Armenesti 26 septembrie 2023

Armenesti 26 septembrie 2023

Liderul Episcopiei Armene din România, Pr. T. Episcopul Tatev Hakobyan, a trimis o scrisoare oficiala ministrului român de externe Luminita Odobescu, în care se spune: „Stimata doamna ministru, am luat act de mesajul Ministerului Afacerilor Externe al României cu privire la situatia din Nagorno Karabakh (Artsakh) si, în calitate de lider al Episcopiei Armene din România, dorim sa ne exprimam profunda indignare si dezamagire cu privire la pozitia exprimata în mesajul de mai sus, prin care Ministerul de Externe nu recunoaste alegerile din Artsakh.

În calitate de lider al armenilor din România, suntem profund angajati fata de valori universale precum dreptatea, pacea si respectul pentru toate comunitatile si popoarele. Ne asteptam ca România sa dea un exemplu în aceasta chestiune si sa sprijine eforturile de reconciliere si pace în Nagorno-Karabah.

Este absolut regretabil si inacceptabil ca România, care are o istorie bogata si o mare experienta în respectarea diversitatii culturale si etnice, sa vada atrocitatile la care este supusa populatia crestina armeana în Nagorno-Karabah prin epurare etnica si acte de genocid din partea regimului dictatorial al Azerbaidjanul, prin astfel de rapoarte, contribuie la agravarea tensiunii.

Nu putem sa nu observam ca acest mesaj este contrar valorilor si principiilor democratice dupa care România pretinde ca se ghideaza în relatiile internationale. Refuzul de a recunoaste alegerile prezidentiale desfasurate în Republica Artsakh este o serioasa manifestare a ignorantei fata de realitatea de pe teren si de suferintele populatiei armene din aceasta regiune.

Speram din suflet ca guvernul român va reconsidera aceasta pozitie si va sprijini eforturile care vizeaza solutionarea pasnica a conflictului din Nagorno-Karabah în conformitate cu drepturile omului si aspiratiile legitime ale poporului armean.

Speram ca România va reconsidera acest punct de vedere si va lua o pozitie mai echilibrata în viitor, iar între timp va rugam sa acceptati sincera noastra dezamagire si îngrijorare fata de pozitia actuala a Ministerului Afacerilor Externe al României .

Secretar de presa al Episcopiei Armene a României

Medalii de aur si argint la Campionatul European de sah juniori

Arsen Davtyan a primit titlul de câstigator în grupa de vârsta U18. 

Emin Ohanyan a concurat si în competitia U18 si a ocupat locul 4.

Agnesa Ter-Avetisyan, o jucatoare de sah armeana care reprezinta Letonia, a primit si titlul de câstigatoare la Campionatul European de juniori, jucând la grupa de vârsta U16. 

Dintre reprezentantii Armeniei, Benik Agasarov a câstigat titlul de vicecampion la grupa de vârsta sub 14 ani. 

Tigran Hambardzumyan a ocupat locul 4 în grupa de vârsta U12, iar Sona Krkyasharyan a aratat al 5-lea rezultat în grupa de vârsta U14.

Un alt reprezentant al Armeniei, Mikael Rostomyan, a finalizat standardul international de maestro în cadrul Campionatului European de sah juniori din 2023. În acest campionat, Mikael s-a clasat pe locul 7.

La Campionatul European de Tineret au participat 36 de jucatori de sah din Armenia: 26 de baieti si 10 fete.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 18 septembrie

Ziua Astronomiei în Armenia

Începând din 2009,  pe 18 septembrie, în Armenia se sarbatoreste  Ziua Astronomiei.

Data a fost aleasa datorita faptului ca la 18 septembrie 1908 academicianul Victor  Hambartsumyan , astrofizician de renume Mondial.

Pe 18 septembrie 1895, „Hnchakians” a organizat o demonstratie pasnica în Piata Bab Ali (Usa Înalta) din Constantinopol , cu scopul de a forta guvernul turc sa implementeze „reformele din mai”, dar politia turca si armata înarmata cu bastoane au atacat manifestantii. Au fost ucisi aproximativ 2000 de armeni. „Hnchakians” a fost un partid politic armean fondat în august 1887 la Geneva de un grup de studenti din Armenia de Est.  Este primul partid socialist care a existat în Imperiul Otoman si Iran (pe atunci Persia).Numele partidului a fost preluat din ziarul „Hnchak” , al carui nume este sinonim cu cuvântul „ clopot ”.

Pe 18 septembrie 1918 a luat nastere efectiv Legiunea armeana , creata pe baza acordului franco-armean. A luat parte la prima sa batalie din Palestina ca parte a armatei franceze .Legiunea Armeana , o unitate militara a armatei franceze compusa din armeni, a fost formata în 1916 pe baza acordului semnat la Londra între reprezentantii tarilor Antantei, Mark Sykes, Georges Picot, si presedintele delegatiei nationale armene , Poghos Nubar . A participat la operatiunile militare împotriva trupelor turcesti în timpul Primului Razboi Mondial . Legionarii armeni ca parte a trupelor franceze trebuiau sa participe la operatiunile de razboi împotriva Imperiului Otoman pe fronturile siro-palestiniane si apoi pe fronturile ciliciene, în schimbul carora Franta a promis Cilicia pentru a da autonomie armenilor dupa razboi.

Între 5 si 7 octombrie va avea loc la Erevan etapa a 7-a a Cupei Mondiale de Patinaj Artistic pentru juniori.

Scriitorul azer, publicistul Vahid Parviz oghli Gazi, în vârsta de 52 de ani, care s-a nascut la Aghdam si acum locuieste în Suedia, este membru al Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan si Suedia, a trimis o scrisoare deschisa catre azeri.

„Oricât ne-am lupta, suntem mereu învinsi. Am pierdut… în muzica clasica – Aram Khachatryan si Arno Babajanyan, în muzica moderna – Michel Legrand, cântând la vioara – Samvel Yervinyan, cântând la duduk – Jivan Gasparyan, cântând la oud – John Berberyan, în pop – Charles Aznavour, în literatura – îi datoram lui William Saroyan, Aivazovsky în arte plastice, Parajanov în cinema, Jigarkhanyan în teatru, Kirk Kerkorian în afaceri, Gerard Gaveshyan în filantropie, Arthur Chilingarov în cercetarea stiintifica, Vahagn Dadadyan, principalul inventator al RMN- ului, Levon Aronian la sah, Artem Mikoyan la inginerie, Viktor Hambardzumyan la astrofizica, Movses la coafor, Ashot la mestesuguri, Haykanush la fabricarea muraturilor… Ar trebui sa continui  ? »

Scriitorul azer continua „  Si versurile stralucitului poet armean Shiraz sunt si astazi actuale. „  Ne-au lovit în cap, dar înca o data armenii au trait, traiesc si vor trai.
Au lovit o mie de secole, dar înca o data armenii au trait, traiesc si vor trai.
Chiar si loviti de genocid, armenii au trait, traiesc si vor trai.
Cine loveste, oricât loveste, armenii au trait, traiesc si vor trai.
Vor trai si vor crea altele noi  .

Sursa:armenews.com

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 20 septembrie

Pe 20 septembrie 2011 s-a deschis noua cladire a Matenadaran  la Erevan.

Matenadaran este un centru pentru conservarea si studiul manuscriselor si documentelor antice, unul dintre cele mai bogate centre de conservare a manuscriselor. Are una dintre cele mai mari colectii de manuscrise si carti medievale din lume. Aici se pastreaza aproximativ 23.000 de manuscrise, si 300.000 de documente de arhiva. În fiecare an, Matenadaran are aproximativ 50.000 de vizitatori. Este cel mai mare depozit de manuscrise armenesti. A fost înfiintata în 1921, pe baza Bibliotecii Etchmiadzin , înfiintata în secolul al V-lea si a fost prima institutie de cercetare stiintifica din Armenia. Anterior, se numea Institutul Cultural-Istoric  .

Matenadaran a fost înregistrat în Memoria Mondiala a UNESCO în 1997  . Acum este considerat „unul dintre cele mai importante locuri pentru pastrarea si dezvoltarea memoriei nationale”  .

Aronian s-a adresat comunitatii sahiste.

Dragi prieteni!

Va scriu din respect, din confuzie si din dorinta de a va împartasi sentimentele mele.

Va scriu despre ceea ce ma gândesc în fiecare zi si scriu în limba mea materna, rusa, pentru ca sper ca îmi va permite sa ma exprim clar.

Orasul Stepanakert, unde locuiesc oameni apropiati, si întregul Artsakh, sunt asediati de mai bine de noua luni. Aceasta înseamna ca practic nu exista aprovizionare cu alimente, inclusiv cele necesare dezvoltarii normale a copiilor, medicamente, inclusiv cele necesare vârstnicilor cu probleme legate de bolile de inima.

Lumea începe deja sa pronunte cuvântul „genocid”. Si asta în secolul 21.

Blocada nu se datoreaza necesitatii, importantei strategice sau oricarui alt motiv. În general, este dificil de precizat motivul pentru care oamenii obisnuiti sunt lipsiti de cele mai necesare lucruri. În primul rând, mâncarea. Si, de asemenea, gaz si electricitate.

Cred ca azeri obisnuiti nu au nevoie de aceasta blocada. Aceasta este doar o parte din comportamentul unei persoane care se plaseaza deasupra legii lui Dumnezeu si moralitatii universale. Omul care îi numeste pe poporul meu câini. Numele acestei persoane este Ilham Aliyev.

Nu cred ca calitatile umane sunt determinate de nationalitate. În toate natiunile sunt oameni rai si sunt oameni buni, acesta este un fleac.

Dar sunt oameni buni care tac pentru ca le este frica de cei rai. M-am saturat sa tac si cred ca oamenii care simpatizeaza si nu pot privi cum mii de oameni mor de foame sunt în majoritate.

Fac un apel la colegii mei GM (Mari Maestri). Nu avem dreptul sa justificam ceea ce se întâmpla cu tacerea noastra. Si sunt sigur ca colegii mei azeri nu sunt deloc interesati de situatia inumana pe care Ilham Aliyev o creeaza populatiei din Karabakh.

Sa ne trezim, oameni buni. Nu putem, prin tacerea noastra, sa permitem sa se întâmple ceva, pentru care omenirea sa-i fie rusine timp de secole. Suntem obligati sa vorbim despre ceea ce s-a întâmplat si sa încercam sa ajungem la cei care pot schimba aceasta situatie rusinoasa”, a scris Aronian.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 21 septembrie

Ziua Independentei Armeniei

În fiecare an, pe 21 septembrie, toata Armenia sarbatoreste Ziua Independentei .

În aceasta zi din 1991, poporul Armeniei a votat într-un referendum la nivel national pentru a declara independenta fata de Uniunea Sovietica, din care republica facea parte din 1921.

În aceasta zi, prin decizia Consiliului Suprem al Armeniei, a avut loc un referendum privind secesiunea de URSS si crearea unui stat independent al Armeniei. 99% dintre cetatenii cu drept de vot au raspuns afirmativ la întrebare. Doua zile mai târziu, pe 23 septembrie , Consiliul Suprem al Republicii a declarat Armenia stat independent.

În mod oficial, Republica si-a câstigat independenta la 26 decembrie a aceluiasi an din cauza prabusirii Uniunii Sovietice.

Stepanakert, capitala Artsakh (Nagorno-Karabah), a fost bombardata toata noaptea de fortele armate azere.

Delegatia reprezentantilor Artsakh este deja la Evlakh (fotografii)

https://newday.am/270836/

Între 26 si 29 octombrie are loc la Galeriile de Arta din Focsani a XVII -a editie a Târgului de Carte. Aceasta editie este dedicata scriitorilor vrânceni. Ne rezerva domnul Varujan Vosganian vreo surpriza literara?

Vahagn Afyan este noul ambasador al Armeniei în India, în locul lui Yuri Babakhanyan.

Cunoscutul artist britanico-armean ,Kev Orkian (Kevork Kapikyan) condamna cu fermitate crimele din Artsakh.

Orkian declara genocidul armean din 2023 drept o crima împotriva umanitatii si condamna tacerea liderilor lumii drept complicitate la aceasta atrocitate. El afirma cu îndrazneala ca sângele armenilor nevinovati nu pateaza doar mâinile soldatilor azeri, ci si pe cei care aleg sa taca. El critica mass-media pentru ca a minimalizat decesele armenilor si a ignorat crimele din Azerbaidjan.

În perioada 21 septembrie – 1 octombrie, Campionatul Mondial de sah sub 20 de ani din 2023 are loc la Mexico City. Din Armenia participa Mamikon Gharibyan, Mariam Mkrtchyan si Asya Yedigaryan.

La 22 septembrie 1958  a avut loc premiera bucuresteana a operei „Oedip” de George Enescu (conducerea muzicala – Constantin Silvestri, regia Jean Rânzescu, în rolul principal – David Ohanesian). Premiera mondiala a operei avusese loc la Paris, în anul 1936.Sa-l ascultam/reascultam pe David Ohanesian într-un fragment din Oedip pe:

https://youtu.be/X3-vLBSRVPQ?si=EdxjWqjGJoCnlf96

Mesajul Patriarhului Suprem si Catholicos al tuturor armenilor Karekin II.

„Astazi ne-am reunit sub aceste arcade sacre pentru a aduce o rugaciune unita lui Dumnezeu pentru pacea patriei noastre dragi Armenia si Artsakh si viata în siguranta a poporului nostru.

Salutam cea de-a 32-a aniversare a restaurarii statului armean independent în mijlocul unor mari nelinisti si griji si durerea noilor pierderi. Gândurile noastre sunt îndreptate catre lumea natala a Artsakh, unde dupa intimidare prelungita, represiune si o blocare totala de mai bine de noua luni, Azerbaidjanul a reluat operatiunile militare de amploare, continuându-si politica de genocid cu crime sângeroase.

Astazi, oamenii nostri din Artsakh se confrunta cu amenintari existentiale groaznice. O suta de ani mai târziu, sub ochii lumii civilizate, poporul nostru gusta din nou din amaraciunea genocidului. Armenul plateste cu viata si sângele pentru o viata libera si independenta si apartenenta nationala din nou.

Refuzam sa credem ca dreptul la forta continua sa functioneze în lumea secolului XXI, refuzam sa credem ca liderii lumii nu pot gasi modalitati de a preveni bunavointa în Artsakh. Facem apel la structurile internationale, la sefii statelor prietene sa implementeze masuri urgente si mai eficiente pentru a opri actiunile genocide ale Azerbaidjanului. Facem apel la autoritatile tarii noastre, structurile nationale, personalitatile politice si publice sa depuna toate eforturile pentru a salva armenii din Artsakh de noi ciuma. Diviziunea în viata noastra nationala, indiferenta distructiva, tendintele politice, incapacitatea de a ne uni din cauza polarizarii sociale va da noi lovituri natiunii si statului nativ. Avem nevoie de unitate pentru a depasi încercarile si a ne ridica din nou, de patriotism infidel pentru a asigura securitatea si întarirea statului, de responsabilitate si de înalta constiinta pentru a ne proteja interesele nationale si de stat si pentru a ne îndeplini visele pretuite.

Copii iubiti si credinciosi din Artsakh, va aducem binecuvântarea si rugaciunea noastra parinteasca si ne exprimam sprijinul autoritatilor din Artsakh. Te confrunti cu o grea responsabilitate si, din pacate, îti porti singur crucea suferintei. Durerea si întristarea noastra sunt comune, amaraciunea si tristetea pierderilor noastre si loviturile crude aduse pamântului nostru natal sunt în toate inimile noastre. În acest moment crucial, Dumnezeu sa va fie ajutorul, mângâierea si încingatoarea pentru a face fata necazurilor si dificultatilor si, cu mila Domnului, fie ca cursul vietii tale si al copiilor tai sa fie în siguranta si în siguranta. În aceasta situatie grea, dupa exemplul stramosului nostru care a depasit vremurile furtunoase ale istoriei noastre, sa fim înarmati si întariti cu speranta si credinta, dupa cuvintele psalmistului. „Chiar daca as trece prin umbra mortii, nu ma voi teme de niciun rau, caci Tu, Doamne, esti cu mine” (Psalmul 22:5).

Dragi oameni din Armenia, Artsakh si din diaspora, sa ridicam împreuna o rugaciune catre Domnul Ceresc, cerând ca Dumnezeul Prea Înalt sa reverse harurile Sale de pace asupra lumii armene, sa pastreze statul armean puternic si ferm si în patriotism si patriotism, hotarât si de neclintit pentru poporul nostru.

Fie ca dragostea, harul si pacea Domnului sa fie cu noi acum si întotdeauna. totul”, se arata în mesaj.

Bietul domn Nikol Pashinyan

Mai toata presa armeana îl desfiinteaza pe primul ministru al Armeniei pe fondul capitularii Artsakh în fata azerilor.

Sa ne aducem aminte ca în Armenia au fost organizate alegeri libere ,corecte si domnul Nikol Pashinyan a fost ales si reales de poporul armean. Deci poporul armean a hotarât cine este bun de prim ministru. Presa a avut si ea un cuvânt de spus dar acesta nu a fost decisiv. Si nici diaspora nu poate hotarî cine sa conduca Armenia. Acest rol revine numai poporului armean care traieste efectiv în Armenia. Poporul armean are posibilitatea sa decida din nou în 2024. Pâna atunci armenii îl vor iubi sau urî pe bietul domn Nikol Pashinyan.

Simon Abkarian: Sarcina Azerbaidjanului nu este sa cucereasca Armenia, ci sa o distruga

Sa nu fim naivi, poporul francez si întreaga lume ar trebui sa stie ca Azerbaidjanul nu se va opri aici. Actorul francez de origine armeana Simon Abkarian a declarat într-un interviu acordat Le Point, vorbind despre ultima agresiune a Azerbaidjanului împotriva Artsakh.

Franta si „toti avem un rol de jucat”, a spus el. „Nu este suficient sa spui ce este bine si ce este gresit. Avem nevoie de masuri coercitive: blocarea activelor si exporturilor azere. Trebuie sa-i pedepsim pe azeri la fel cum am pedepsit Rusia lui Putin. Nu înteleg de ce nu facem asta”, a spus el. Potrivit acestuia, Armenia a încercat sa faca pe plac lumii occidentale prin democratizarea tarii. „Dar nimeni nu ne-a ajutat, nimeni nu a venit sa coopereze cu noi. A spune ca îi vom proteja pe armeni nu este suficient. Cred ca ar trebui sa avem o viziune politica si chiar militara a identitatii noastre si o pozitie critica fata de liderii nostri”.

„Sa nu fim naivi. Poporul francez si întreaga lume ar trebui sa stie ca Azerbaidjanul, desigur, nu se va opri aici. În plus, nu a spus presedintele Aliyev ca, în cele din urma, capitala Armeniei, Erevan, este tara ancestrala a Azerbaidjanului? În timp ce Ursula von der Leyen a fost la Baku si a vorbit despre cooperare si parteneriat, armata azera a torturat femei soldati armeni, le-a dezmembrat, le-a violat si a difuzat imagini pe retelele de socializare… Si FIFA sau Eurovision merg acolo doar pentru bani”, a spus el.

„Nu vreau un al doilea genocid. Stiu ca Azerbaidjanul nu numai ca va încerca sa faca asta, ci o va face si în secret. Sarcina lui nu este sa cucereasca Armenia, ci sa o distruga si sa pretinda ca a facut-o în mod legitim. Asta e tot. Între timp, partenerii europeni se prefac ca nu înteleg acest lucru, închid ochii la asta, iar comunitatea internationala uita ca Stalin a fost cel care a dat Armenia Turciei în 1921 pentru a-i face pe plac lui Mustafa Kemal. A ignora sau a uita istoria, a tace sau a nu vedea nimic înseamna a participa la distrugerea poporului.” 

Sursa:news.am 

 

În ziua de 25 septembrie a anului 1860 domnitorul  Alexandru Ioan Cuza a efectuat o vizita „de curtoazie” la Istanbul. Domnitorul a fost primit cu onorurile prevazute pentru sefii de state suverane, renuntându-se la ceremonialul ofensator cu care erau primiti domnii anteriori. Vizita a urmarit solutionarea cerintelor din memoriul adresat Portii si Puterilor garante în luna iunie a aceluiasi an, referitoare la dreptul de a desavârsi unirea celor doua principate si de a modifica legea electorala. Situatia pe plan international complicata de unificarea Italiei a amânat luarea unei decizii. În cele din urma, la 13 septembrie 1861 s-a deschis la Constantinopol Conferinta puterilor europene. Trei luni mai târziu Poarta emite firmanul prin care se recunostea unirea administrativa si legislativa a Principatelor, cu garantia Marilor Puteri, însa numai pe timpul domniei lui Cuza. Desi nu era o izbânda deplina, se facuse un important progres fata de situatia anterioara. În aceste conditii, pe 11 decembrie 1861 Alexandru Ioan Cuza a emis „Proclamatia Unirii”, în care exclama: „Unirea este îndeplinita, nationalitatea româna este întemeiata, alesul vostru va da astazi o singura Românie”.

Sursa:lyberti.com

Sunt prim-ministrul Republicii Armenia, prin urmare conduc miscarea de aparare a independentei. Daca nu as fi prim-ministru, ca cetatean as merge dupa primul ministru care conduce miscarea de aparare a independentei Armeniei, stiind ca nu va fi usor, dar se va întâmpla, pentru ca viitorul Armeniei depinde de o singura persoana. si ca o singura persoana sunt eu, viitorul Armeniei depinde de o singura persoana si aceasta persoana sunt eu.

Pentru mine, Europa este si o tradatoare, pentru ca vocile noastre nu se aud din cauza gazelor.

Cântaretul de opera Adam Barro (Murad Amirkhanyan) se afla în Armenia,  cu care am vorbit despre situatia din Artsakh si despre rolul armenilor din diaspora.

– Sunt ani si zile dificile pentru Armenia si Artsakh, cântecul si lucrarile au servit drept ajutor, precum si ca baza pentru ca oamenii sa se entuziasmeze si sa avanseze. Acum toata lumea tace, nici macar cântecul nu este bun. Ce sa fac.

– E usor sa vorbesti, sa dai sfaturi, in zilele noastre a devenit foarte simplu sa jignesti, sa te jignesti, dar cred ca ar trebui sa actionam. Nu trebuie sa tacem, ar trebui sa continuam sa cântam, sa ne adunam puteri pentru a iesi împreuna din aceasta situatie. Noi spunem ca exista tradatori. dati-mi voie sa spun ca si pentru mine Europa este o tradatoare, pentru ca doar din cauza gazelor vocile noastre nu se aud. Trebuie sa mergem înainte si, în acelasi timp, sa putem face o treaba grozava pentru Patria noastra, Artsakh.

– Ar trebui sa se implice atât intelectualii, cât si diplomatii.

Sursa:168.am

 

Aznavur Saghyan, primarul orasului Martun, Nagorno-Karabah, a fost ucis în urma agresiunii azere.

Sursa:168.am

Institutul Lemkin pentru Prevenirea Genocidului a emis un SOS pentru armenii din Nagorno-Karabah (Artsakh) dupa ce Azerbaidjanul a lansat un atac militar neprovocat la scara larga.

Institutul Lemkin pentru Prevenirea Genocidului a declarat ca armenii din Nagorno-Karabah sunt „în prezent atacati de regimul genocid al presedintelui azer Ilham Aliyev” si ca diversi experti juridici sunt de acord ca actiunile azere constituie genocid.

„Ne exprimam solidaritatea sincera cu oamenii din Artsakh, a caror identitate si vieti conteaza si trebuie protejate.”

Sursa:armenpress.am

Aniversarea a 20 de ani a companiei „Marlenka”

Compania lui Gevorg Avetisyan, care a dat primele prajituri cafenelelor în 2003, produce astazi 13 milioane si 40-45 de tipuri de prajituri pe an, care ajung în 55 de tari ale lumii. Fabrica are 350 de angajati.

About veteranul1