoman au semnat un tratat de pace la Bucuresti , punând capat razboiului din 1806-1812. Razboiul ruso-turc . În schimbul Moldovei, rusii predau Turciei cea mai mare parte din vestul Georgiei , porturile Poti si Anapa , precum si regiunea Akhalkalaki.
Contractul a fost semnat între parti pe 28 mai si a intrat în vigoare pe 5 iulie.
Pe 28 mai 1979, primul numar al ziarului Orizon a fost publicat la Toronto, Canada.
S-a nascut la Pascani pe 18 noiembrie 1886 Ioan Nubert (Ion Gr. Nubert) medic, profesor universitar de anatomie la Facultatea de Medicina din Iasi, director al Institutului de Anatomie din Iasi.A decedat pe 28 mai 1975 la Timisoara.
S-a nascut în România pe 28 mai 1926, Eduardo Seferian, filantrop armean.În anul1948 a plecat în America de Sud. A fost un prosper om de afaceri. A contribuit de-a lungul timpului cu mari sume de bani la ajutorarea Armeniei, a Karabagh-ului si a altor institutii culturale. A decedat pe 19 februarie 2015 la Buenos Aires .
oto; 487 (1) / Ziua Primei Republici (Foto: Mihail Pogosov, Shutterstock)
POZA; BATALIA SARDARAPAT.png
Foto; 220px-Ioan_Nubert.jpg
POZA; EDUARDO seferian.jpg
…………………..
Neobositul domn Varujan Vosganian
Un nou volum a aparut la editura Polirom. Se intituleaza „Dublu autoportret” si îl are ca autor pe Varujan Vosganian. Nu am citit înca aceasta carte asa ca nu ma voi referi la ea si deci nu îi voi face reclama. Ma voi referi la autor. Varujan Vosganian ma surprinde mereu cu multiplele sale activitati politice , literare, etc. Este suficient sa arunci o privire pe pagina de facebook a domniei sale. Conduce cu succes Uniunea Armenilor din România, participa la activitatile filialelor atât în Bucuresti cât mai ales în tara. Va fi probabil presedintele Uniunii Scriitorilor din România, în prezent asigurând interimatul functiei. Scrie carti si daca ne referim la ultima sa „productie” sa nu uitam ca are 328 de pagini. Participa la diverse evenimente peste hotare. Îl vezi destul de des si la catedrala armeana din Bucuresti. Cu activitatea sa politica nu prea mai sunt la curent de când se pare ca a disparut ALDE, dar am remarcat ca a participat la lansarea unui candidat la o primarie importanta. Mai plimba si niste animalute, mai are grija de gradina, mai si cânta uneori la pian, recita poezii, face traduceri ad-hoc, participa la emisiuni radio-TV,etc.,etc.,etc. Si acum vine marea întrebare când are timp omul Varujan Vosganian sa faca toate astea? Care este programul unei zile/saptamâna din viata lui Varujan Vosganian? Poate ca într-o buna zi neobositul domn Varujan Vosganian ne va dezvalui misterul. Sa fie cu iertaciune curiozitatea unui batrân armean bastinas.
440321010_2678201109011754_237214545449635812_n
……………………………………….
La 28 mai 1917, la Chisinau, gubernia Basarabia, si-a încheiat lucrarile Congresului învatatorilor moldoveni din Basarabia, începute pe 25 mai. In cadrul acestui Congres al învatatorilor din Basarabia, scriitorul Alexei Mateevici (autorul poeziei „Limba noastra”, devenita astazi imnul R. Moldova), a rostit celebrele fraze: „Da, suntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, însa facem parte din marele trup al românismului, asezat prin România, Bucovina si Transilvania” si „N-avem doua limbi si doua literaturi, ci numai una, aceeasi cu cea de peste Prut”.
………………………….
Un aforism? Daca nu înjuri când conduci, înseamna ca nu esti atent la drum…
………………
Armonia naturii si a omului în arta lui Lorik Minasyan
Picturile sale expuse în Muzeul Naturii din Armenia sunt, de asemenea, informative pentru vizitatori, deoarece arta lui Minasyan este un prilej de a calatori mental în diferite locuri din Armenia, de a cunoaste tara cu culoarea sa, muntele Hazum , satele aflate pe marginile muntilor, manastiri care au devenit rugaciuni vii…
Detalii+foto pe:
………………………….
Avion Erevan-New Delhi |
De la 1 iunie vor fi lansate zboruri directe între Armenia si India, informeaza Armenia Airways.Durata zborului pentru ruta Erevan-New Delhi este de aproximativ 7 ore .Durata zborului este de aproximativ 7 ore, costul mediu al biletelor de avion dus-întors este de 350.000 drams. |
about02.jpg
……………..
Conform situatiei operative, lucrarile de cautare si salvare si reabilitare urgenta continua, în urma carora 190 de persoane au fost evacuate din diferite asezari din marzele Lori si Tavush, salvatorii au salvat 73 de persoane.
Salvatorii au scos cadavrul unui cetatean neidentificat din vecinatatea podului Sanahin.
https://m.mamul.am/am/news/293448/p1
alaverdi-qaghaqi-gazalcakayann-n293434-1
………..
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 27 mai
27 mai 1907 – Batalia de la Sulukh. 3 Hayduks ( luptatori de gherila împotriva stapânirii otomane) si 18 civili au fost ucisi. Au murit si 130 de soldati turci. Gevorg Chaush, un luptator al Miscarii de Eliberare Nationala Armeneasca, a fost ucis (Sarhat, Gevorg Ghazaryan, nascut în 1870, a luptat aproximativ 40 de batalii). Batalia de la Sulukh a fost ultima manifestare a luptei Hayduk.
Batalia de Bach Abaran . Victoriile armene de la Bach Abaran, Sardarapat si Karakilisa au pus capat invaziei otomane din Armenia de Est si au contribuit la formarea efemerei Republici Democrate Armenia .
Pe 27 mai 1915 Guvernul Junilor Turci a ratificat buletinul din 22 mai 1915 al lui Talaat si a instruit ministerele de interne si militare sa îl implementeze. În aceeasi zi, Talaat a emis decretul pentru deportarea si masacrarea armenilor. Talaat a prezentat un program amplu despre forma si procesul deportarii armenilor, gestionarea proprietatilor care urmeaza sa fie abandonate de armeni, stramutarea satelor si caselor armenesti.
Pe 27 mai 2000, Drastamat Kanayan a fost reîngropat în Memorialul Bataliei Eroice Aparan.
În anul 1441 Kirakos A Virapetsi a fost ales Catholicos al tuturor armenilor la Etchmiadzin . La acea vreme, Krikor Moussapegiants (1439-1446) era catholicos cu resedinta în Cilicia. Prin urmare, datorita acestor circumstante istorice si a dispersarii geografice a poporului armean, doua Catolicosate – Catolicosatul Tuturor Armenilor (Sfântul Etcmiadzin) si Catolicosatul Armenesc al Marii Case a Ciliciei (Antelias), au continuat sa functioneze din 1441, cu egalitate. drepturi si privilegii si cu jurisdictiile lor respective.
În anul 1937 a murit la Gyumri , Atrpet (Sargis Mubayeajian,), scriitor, romancier armean. S-a nascut pe 31 ianuarie 1860 la Kars (Turcia).
În anul 1970 a murit la Erevan Olga Gulazyan , actrita de teatru si film.S-a nascut pe 8 ianuarie 1886 la Tbilisi.
Foto; OlgaGul?zyan.jpg
POZA; Drastamat_Kanayan_World_War_II (2).jpg
Foto; ??????.jpg
………………………….