Armenesti 27 septembrie 2024.
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 27 septembrie
Pe 27 septembrie 1829, Friedrich Parrott si Khachatur Abovyan au urcat pentru prima data în vârful Araratului .
La 27 septembrie 1920, prin decizia guvernului francez, Legiunea voluntara armeana, formata din exilati armeni eliberati de masacre, a fost desfiintata.
Pe 27 septembrie 2020 , Azerbaidjanul a început un razboi pe scara larga împotriva Republicii Artsakh , cu sprijinul Turciei si al mercenarilor teroristi .
Steagul Erevanului a fost aprobat ca simbol al capitalei Republicii Armenia prin decizia Consiliului Erevan N 12/1 din 27 septembrie 2004 .
În centrul steagului este înfatisata stema din bronz a Erevanului împodobita cu albastru , înconjurata de 12 triunghiuri rosii, care simbolizeaza cele 12 capitale ale Armeniei. Culoarea alba a fundalului simbolizeaza claritatea si simplitatea. Autorii steagului sunt Karapet Abrahamyan si Karapet Pashyan.
A murit pe 27 septembrie 2005 în SUA , Victor Israelyan , diplomat sovietic armean, doctor în stiinte istorice. A parasit Ministerul Afacerilor Externe al URSS în 1990, de atunci locuind în SUA în campusul State College, Pennsylvania . S-a nascut pe 1 noiembrie 1919 la Tiflis.
Pe 17 decembrie 1974 a murit la Erevan Aitsemnik Urartu (nascuta Ter-Khachatryan),prima femeia sculptor armeana. In foto una din statuile sale Anush executata in 1934 din marmura. S-a nascut pe 15/27 septembrie 1899 la Kars.
Foto; Flag_of_Yerevan.svg.png
FOTO: ????????_????????.jpg
……………………………….
Astazi se împlinesc a 4-a aniversare a razboiului de 44 de zile
Astazi se împlinesc 4 ani de la începerea „razboiului de 44 de zile”. La 27 septembrie 2020, Azerbaidjanul a început operatiuni militare de amploare în directia Artsakh. Legea martiala si mobilizarea generala au fost anuntate în Armenia si Artsakh. Operatiunile de lupta au avut loc de-a lungul întregii linii de contact dintre Artsakh si Azerbaidjan.
Razboiul s-a încheiat pe 9 noiembrie cu o declaratie tripartita a presedintilor Armeniei, Azerbaidjanului si Rusiei.
Au trecut 4 ani, dar numele tuturor celor ucisi în lupta, numarul lor total, nu au fost publicate. Zeci de prizonieri armeni sunt tinuti în închisorile din Baku. Artsakh este complet depopulat si pierdut.Sursa:m.mamul.am
Foto; aysor-44-orya-paterazmi-4-rd-t-n303830-1
https://m.mamul.am/am/news/303830/p1
#?????. 44-???? ?????????? 4 ???? ???
https://www.youtube.com/live/g3FlKP66KN0?si=IVvwCloQzGTKR4g1
…………………………
O calatorie în lumea muzicii lui Aznavour: la Moscova vor avea loc concerte dedicate aniversarii a 100 de ani de la nasterea sansonnierului
Pe 11 si 12 noiembrie, Casa Muzicii din Moscova va deveni locul de desfasurare a unui eveniment unic – un concert dedicat aniversarii a 100 de ani de la nasterea legendarului artist, umanist, compozitor si actor Charles Aznavour. La concert vor fi prezenti: Eric Berchot – câstigator al multor premii muzicale, pianist care a cântat cu Charles Aznavour timp de decenii si Christina Aznavour solista care continua mostenirea artistului legendar.
„Aceasta seara nu este doar un tribut, ci o adevarata întruchipare a mostenirii muzicale a maestrului. Ideea proiectului Aznavour Classic a luat nastere din dorinta lui Charles Aznavour însusi de a-si prezenta muzica într-o interpretare clasica. De asemenea, muzicianul a avut o mare dorinta de a crea un album „Aznavour în rusa”, inclusiv traduceri ale cântecelor celebre. Împreuna cu echipa, a început chiar sa lucreze la traducerea primei piese. Dupa moartea artistului, Fundatia Aznavour si-a împlinit ambele visuri, colaborând cu prietenul sau, pianistul Eric Berchot.
„Aznavour Classic este o oportunitate grozava de a va plonja în lumea muzicii unice a lui Charles Aznavour”, se spune în anuntul de pe site-ul Casei Muzicii.
Programul concertelor include cele mai cunoscute si preferate compozitii – vocale si instrumentale, cu participarea pianului si orchestrei.
La concert vor fi prezenti: Eric Berchot – câstigator al multor premii muzicale, pianist care a cântat cu Charles Aznavour timp de decenii; Christina Aznavour este o solista care continua mostenirea artistului legendar.
Concertul va folosi fotografii si materiale video exclusive ale artistului, creând efectul prezentei sale în sala. Duetul virtual va spori impresia concertului: publicul va auzi vocea marelui cântaret acompaniata de acompaniament live.
Foto; 11_11_aznavur_klassik_jpg_760x510_q85_crop_subsampling_2.thumb
Sursa Panorama.am
…………………
Din ciclul România se aseamana cu Armenia sau invers.
Astazi despre asemanarile din punct de vedere mediu. Unde este zona cea mai prafuita din Erevan? Cea mai prafuita zona este în centrul orasului. Unde este cea mai prafuita zona din Bucuresti? Evident în centru la Universitate.
Foto; f66f5676363dab_66f5676363ddd.thumb
În Erevan, zona cea mai prafuita ramâne centrul
În capitala Armeniei, Erevan, cel mai prafuit district administrativ ramâne centrul.
Continutul de praf din districtul administrativ Kentron (Centru) din Erevan a depasit concentratia maxima admisa aproape pe parcursul întregii saptamâni, în Shengavit pe 22 si 24 septembrie, în Nor Nork pe 20, 24 si 25 septembrie si în Arabkir pe 20 septembrie.
Astfel de date au fost publicate de Centrul pentru Hidrometeorologie si Monitorizare al Ministerului Protectiei Mediului din Armenia, prezentând continutul de praf din Erevan pentru perioada 19-25 septembrie.
Nivelurile de dioxid de azot au depasit MPC în Shengavit pe 23 septembrie.
Foto; f66f5676363dab_66f5676363ddd.thumb
……………..
Expozitia si vânzarea de miere si produse apicole „ Meghraton ” (Festivalul Mierii) va avea loc pentru a doua oara la Erevan
Pe 28 si 29 septembrie, expozitia si vânzarea de miere si produse din stup „ Meghraton ” (Festivalul Mierii) va avea loc pentru a doua oara la Erevan. Obiectivul evenimentului este de a promova pe piata locala mierea si produsele apicole armenesti si cresterea volumului vânzarilor, prin crearea unui loc de schimb si contact între producatori si consumatori, precum si stabilirea interactiunii între structurile interesate.
Evenimentul este organizat de centrul stiintific si educational „ Meghrapudzakan Darbnots ” cu sprijinul programului „ Dezvoltare economica rurala, noi oportunitati economice ” al Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala ( IDA ).
Programul „ Crestere stabila si incluziva în asezarile muntoase ale Armeniei ” ( SIGMA ) informeaza ca, în cadrul expozitiei-vânzari, s-a desfasurat proiectul de creare a unui centru educational stiintific si productiv de frunte pentru apicultura în satul din Margahovit din regiunea Lori (nordul Armeniei). ) vor fi prezentate.
Krikor Amirzayan
Foto; arton119662.jpg
https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=119662
……………..
Compania aeriana „ Armenian Airlines ” va opera zboruri între Erevan si Volgograd (Rusia)
Armenian Airlines va lansa zboruri regulate pe ruta Erevan-Volgograd-Erevan începând cu 1 decembrie .Aceste zboruri vor fi operate cu o frecventa de un zbor saptamânal, în fiecare duminica.În anul 2020 în Volvograd traiau 7866 persoane de etnie armeana.
Retineti ca compania „ Armenian Airlines ” , dupa câtiva ani de închidere a mai multor companii aeriene, îsi recapata dinamismul.
Foto; arton119660.jpg
https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=119660
………………………….
Daca aveti norocul sa fiti la Paris pe 28 sau 29 septembrie
ORCHESTRA SIMFONICA DE STAT A ARMENIEI. Va concerta la Paris. Sâmbata , 28 septembrie , ora 20.00 la Salle Gaveau – 45 rue La Boétie, 75008. Sala are 1020 de locuri. Concertul va avea loc sub bagheta lui Sergey Smbatyan, cu participarea pianistilor de renume mondial Louis Lortie si Hélène Mégret. Programul va include piese de Claude Debussy, Francis Poulenc si Edvard Mirzoyan.
Pe 29 septembrie, Orchestra Simfonica de Stat din Armenia îsi va face debutul foarte asteptat la Philharmonie de Paris, în Sala de Concerte a Cité de la Musique. o sala de concert complet modulara, care poate gazdui între 900 si 1.600 de spectatori. Pentru aceasta ocazie speciala, vor fi interpretate lucrarile cheie ale lui Aram Khachaturian. Orchestrei i se va alatura talentata violoncelista franco-armeana Astrig Siranossian, recunoscuta pentru maiestria si sensibilitatea artistica.
FOTO: Salle Gaveau
; contact100
; este situat pe Place de la Fontaine-aux-Lions la Porte de Pantin în Pont-de -Cartierul Flandres din arondismentul 19 al Parisului , la marginea Parcului de la Villette
FOTO; contact100
- Orchestra Simfonica de Stat din Armenia, sub conducerea lui Sergey Smbatyan, director artistic si dirijor principal, va concerta la Paris pe 28 si 29 septembrie 2024 în doua concerte prestigioase, care sarbatoresc dialogul muzical dintre Armenia si Franta. Aceste evenimente marcheaza o piatra de hotar în schimburile culturale franco-armene si evidentiaza lucrari emblematice ale celor doua tari.
Primul concert, programat pentru 28 septembrie, va avea loc sub bagheta lui Sergey Smbatyan, cu participarea pianistilor de renume mondial Louis Lortie si Hélène Mégret. Programul va include piese de Claude Debussy, Francis Poulenc si Edvard Mirzoyan, compozitori ale caror lucrari rezoneaza dincolo de granite. Acest concert este posibil datorita sprijinului partenerului principal, AKNEYE . Programul complet al concertelor este disponibil aici.
Pe 29 septembrie, Orchestra Simfonica de Stat din Armenia îsi va face debutul foarte asteptat la Philharmonie de Paris, în Sala de Concerte a Cité de la Musique. o sala de concert complet modulara, care poate gazdui între 900 si 1.600 de spectatori; este situat pe Place de la Fontaine-aux-Lions la Porte de Pantin în Pont-de -Cartierul Flandres din arondismentul 19 al Parisului , la marginea Parcului de la Villette
Pentru aceasta ocazie speciala, vor fi interpretate lucrarile cheie ale lui Aram Khachaturian. Acest concert este sold out si promite sa fie un punct culminant al sezonului muzical parizian. Orchestrei i se va alatura talentata violoncelista franco-armeana Astrig Siranossian, recunoscuta pentru maiestria si sensibilitatea artistica. Programul detaliat pentru aceasta seara este disponibil aici. Acest concert beneficiaza de sprijinul Ambasadei Armeniei în Franta, AGBU Franta , precum si al Fundatiei Culturale Aram Khachatourian.
Aceste concerte unice evidentiaza excelenta artistica a Orchestrei Simfonice de Stat din Armenia si întaresc legaturile culturale dintre Armenia si Franta. Publicul parizian este invitat sa descopere un repertoriu bogat si divers, celebrând mostenirea muzicala a celor doua natiuni.
foto; arton119659
https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=119659
………………………….
Armenia, China, Grecia, Iran, Irak si Peru adopta o declaratie comuna privind protectia patrimoniului cultural în timp de conflict
În cadrul celei de-a 79-a sesiuni a Adunarii Generale a Natiunilor Unite, ministrii de externe ai Armeniei, Chinei, Greciei, Iranului, Irakului si Perului au adoptat o declaratie comuna în cadrul reuniunii Forumului Civilizatiilor Antice. Declaratia, semnata la 25 septembrie 2024 si prezidata de Ministrul Afacerilor Externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan, subliniaza importanta protejarii patrimoniului cultural în situatii de conflict armat.
Ministrii au reamintit aniversarea a 70 de ani de la Conventia de la Haga pentru protectia bunurilor culturale în caz de conflict armat (1954), subliniind ca acesta este un „document cheie pentru cooperarea internationala privind protectia si conservarea patrimoniului cultural în perioade de conflict armat. , fie ele internationale sau neinternationale”. În plus, acestia au subliniat relevanta recentei rezolutii a Adunarii Generale a ONU privind „Ziua Internationala a Dialogului între Civilizatii”, care recunoaste „realizarile civilizatiei ca mostenire colectiva a umanitatii” si promoveaza dialogul între culturi pentru realizarea „pacii si securitatii internationale”. „.
Un punct cheie al declaratiei a fost recunoasterea faptului ca „distrugerea ilicita a patrimoniului cultural” împreuna cu „jedarea si contrabanda de bunuri culturale” în timpul conflictelor armate, precum si încercarile de „negare a radacinilor istorice, a identitatii culturale si a diversitatii culturale”. poate „alimenta si exacerba conflictele”. Ministrii au subliniat ca aceste actiuni „submineaza securitatea, stabilitatea, guvernanta, dezvoltarea sociala, economica si culturala a statelor afectate” si împiedica protectia drepturilor omului, în special a drepturilor culturale.
Declaratia a subliniat, de asemenea, necesitatea de a consolida cooperarea internationala pentru „protectia si promovarea mostenirii istorice si culturale” ca „mostenire comuna a întregii umanitati”. De asemenea, ei au subliniat ca pastrarea mostenirii culturale a civilizatiilor antice contribuie la „promovarea tolerantei si a nediscriminarii” si este esentiala în lupta împotriva „discursului de ura si xenofobiei”.
De asemenea, ministrii au subliniat rolul turismului durabil, inclusiv al turismului cultural si religios, ca mijloc pentru „protectia, conservarea si gestionarea” patrimoniului cultural, promovând totodata dezvoltarea economica durabila. În acest sens, ei au recunoscut ca civilizatiile antice au un rol esential în oferirea de solutii la provocarile globale contemporane, cum ar fi „schimbarile climatice, deficitul de apa, saracia si tensiunile geopolitice”.
În cele din urma, Semnatarii si-au exprimat sprijinul pentru ca Armenia sa fie gazda a urmatoarei reuniuni ministeriale a Forumului Civilizatiilor Antice, care va avea loc la Erevan pe 18 decembrie 2024.
Foto; 17273353554173-768×449-1.jpeg
……………………………..
27.09.2024
Pe 27 septembrie 1896, în cadrul unei ceremonii internationale festive, desfasurate în prezenta împaratului Austro – Ungariei, Franz Josef, a regelui Serbiei, Alexandru I si al României, Carol I, a avut loc inaugurarea canalului navigabil Portile de Fier, defileu pe fluviul Dunarea.
Face parte din granita dintre Serbia si România si are o lungime de 134 km. Defileul se afla între partea de nord a României si cea de sud a Serbiei, punct în care râul separa Muntii Carpati de Balcani. Un nume alternativ românesc pentru ultima parte a acestuia este „Clisura Dunarii”
………………………….
Prin anticariate
Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.
Astfel,azi, gasim sau nu:
Jeni Acterian – Jurnalul unei fiinte greu de multumit
……………………………….
Primarul NYC, Eric Adams, a luat mita de la un oficial turc pentru a ignora genocidul armean
Eric Adams, primul primar în exercitiu al orasului New York care se confrunta cu acuzatii federale, a acceptat mita de la un oficial turc pentru, printre altele, sa ignore existenta genocidului armean. Adams a bagat în buzunar 100.000 de dolari si a continuat sa-si foloseasca puterile pentru a ajuta Turcia.Tot articolul pe:
…………………………
Pentru Arsen
Un ascultator întreaba: De ce ies barbatii la baut?
Radio Erevan raspunde: Din doua motive:
- N-au nevasta
2. Au nevasta
Lasă un răspuns