Armenesti 15 octombrie 2023

Armenesti 15 octombrie 2023.

NOTE DE LECTOR

În ziua de astazi când filele cartilor se rasfoiesc din ce în ce mai rar, spre deloc recomand câteva carti esentiale pentru întelegerea profunda a spiritului armean.

Prima ar fi “Cele patruzeci de zile ale lui Musa Dagh” , de Franz Werfel. A doua este “Cartea soaptelor” a lui Varujan Vosganian.Sunt carti arhicunoscute care au fost editate si se gasesc în România. Daca din diferite motive nu au achizitionate de armeni sunt exemplare suficiente în bibliotecile publice si pot fi împrumutate.

A treia ar fi “Arta Armeniei” a lui Christina Maranci . Autoarea este o relativ tânara cercetatoare, scriitoare, traducatoare, istoric si profesor armeano-american (este nascuta în anul 1968). În anul 2022, a fost numita în postul de profesor Mashtots de studii armene la Universitatea Harvard. Ea este prima femeie si prima armeanca care a ocupat aceasta functie.

Arta Armeniei ofera o explorare cuprinzatoare a artei armene si îi conduce pe cititori într-o calatorie fascinanta în timp, pornind de la cele mai vechi dovezi ale expresiei artistice din Armenia pâna în zilele noastre.

Aceasta carte prezinta un studiu oportun si foarte necesar al artelor din Armenia din antichitate pâna la începutul secolului al XVIII-lea d.Hr. Împartita cronologic, aduce în discutie o gama larga de medii, inclusiv arhitectura, sculptura în piatra, lucrari din metal, lemn si pânza , artele ceramice.  Ofera o introducere completa si autorizata a trei mii de ani de arta, arheologie, arhitectura si design armene.

A patra carte se intituleaza “Fetele castelului de nisip”  de Chris Bohjalian.

Chris Bohjalian s-a nascut dintr-un tata armean si dintr-o mama suedeza. Bunicii sai armeni au fost supravietuitori ai genocidului armean.Are 60 de ani. Este autorul a 20 de romane din care trei au fost adaptate în filme. Opera lui Bohjalian a fost publicata în peste 30 de limbi.

Povestea o urmareste pe Elizabeth Endicott, o tânara asistenta americana care se ofera voluntara pentru a ajuta refugiatii armeni din Siria în timpul Primului Razboi Mondial. Elizabeth Endicott vine din Boston la Alep. Alep era punctul de sosire pentru sutele de mii de armeni care au fost fortati sa plece din Turcia si sa moara prin desert. În mijlocul haosului si tragediei, Elizabeth îl cunoaste pe Armen, un tânar inginer armean care si-a pierdut sotia si fiica în genocid. Armen pleaca în Egipt pentru a se alatura armatei britanice, si începe sa-i scrie Elisabetei. Povestea lor de dragoste se desfasoara prin scrisori si dezvaluie rezistenta spiritului uman în fata ororilor de neimaginat.

A cincea carte este Câinele negru al destinului de Peter Balakian.

Peter Balakian s-a nascut la 13 iunie 1951 în SUA fiind un cunoscut poet, prozator si savant armeano-american. Este autorul mai multor carti. A câstigat premiul Pulitzer în anul 2016.Din 1980, preda la Universitatea Colgate, unde este profesor de stiinte umaniste.

Câinele negru al destinului este o carte de memorii.  Autorul urmareste procesul complex de descoperire a faptelor din istoria poporului armean si consecintele îngrozitoare ale campaniei guvernului turc de a acoperi una dintre cele mai grave crime comise vreodata împotriva umanitatii.  Balakian ne prezinta o familie remarcabila de negustori, medici, un episcop, si matusile sale, doua figuri cunoscute în lumea literaturii. Figura centrala de neuitat a povestii este bunica lui Balakian, o supravietuitoare si vaduva a genocidului, care vorbeste despre genocid în timp ce prepara delicatese armenesti.

În esenta povestea captivanta a calatoriei unei familii din trecutul ei bântuit la o noua viata într-o lume noua vazuta de ochii unui poet.

Gabriel Antonie Lazarovici

PS.Articolul a aparut si în araratonline.

About veteranul1