Armenesti 13 noiembrie 2023

Armenesti 13 noiembrie 2023.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 13 noiembrie

Pe 13 noiembrie 1114 a fost un mare cutremur în Armenia, orasul Sis fiind grav afectat .

Campionatul Mondial de sah pentru baieti si fete de 14-18 ani.

Astazi a început Campionatul Mondial de sah pentru baieti si fete de 14-18 ani.
Campionatul are loc în perioada 13-24 noiembrie la Montesilvano, Italia. Succes tinerilor sahisti armeni!

Caucasus Heritage Watch

Organizatia internationalapentru protectia patrimoniului caucazian (Caucasus Heritage Watch) avertizeaza împotriva distrugerii bisericii armene din regiunea Hadrut din Artsakh ocupat.

În vara anului 2022, Caucasus Heritage Watch a înregistrat distrugerea aproape completaa satului Mokhrenes din regiunea Hadrut (Artsakh), care a intrat sub ocupatia Azerbaidjanului duparazboiul de 44 de zile din toamna anului 2020.

Cu toate acestea demolarea Bisericii Sfântul Sargis nu a fost aparent ultimul pas în ceea ce priveste interventia azera, deoarece organizatia a documentat dovezi ale unor lucrari de constructie ulterioare în timpul monitorizarii sale continue. Se pune întrebarea: cum va reactiona Curtea Internationalade Justitie la încalcarea hotarârilor sale si la încercarile de a le acoperi  ?

Reamintim cala 7 decembrie 2021, Curtea Internationalade Justitie a luat o decizie prin care a obligat Azerbaidjanul sa„  ia toate masurile necesare pentru a preveni si pedepsi actele de vandalism si profanare îndreptate împotriva patrimoniului cultural armean, inclusiv biserici si alte lacasuri de cult, monumente, memoriale. , împotriva cimitirelor si artefactelor  ”.

Sursa:newday.am

2023_11_10_12_02_03.thumb_

https://newday.am/278092/

https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=109818

EastFruit

Potrivit EastFruit, 94% din toate exporturile de fructe si legume din Armenia sunt exportate în Rusia, cu 35% din toate veniturile din export provenind din tomate de sera. Pe lânga rosii, Armenia exportape piata rusacapsuni proaspete, ardei dulci, struguri de masa, caise, varza, ierburi culinare, mere, piersici, nectarine, cirese, precum si nuci, în primul rând alune. În prezent, Armenia nu are piete alternative pentru exporturile acestor marfuri, cu exceptia alunelor, care pot fi furnizate UE. Teoretic, va fi posibilavânzarea produselor armenesti catre tari din UE precum Bulgaria si România, dar sub rezerva unei cresteri a calitatii, care nu se poate realiza rapid si a unei reduceri semnificative a preturilor. În consecinta, impactul asupra horticulturii Armeniei ar putea fi semnificativ.

https://east-fruit.com/en/news/armenias-main-trading-partner-turns-its-back-on-it-horticulture-will-heavily-greatly-impacted/

Biblioteca Nationalaa Armeniei a prezentat „Eghishe Charents. Cartea Bibliografie

https://orer.eu/hy/2023/11/11/%d5%b0%d5%a1%d5%b5%d5%a1%d5%bd%d5%bf%d5%a1%d5%b6%d5%ab-%d5%a1%d5%a6%d5%a3%d5%a1%d5%b5%d5%ab%d5%b6-%d5%a3%d6%80%d5%a1%d5%a4%d5%a1%d6%80%d5%a1%d5%b6%d5%a8-%d5%b6%d5%a5%d6%80%d5%af%d5%a1%d5%b5%d5%a1/

CAP DE BOUR . TIMBRU.

Cu 166 de ani în urma(1857) o comisie întrunitala Iasi hotara introducerea timbrelor postale pe teritoriul Moldovei. Au fost tiparite cu o presamanuala, bucatacu bucata, patru valori ale primei emisiuni „Cap de bour”, pusaîn vânzare pe data de 22 iulie 1858. Primele timbre postale au fost facute la Tipografia „Atelia Timbrului” în timpul caimacamiei lui Nicolae Vogoride. Au copiat un model de timbru austriac, folosindu-se matrite de otel pentru tiparirea lui. Acest timbru a fost un „fapt jignitor” fatade turci care nu permiteau niciun fel de autonomie institutionalasau economica, cum ar fi moneda proprie, însemnele, drapelul. Timbrul reproducea într-un cerc capul de bour, semn heraldic de pe stema Principatului Moldovei, o goarnapostala, o stea în cinci colturi, legenda „porto scrisori” scrisacu litere chirilice si valoarea nominalaa timbrului, amplasataîn interiorul buclei de formaelipticaa goarnei postale.

Sa nu uitam. Pe 12 noiembrie 1857 o comisie întrunita la Iasi hotara introducerea timbrelor postale pe teritoriul Moldovei. Au fost tiparite cu o presamanuala, bucatacu bucata, patru valori ale primei emisiuni „Cap de bour”, pusa în vânzare pe data de 22 iulie 1858.

Gheorghe Asachi

Sa nu uitam ca la 12 noiembrie 1869 s-a stins din viata scriitorul roman de origine armeana Gheorghe Asachi, una dintre personalitatile cele mai marcante din Moldova din prima jumatate a secolului al XIX-lea. Gheorghe Asachi s-a afirmat ca  poet, prozator, dramaturg, publicist, filosof, pedagog, îndrumator cultural, promotor al teatrului românesc, pictor, arhitect si diplomat.

Consulatul General al României la Cernauti

Sanu uitam cala 12 noiembrie 1997 Presedintele Emil Constantinescu a semnat decretul privind înfiintarea Consulatului General al României la Cernauti.

Patrimoniul Cultural din Artsakh

Ca urmare a deplasarii fortate a populatiei din Republica Artsakh, 8 muzee au intrat în totalitate sau partial sub controlul Azerbaidjanului. .

Ca urmare a razboiului din 2020, alte 10 muzee cu 17.070 de exponate si 8 colectii de arta cu 1.077 de exponate au ramas sub controlul Azerbaidjanului în teritoriile ocupate Artsakh, în regiunile Choushi si Hadrout.

Sursa:armenews.com

https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=109843

Campionatul Mondial de Sambo

Vovik Khojoyan, antrenorul principal al echipei de sambo a Armeniei, a rezumat rezultatele echipei nationale a Armeniei la Campionatul Mondial de sambo desfasurat la Erevan.

Armenia a câstigat 10 medalii: 5 de argint, 5 de bronz la Campionatul Mondial de Sambo desfasurat la Erevan în perioada 10-12 noiembrie. Liderii numarului neoficial de medalii au fost sportivii rusi care concureaza sub steagul federatiei internationale, care au câstigat în total 18 medalii.

Reprezentantii Armeniei Vahram Grigoryan (64 kg) si Aram Aghajanyan (71 kg) au fost medaliati cu argint

Arman Avanesyan (98 kg) si Sargis Vardanyan (79 kg) au luat medaliile de bronz.

România s-a întors acasa cu 3 medalii de bronz la individual si locul III pe echipe!

Sursa:hraparak.am

OBIECTIVE TURISTICE ÎN ARMENIA

Schi la Tsaghkadzor

Amplasat la doar o scurta calatorie cu masina de capitala Armeniei, Erevan, Tsaghkadzor este un paradis captivant pentru pasionatii de schi. Teleschiul pentru a transporta pasionatii între statii, în timp ce un teleferic pitoresc prezinta un punct de vedere de neegalat de la vârf.

Telecabina Tatev

Wings of Tatev este cea mai lunga telecabina reversibila din lume. Întreaga calatorie peste valea râului Vorotan dureaza aproximativ douasprezece minute. Este cea mai dramatica, mai rapida si cea mai scurta cale catre Manastirea Tatev. Cheile Vorotan se admira de la 320 de metri deasupra solului.

Vechiul sat pestera Khndzoresk.

Pestera Khndzoresk este cea mai mare retea de caverne naturale si artificiale. Este cocotat pe un deal, cu câteva biserici si trei scoli în apropiere. Aceasta asezare straveche, sculptata în roca vulcanica moale, ofera o privire asupra unui mod de viata care dateaza de secole în urma. Satul a fost locuit pâna la mijlocul secolului al XX-lea si prezinta arhitectura unica a regiunii.

Cascada

Pe masura ce urci cele 572 de trepte, se deschid  vederi panoramice uimitoare ale orasului Erevan si ale vârfurilor înzapezite ale Muntelui Ararat din departare. Cascada este compusa din mai multe niveluri unite prin scari impunatoare si împodobita cu sculpturi si fântâni moderniste.

Narek Yeganyan a stabilit un nou record Guinness

Detinatorul recordului Guinness Book of Records, maestru de triatlon de putere si haltere, luptatorul de freestyle Narek Yeganyan a rezistat vitezei a 2 masini deodata în 11 secunde, fiecare cântarind 1t 70kg.

https://www.youtube.com/watch?v=z5yXGtVBfRE

https://m.mamul.am/am/news/279350/p1

About veteranul1