Armenesti – 15 iunie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 15 iunie 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 15 iunie.

S-a nascut la Tbilisi pe 15 iunie 1889, Yervand Kochar, celebru pictor si sculptor armean, unul dintre fondatorii picturii cinetice tridimensionale. A murit în 1979 pe 22 ianuarie la Erevan.

A murit la Trieste, Italia la 15 iunie 1886,Vártán Esztegáryan ( Astvatsatur Iskaryan ), preot, staret al Congregatiei Mekhitariste din Viena  . S-a nascut la 3 august 1843 la Gerla (Armenopolis).

A decedat pe 15 iunie 2015 la Los Angeles, Kirk Kerkorian (Grigor Aharoni Grigoryan), miliardar, om de afaceri, filantrop american-armean, care a oferit un sprijin caritabil urias Armeniei . S- a nascut pe 6 iunie 1917 la Fresno.

Pe 15 iunie 1915 a fost spânzurat la Constantinopol Paramaz (Mattes Sargisyan) , figura a Miscarii de Eliberare Nationala a Armeniei, scriitor. S-a nascut la Meghri în 1863.

Pe 15 iunie 2006 a fost adoptata stema Armeniei .Legea cu privire la stema Armeniei a fost adoptata de Consiliul Suprem al Armeniei la 19 aprilie 1992 . A fost restaurata stema Primei Republici Armenia (1918-1920), ai carei autori sunt arhitectul, academicianul Academiei Ruse de Arte Frumoase Alexander Tamanyan si pictorul Hakob Kojoyan .

În urma modificarilor aduse Constitutiei Republicii Armenia din 27 noiembrie 2005, noua Lege privind stema Republicii Armenia a fost adoptata la 15 iunie 2006 .

În partea centrala a stemei de stat a Armeniei, pe scut, sunt înfatisate stemele a patru dinastii regale armene : Artashesyans , Arshakunis , Bagratunis si Rubinyans ( Regatul Ciliciei ) . Toate completeaza tabloul biblic al Muntelui Ararat , pe vârful caruia este conturata Arca lui Noe .

Leii si vulturii sunt reprezentati pe ambele parti ale scutului , care simbolizeaza spiritul, puterea, invincibilitatea si curajul. Sabia ilustrata în interior simbolizeaza lupta poporului armean pentru libertate si independenta.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

În fiecare an , pe 15 iunie , Armenia sarbatoreste Ziua Drapelului de Stat al Republicii Armenia .

La 15 iunie 2006, Adunarea Nationala a Republicii Armenia a adoptat o Lege speciala „Cu privire la Drapelul de Stat al Republicii Armenia”, în legatura cu care Ziua Drapelului de Stat este o sarbatoare de stat celebrata oficial.

Steagul Armeniei este simbolul de stat al Republicii Armenia. Steagul este un panou dreptunghiular format din trei dungi orizontale egale: partea de sus este rosie, mijlocul este albastru si partea de jos este portocalie.

Culoarea rosie simbolizeaza Muntii Armeni, lupta constanta a poporului armean pentru supravietuire, credinta crestina, independenta si libertatea Armeniei. Culoarea albastra simbolizeaza dorinta poporului armean de a trai sub un cer linistit. Culoarea portocalie simbolizeaza talentul creativ si diligenta poporului armean.

Raportul dintre latimea steagului si lungimea sa este de 1:2. Steagul Armeniei a fost adoptat de Consiliul Suprem al Republicii Armenia la 24 august 1990.

Steagul a fost proclamat pentru prima data simbolul oficial al Armeniei în perioada scurta de independenta (1918–1921). Statul armean independent a ales pentru drapelul sau de stat culorile perioadei finale a dinastiei Rubenid (regatul Cilikian) – rosu, albastru si galben. Alegerea culorilor a fost influentata semnificativ si de materialele raportului citit în Adunarea Nationala a tinerei republici de remarcabilul filolog armean Stepan Malkhasyants.

Galbenul a fost imediat înlocuit cu portocaliu, deoarece combinatia de rosu, albastru si portocaliu a fost considerata a fi mai placuta vizual. Dupa ce Armenia si-a câstigat independenta, ca urmare a prabusirii Uniunii Sovietice, acest steag a devenit din nou simbolul de stat al tarii.

3.

„Cu treizeci de ani în urma, ca urmare a represiunilor, atacurilor si actiunilor criminale ale Azerbaidjanului, 20.000 de locuitori ai regiunii Shahumian din Republica Artsakh au fost evacuati si deportati. Peste 700 de persoane au fost ucise sau disparute, asezarile istorice armene au fost devastate si jefuite, valorile spiritual-culturale armenesti ale regiunii au fost vandalizate si distruse, se arata în raportul Oficiului Avocatului Poporului din Nagorno-Karabah.Tot materialul pe:

https://asbarez.com/shahumians-de-occupation-remains-a-priority-for-artsakh/?fbclid=IwAR02WtIG1d14mLtTCezUOpXVJlJEbY0QDOsxIfFhkw87RdFalYt-HYwbEtk

4.

Concursul international de frumusete „Miss CIS” va avea loc pe 17 iunie la Complexul sportiv si de concert Karen Demirchyan. Sunt prezente 22 de fete din 16 tari .

Ele au vizitat deja Sanavank, Garni, Geghard, Noravank, Khor Virap si alte locuri. Cea mai importanta vizita a fetelor  fost la Tsitsernakaberd.

5.

Pe 14 iunie 2022, o marca postala dedicata temei „Armeni celebri în lume. Ardem Patapoutian ”a fost pus în circulatie.

Marca postala cu o valoare nominala de 350 AMD înfatiseaza un celebru om de stiinta de origine armeana, biologul molecular Ardem Patapoutian, care a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina în 2021.

Partea dreapta a timbrului postal înfatiseaza imaginea Premiului Nobel acordat lui Ardem Patapoutian.

Tirajul este de 20.000 buc., iar designer este David Dovlatyan.

6.

Castelul Palu în vremuri stravechi a fost numit Muntele Mesrop, unde Mesrop Mashtots a stat sapte saptamâni si ar fi sculptat literele armenesti pe care le-a descoperit.Aici a fost gasita o inscriptie cuneiforma de 29 de linii a regelui armean urartian Menua I (secolele IX-VIII î.Hr.). La mijlocul secolului al XIX-lea, castelul a fost distrus.

Sursa: tr.armradio.am

 

7.

Ambasadorul Siriei, doamna Nora Arisian, si-a prezentat acreditarile presedintelui Republicii Armenia Vahagn Khachaturyan.

8.

La Bali în Indonezia s-a finalizat concursul Miss Global 2022. A câstigat domnisoara Shane Quintana Tormes din Filipine.

Sandra Lim din Malaezia a ocupat locul 1, locul 2 a revenit Brooke Rankin din Australia, locul 3 a fost ocupat de Sandra Boriseviciute din Lituania, iar locul 4 a fost acordat Natalia Gurgel din Brazilia. Din Armenia nu a participat nimeni, iar din România a participat Ela Apostol.

Câstigatoarea a primit 20.000 de dolari, iar urmatoarele patru, fiecare, câte 2.500 dolari. https://youtu.be/9H29kJyGeKI

9.

Jurnal din 15.06.2022 prezentat de Hasmig PAPAZIAN 

https://fb.watch/dFoU8HqofG/

About veteranul1