Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.
Armenesti 28 iunie 2022.
1.
PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 28 iunie.
Sarbatoare religioasa:Sf.Nune si Mane.
A murit pe 28 iunie 1987 la Erevan, Arus Asryan, actrita de teatru si film. A fost casatorita cu regizorul Vardan Achemyan. S-a nascut la Tbilisi pe 9 decembrie 1904.
În timpul razboiului ruso-turc din 1877-1878 pe 28 iunie 1877, trupele armene aflate sub comanda lui Arshak Ter-Ghukasov au eliberat Bayazet .
Pe 28 iunie 1926 s- a nascut la Tbilisi, Artyom Karapetyan , un actor armean de teatru si cinema, cunoscut pentru imitatiile sale. A decedat pe 18 noiembrie 2011 la Moscova.
Amanunte pe: hy.wikipedia.org
2.
Premierul Pashinyan a declarat ca biolaboratoarele care opereaza în Armenia sunt detinute în proportie de 100% de Republica Armenia.Este adevarat ca au fost create cu sprijinul Statelor Unite, dar sunt detinute de Republica Armenia.
Sursa:armenpress.am
3.
Pe calea stramosilor lor… „Neo-otomanii” urmaresc familiile armene
Familiile de armeni care au emigrat cu mai bine de un secol în urma, dupa ce otomanii au comis „masacrele” si Holocaustul nu s-au predat acestora pâna când stramosii lor nu si-au reînnoit ranchiuna si ura profunda pe care le-au mostenit împotriva componentelor regiunii pe: https://www.hawarnews.com/en/haber/on-path-of-their-ancestorsneo-ottomans-pursue-armenian-families-h31493.html
4.
Reprezentantul Armeniei Karen Grigoryan a participat la unul dintre evenimentele de sah desfasurate la Madrid.În turneul blitz, marele maestru armean a obtinut 7,5 puncte din 9 si a ocupat locul trei.Câstigator a fost sahistul spaniol Eduardo Iturrizaga, care a înscris 8 puncte. Pe locul doi a fost ocupat cubanezul Yusnel Bacallao Alonso cu 7,5 puncte.
Sursa:sport.news.am
5.
Militarii din Armenia participa la cursurile Scolii de antrenament montan Sachkhere, numite dupa colonelul Besik Kutateladze, dupa o pauza de patru ani.
Cursul se desfasoara în cadrul programului NATO Partnership for Peace. Pe lânga personalul militar din Armenia, la el participa personal militar georgian, american, polonez, leton si lituanian.
Potrivit Ministerului Apararii din Georgia, cursul de vara de pregatire de baza montana în cadrul programului Parteneriatul NATO pentru Pace va dura trei saptamâni.
Ultima data când partea armeana a participat la astfel de cursuri a fost în ianuarie 2018.
Sursa:arminfo.info
6.
Fara comentarii. Sotia fostului ambasador al Ucrainei în Armenia, Alexander Bozhko, l-a insultat public pe parlamentarul armean Gegham Nazaryan, care si-a pierdut fiul, Abgar, în razboiul din 2020 din Artsakh. Asa îi vad ucrainienii pe armeni? Hotarâti dumneavoastra dupa ce cititi https://www.panorama.am/en/news/2022/06/27/insult-fallen-soldier-father/2700164
7.
„Genocidul armean: Dovezi din arhivele Ministerului de Externe german, 1915-1916” compilat si editat de jurnalistul german Wolfgang Gust a fost publicat în persana. Wolfgang Gust,este nascut în 1935 si a fost jurnalist la Der Spiegel timp de 27 de ani.Comentariile apartin tehrantimes.com.
În 1915, armenii au fost exilati de pe pamântul lor, iar în procesul deportarii 1,5 milioane dintre ei au fost ucisi.
Anihilarea armenilor din 1915-1916 a fost arhetipul genocidului modern, în care un stat adopta o schema specifica orientata spre distrugerea unui grup identificabil de proprii cetateni.
Documentele diplomatice oficiale germane sunt de mare importanta în întelegerea genocidului, deoarece numai Germania avea dreptul de a raporta zi de zi în cod secret despre genocidul în curs.
Motivele, metodele si consecintele genocidului armean au avut un puternic ecou în cazurile ulterioare de genocid sponsorizat de stat.
Studierea factorilor care au intrat în genocidul armean nu numai ca ne ofera o întelegere a genocidului istoric, dar ne ofera si informatii cruciale pentru anticiparea si posibila prevenire a viitoarelor genocide.
8.
Atentie la vizitele în Armenia! Începând cu luna iulie conform unei noi legi, toate achizitiile mari vor trebui facute electronic, fie printr-o aplicatie de plata mobila, fie printr-un transfer bancar la o banca.Bancile percep între 1,5 si 3 la suta pentru tranzactii.
Noua lege, adoptata de parlament pe 9 iunie , afecteaza tranzactiile comerciale de peste 300.000 de drame (aproximativ 720 de dolari) si tranzactiile între persoane de peste 500.000 de drame (1.200 de dolari). Aceasta limita pentru persoane fizice va fi redusa la 300.000 de drame în iulie 2023.