Armenesti 28 iulie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti 28 iulie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 28 iulie.

S-a nascut pe 28 iulie 1937 la Neuilly-sur-Seine, Francis Weber , renumit regizor francez, producator si dramaturg de origine armeana .Mama sa era armeanca, tatal evreu.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Sezonul taberei în Artsakh

https://armenianweekly.com/2022/07/27/camp-season-in-artsakh/?fbclid=IwAR1IPLAdMukHG1HYleGqJuRadwhGh1Ti2POcpDswlbFDHV15S8XwhLT45Ho

3.

10 jucatori armeni vor participa la cea de-a 44-a editie a Olimpiadei de sah de la Chenna, India. Cel mai mare eveniment de sah din lume are loc între 28 iulie si 10 august.

Echipa masculina armeana condusa de Arman Pashikyan este formata din Gabriel Sargissian, Hrant Melkumyan, Robert Hovhannisyan, Samvel Ter-Sahakyan si Manuel Petrosyan.

Echipa feminine este formata din Elina Danielyan, Lilit Mkrtchyan, Anna Sargsyan, Mariam Mkrtchyan si Susanna Gaboyan.

Sursa:panorama.am

4.

Dirijorul Ruben Gazarian revine pe scena în Armenia pentru prima data în 30 de ani.Gazarian va conduce Orchestra Nationala de Camera a Armeniei la concertul programat pe 29 iulie. Gazarian a fost numit recent director general de muzica al Teatrului Altenburg Gera.Înainte de aceasta, a fost timp de saisprezece ani – din 2002 pâna în 2018 – director artistic si dirijor principal al renumitei orchestre de camera din Württemberg Heilbronn.

Ruben Gazarian s-a nascut la Erevan pe 8 noiembrie 1971.
Educatia muzicala a lui Ruben Gazarian a început destul de devreme. Tatal sau i-a dat primele lectii de vioara la vârsta de patru ani. A fost educat la colegiul de muzica P.I. Ceaikovski si a studiat mai departe la Conservatorul National din Erevan, unde unul dintre profesorii sai a fost Ruben Aharonian, primul violonist al celebrului Cvartet Borodin.

Cariera sa de interpret a început în 1983, cu recitaluri, muzica de camera si aparitii ca solist cu orchestre de camera si simfonice.

În 1990, Ruben Gazarian a devenit violonistul trio-ului cu pian al Radioului de Stat din Armenia – cel mai tânar violonist din istoria ansamblului. În 1991, Gazarian a fost numit prim violonist si solist al Orchestrei Nationale de Camera din Armenia.

În octombrie 1992, a intrat la Conservatorul din Leipzig ( Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy ) pentru un studiu postuniversitar de vioara, a încheiat-o în 1995 cu concertul obligatoriu, dupa care s-a înscris la programa de dirijat de orchestra, absolvind în mai 1998 cu onoruri de prima clasa.

Din 1993 pâna în 1998, Gazarian a ocupat functia de prim concertmaster al Orchestrei Simfonice din Saxonia de Vest , (acum Orchestra Simfonica din Leipzig ) . În 1999, a fost numit dirijor principal al aceleiasi orchestre dupa un lung proces de selectie, devenind astfel cel mai tânar dirijor principal al Germaniei la acea vreme, functie pe care a pastrat-o pâna în vara anului 2002.

Sursa Panorama.am

5.

Al treilea recensamânt din istoria Republicii Armenia se va face pentru prima data electronic. Rezultatele vor fi gata peste un an, potrivit Comitetului de Statistica.Recensamântul va fi efectuat în perioada 13-22 octombrie 2022. La recensamânt vor lucra în jur de 2200 de recenzori.

Sursa:armenpress.am

6.

În cadrul campaniei anuale „Primavara vie”, tinerii ecologisti din comunitatea Areni din provincia Vayots Dzor din Armenia au numarat cuiburile de berze albe din comunitatea Areni.

Rezultatele arata ca populatia de barza alba din acea zona a crescut usor, de la 20 de cuiburi, a crescut la 30 anul acesta.

Toti cetatenii, dar în special copiii, sunt încurajati sa observe si sa înregistreze sosirea a 7 specii de pasari migratoare în fiecare an: barza alba, rândunica , drepneaua neagra, cucul comun, ploverul inelar, lastunul de mal si prigoria.

Proiectul este implementat de ONG AraAves.

SURSA:panorama.am

 

7.

Hovhanes Harutyunyan, mijlocasul echipei nationale a Armeniei si Pyunik, a vorbit despre jocul cu Dudelange.

„Sunt emotii de nedescris. Suntem foarte fericiti. Nu am început bine meciul si am primit un gol, dar spiritul de echipa si dorinta de a câstiga a fost foarte mare. Am fost aici pentru a câstiga.

Suntem foarte fericiti ca am reusit sa facem istorie si sa ajungem în turul trei de calificare al Ligii Campionilor”, a spus Harutyunyan.

 

About veteranul1