Armenesti 3 iulie 2022

Armenesti 3 iulie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 3 iulie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 3 iulie.

Sarbatoare religioasa: Lasata Secului Postului Sf. Grigore Luminatorul

A murit pe 3 iulie 1962 la Moscova, Hakob Melkumyan , personalitate militara sovieto-armeana ,scriitor. S-a nascut pe 12 ianuarie 1885 la Kherkhan  .

A murit pe 3 iulie 1992 la Myurishen,  Dushman (Vardan Stepanyan), erou al razboiului de eliberare din Artsakh, erou al Armeniei. S-a nascut pe 9 martie 1966 la Erevan.

A decedat pe 3 iulie 1911 la Tbilisi, Ghazaros Aghayan , scriitor, pedagog si publicist. Pe 16 aprilie 1840 s- a nascut la Bolnis-Khachen (Tbilisi).

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Evaluarile FIDE din iulie ale celor mai buni 100 de jucatori prezinta trei jucatori din echipa de sah armeana.

Gabriel Sargissian ocupa locul 37, Haik Martirosyan pe locul 73 si Shant Sargsyan pe locul 87.

Magnus Carlsen conduce clasamentul mondial, urmat de Ding Liren, Alireza Firouzja si Fabiano Caruana.

Levon Aronian, care figureaza acum ca jucator american, se afla pe locul 5 pe lista.

3.

Un nou muzeu din Armenia exploreaza istoria productiei de vin a regiunii, una care se întinde pe o perioada de peste 8.000 de ani. Cele mai vechi dovezi pentru originile industriei vinificatoare de astazi au fost gasite la granita Europei de Est (Sudul Caucazului).

https://www.ntd.com/armenian-wine-museum-explores-history_801918.html

4.

S-a nascut fratele lui Arman Vigenovich Azatyan, care a câstigat nemurirea în razboiul de 44 de zile din Artsakh. Copilul a fost numit Arman în onoarea fratelui sau. Va reamintesc ca familia Arman a luat decizia sa faca un copil la o vârsta destul de înaintata, dupa ce fiul lor a cazut în lupta.

Multa sanatate copilului si familiei ! Sa aiba parte de cer senin fara razboi!

5.

Pashinyan a confirmat ca Berdzor si Aghavno vor fi predate Azerbaidjanului. Primul ministru a afirmat ca în Berdzor nu mai locuieste nimeni , dar primarul localitatii a îndraznit sa-l contazica afirmând ca localitatea mai are aproximativ 180 de locuitori.

În parlament s-a afirmat ca „Ei (adica puterea actuala) renunta la ceea ce nu este al tau. Din punct de vedere istoric, Berdzor si Aghavno nu au fost teritoriile noastre.”

Domnul Arman Abovyan din opozitie ne face cunoscute câteva date istorice.

Scurte informatii istorice despre istoria lui Berdzor si Aghavno

780-585 î.Hr. – facea parte din Urartu;

585-330 î.Hr – facea parte din satrapia armeana;

330 î.Hr. – 428 d.Hr. – facea parte din Marele Hayk (regiunea Syunik);

428 – 640 – facea parte din provincia armeana;

640 – 880 – a facut parte din Emiratul Armenesc;

880-1045 – a facut parte din regatul armean Ani;

1045 – 1170 – a facut parte din regatul armean Syunyats;

1201 – 1380 – a facut parte din guvernul armean de nord;

1380 – 1750 – a facut parte din emiratul armean Kashatagh;

1750 – 1813 – a fost sub stapânirea unui han strain (în aceasta perioada, kurzi s-au stramutat aici, multi armeni au fugit de pe aceste meleaguri);

1813-1918 – a facut parte din provincia Zangezur din Rusia;

1918-1920 – a facut parte din Armenia;

1920 – a fost organizat un masacru al populatiei armene de catre trupele turcesti invadatoare;

1923-1930 – a facut parte din provincia Kurdistan a URSS (sub controlul URSS);

1936 – I. Conform decretului lui Stalin, kurzii si ramasitele armenilor au fost stramutate în Asia Centrala, azeri au fost relocati în locul lor;

1992-2022 – a facut parte din Republica Armeana Nagorno-Karabah.

Lista bisericilor apostolice armene din Berdzor si împrejurimile sale

Tsitsernavank- manastire armeana din secolele IV-VI;

Stunis – biserica armeana din secolul al X-lea, satul Shalva;

Varazgom – biserica armeana din secolele X-XI, satul Mirik;

Crucea Mknatami – biserica armeana din secolele XII-XIII, satul Mirik;

Sfântul Gevorg – biserica armeana, 1517;

Katosavank – biserica armeana, 1567;

Poghos-Petros – biserica armeana, 1611, satul Shalva;

Sf. Stepanos si Hripsime – biserica armeana din secolul al XVII-lea;

Surb Minas – biserica armeana, 1673;

Surb Astsvatsatsin – biserica armeana, 1682, satul Mirik;

Vakunis – biserica armeana din secolul al XVII-lea, satul Mirik;

Khochants – – Biserica armeana din secolul al XVII-lea;

Nor Stunis – biserica armeana din secolul al XVII-lea, satul Shalva.

Pe lânga biserici, aici, în vecinatatea lui Berdzor, se afla un mare cimitir medieval armean din secolele XIV-XVII.

 

De remarcat este si palatul printului armean Haykaz Proshyan (secolele XV-XVI), care se afla si în vecinatatea orasului Berdzor.

 

Si mai putem aminti de cetatea secolului al XV-lea, pe care turcii o numeau „Gyavur-kala” (cetatea necredinciosilor, asa ne spuneau noua armenilor, turcii).

 

Berdzor si împrejurimile sale sunt un muzeu în aer liber. Muzeul nostru de istorie armeana.

Si cuvântul armean propriu „Berdzor” a fost mentionat pentru prima data în scris în secolul al VII-lea, când Berdzor însusi si toate districtele sale faceau parte din Armenia.

Sursa: shamshyan.com;tert.am

6.

Pe 2 iulie Tech Week 2022 a fost lansata în Gyumri, al doilea oras ca marime din Armenia. Evenimentul i-a reunit pe toti cei care evidentiaza dezvoltarea IT si vizeaza crearea unei comunitati tehnologice unice, contribuind la dezvoltarea proportionala si durabila a provinciilor cu eforturi comune.

Sursa:Armenpress.am

7.

Sunt surprins de asemanarile dintre Armenia si România. Am mai dat peste o potrivire, procuror general al Armeniei a fost numita, din septembrie,  Anna Vardapetyan, în vârsta de 36 de ani si care nu are experienta de munca la parchet. Este nascuta pe 18 februarie 1986 la Erevan . Vorbeste fluent armeana, engleza si rusa.Este conferentiar la Facultatea de Drept YSU.

Ca veni vorba sunt si nepotriviri. Astfel “armenii bastinasi” au fost parte la faurirea Moldovei si a statului România, dar românii nu au contriuit la formarea statului armean s ice este mai dureros nu au recunoscut genocidul armean, desi turcii au subjugate teritoriile românesti sute de ani.

8.

Eugene Kontorovich publica în wsj.com un articol potrivnic armenilor , intitulat “Israel, Armenia si prezbiteriani”. De fapt Kontorovich ataca biserica americana prezbitariana si de aici ajunge sa arunce cu noroi în armeni. Eugene Kontorovich s-a nascut la Kiev în 1975, dar la trei ani familia sa a plecat în SUA. În 2013 se stabileste cu sotia si cei patru copii în asezarea Alon Shvut din Israel. Dl. Kontorovich este ,în present, director al Centrului pentru Orientul Mijlociu si Drept International la Facultatea de Drept din Scalia a Universitatii George Mason.

 Articolul sau poate fi citit pe:

https://www.wsj.com/articles/israel-armenia-and-presbyterians-pcusa-settlers-antisemitism-christians-war-11655414458

Domnul profesor Stephen H. Kimatian, american de origine armeana, doctor în drept la Universitatea Cornell , riposteaza pe buna dreptate la cele scrise de Eugene Kontorovich si spune: În articolul sau de opinie „ Israel, Armenia si prezbiteriani ” (17 iunie), Eugene Kontorovich se refera la armeni ca „colonisti” în „teritoriul ocupat” din Nagorno-Karabah, regiunea dintre Armenia si Azerbaidjan. Nimic mai departe de adevar.

Armenia este una dintre cele mai vechi civilizatii din lume, datând din anul 6.000 î.Hr. Teritoriul armean acoperea pamânt din ceea ce este astazi Turcia pâna la Marea Caspica din 95 î.Hr. Numele oraselor din regiunea Nagorno-Karabah au fost în primul rând nume armenesti.

Înainte de Azerbaidjan, a existat Armenia. Azerii, cu ajutorul unor aliati puternici, sunt cei care i-au alungat pe armeni. Ei sunt adevaratii colonisti.

About veteranul1