Armenesti 1 septembrie 2024.
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 28 august
Sarchis Hechimian este Erou al celui de-Al Doilea Razboi Mondial.La vârsta de 8 ani familia se stabileste la Constanta.
În anul 1944 soldatul Sarchis Hechimian este chemat sub arme si repartizat la Regimentul 4 Vânatori de Munte, unitatea Ungureni, lânga Târgoviste. La 24 august 1944, a doua zi dupa întoarcerea armelor, regimentul de care apartinea soldatul Sarchis primeste ordin de deplasare în regiunea petroliera Baicoi-Filipestii de Padure. Soldatul Sarchis Hechimian cade eroic pe câmpul de lupta, aparând pamântul românesc. Avea 23 de ani. Dupa razboi, osemintele viteazului ostas sunt reînhumate la Cimitirul armenesc din Constanta.
S-a nascut la 8 martie 1899 în Cetatea Alba Grigore Avakian a fost profesor, arheolog, traducator si publicist. A decedat pe 28 august 1983 la Bucuresti.
S-a nascut pe 6 noiembrie 1901 la Jaros?aw ,Eugeniusz Slushkiewicz lingvist polonez, orientalist, armenolog, profesor . A scris despre istoria asezarilor armenesti din Polonia, limba, literatura si cultura armeana, „Proverbe armene” „Trei documente armene ale secolului al XVII-lea ” „Juramântul batrânilor comunitatii de limba armeana conform vechiului cod juridic armean. aprobat în anul 1519 de Sigismund I.
A întocmit lista manuscriselor armenesti din Polonia ( 1958 ). A publicat articole dedicate lui Mesrop Mashtots , Movses Khorenatsi , Nerses Shnorhalu , Sayat-Nova , Khachatur Abovyan , Hovhannes Tumanyan , Avetik Isahakyan si altii. A decedat pe 28 august 1981 la Varsovia.
FOTO: Grigore Avakian; Eugeniusz Slushkiewicz.
FOTO; Avakian-Grigore-1899-1982-1 (1).jpg
Foto: Eugeniusz_S?uszkiewicz ; Eugeniusz_S?uszkiewicz_2.JPG
…………………………..
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 29 august
În 1968 are loc la Erevan premiera filmului lui
SergheiParajanov „Culoarea rodiei”.
S-a nascut pe 29 august 1928 la Bucuresti Kevork Seraidarian (Garbis Seraidarian),arhiepiscop,aracinort de Krasnodar si Georgia, profesor.A decedat pe 11 septembrie 2002 la Tiblisi.
S-a nascut pe 15 august 1848 la Iasi,Gabriel Socor, medic,profesor. A efectuat primele cercetari în România asupra influentei muzicii în viata oamenilor si animalelor. A decedat pe 29 august 1928 la Iasi.
S-a nascut pe 21 decembrie 1933 la Debrecen (Ungaria), Miklós Kocsár , compozitor, profesor . Provine dintr-o familie nobiliara armeno-maghiara. A decedat pe 29 august 2019 la Budapesta.
S-a nascut la Viena pe 10 noiembrie 1907, Adrienne Prunkul-Samurcas, poeta. A decedat pe 29 august 1973 la Bucuresti.
S-a nascut pe 29 august 1853 la Bojany (Ucraina), Stefan Stefanowicz chimist, om politic polono-armean din Bucovina. Provenea dintr-o familie de armeni polonizati , proprietari de pamânt. A decedat pe 28 septembrie 1900 la Meran (Italia).
FOTO: Miklós Kocsár; Adrienne Prunkul-Samurcas.
Foto; Kocsar_Miklos_01a (1).jpg
FOTO: Adrienne-Prunkul-761×1024.jpg
………………………………
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 1 septembrie
În anul 570 se semneaza Alianta armeno – bizantina .
În anul 1387 armata lui Lenktemur asediaza si cucereste cetatea Van .
S- a nascut pe 1 septembrie 1922 la Harkov, Hakob Salakhyan , critic literar armean. A decedat pe 1 septembrie 1969 la Moscova.
Pe 1 septembrie, Armenia sarbatoreste Ziua Cunoasterii, a Scrierii si a Literaturii.
La 1 septembrie 1925, Radioul Public Armenian a început sa emita.
Ziua lucratorilor din industria petrolului, gazelor si combustibililor din Armenia
Data evenimentului este unica pentru fiecare an. În prima duminica a lunii septembrie, muncitorii armeni din petrol si gaze îsi sarbatoresc sarbatoarea profesionala, care dateaza din vremea sovietica. A primit statutul de stat la 1 octombrie 1980 prin decret al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS. În Armenia independenta, data si traditiile sarbatoririi acestei sarbatori profesionale au fost pastrate.
S-a nascut pe 1 septembrie 1926 la Bucuresti,Toni Zaharian (Zacarian), actor, secretar literar,regizor. A fost unul din initiatorii reînfiintarii Uniunii Armenilor din România.A decedat în anul 2013.
FOTO: Toni Zaharian.
Foto; IMG_0004c.jpg
……………………………………
Prin anticariate
Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.
Astfel,azi, gasim:
Dan Desliu – Visul si veghea ,1972/1980-6/4,9 lei
Dan Desliu – Un haiduc pe Bicicleta,1978-6 lei
Dan Desliu – Versuri alese,1953-7 lei
Dan Desliu – Poezii,1962-4,9 lei
Dan Desliu – Poeme,1961-3,5 lei
Dan Desliu – Ceva mai greu,1958-1,5 lei
Foto; dan-desliu-poeme_176992
Prin anticariate
Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.
Astfel,azi, gasim:
Bedros Horasangian – Portocala de adio ,1989-3,75 lei
Bedros Horasangian – In larg, 1989-3,75 lei
Bedros Horasangian – Bonjour, popor!,1995-9,75 lei
Bedros Horasangian – Zapada mieilor,1996-6,75 lei
Bedros Horasangian – Enciclopedia armenilor-7,50 lei
Bedros Horasangian – Parcul Ioanid,1986 -5 lei
Bedros Horasangian – Integrarea europeana,1997-6 lei
Bedros Horasangian – Zapada mieilor,1997-6 lei.
Foto; bedros-horasangian-zapada-mieilor_56000
Astazi este ziua de nastere a poetului cu origini armene Dan Desliu.Sa ne amintim de lirica sa.
Edelweiss
A fost odata un baiat
Si semana cu mine …
Dar va fost, cu-adevarat,
Mai stie – cine ?
Si doruri, cîte le avea,
De vis, de poezie,
Padurii le destainuia,
Amurgului si tie.
Îi caut pasii pe poteci,
Îi caut chipu-n unde ;
Tacerea, doar, cu buze reci,
Daca-mi raspunde …
De vina – oare cine-o fi ?
Si el, si eu, si tu,
Tu, care singura mai stii
Ce se pierdu.
O, draga, ada-l înapoi,
Sa-l mai revad o oara,
Senin, sfios, asa – ca noi
Odinioara !
Reclama ieftina
La ora farfuriilor zburatoare
Îti recomand inima mea
Aceasta
Corabie cu pînze
Din asfintite vremi
Stiu
s-ar putea ca unii sa zîmbeasca
dar tu vei naviga fara habar
din portul de pe marginea ferestrei
pînî la împietritele valuri
ale muntilor lunii cu piscuri
albe de chiciura
ca turlele
unei catedrale pierdute
cu noi
în ianuarie.
Dans la phase principale de l’UEFA Conference League, l’un des adversaires du vice-champion d’Arménie, « Noah » Yerevan, sera le club anglais « Chelsea » de Londres.
Les autres adversaires de « Noah » Yerevan, l’équipe dirigée par le Portugais Rui Mota sont l’APOEL Nicosie de Chypre (match à domicile), le Rapid de Vienne, Autriche (match à l’extérieur), Mlada Boleslav de la République tchèque (match à domicile), Bacca Topola de Serbie (match à l’extérieur), Vikingur Reykjavik en d’Islande (match à domicile).
Le match entre « Chelsea » et « Noah » Yerevan est prévu le 3 octobre.
Les équipes occupant les places 1 à 8 remporteront des billets pour les 1/8 de finale. Les équipes classées de la 9e à la 24e place se disputeront les 8 billets restants lors des matchs de transition.
În etapa principala a UEFA Conference League, unul dintre adversarii vicecampioanei Armeniei, „Noah” Erevan, va fi clubul englez „Chelsea” din Londra.
Alti adversari ai lui „Noah” Erevan, echipa condusa de portughezul Rui Mota sunt APOEL Nicosia din Cipru (meci pe teren propriu), Rapid din Viena, Austria (meci în deplasare), Mlada Boleslav din Republica Ceha (meci pe teren propriu), Bacca Topola din Serbia (meci în deplasare), Vikingur Reykjavik din Islanda (meci acasa).
Meciul dintre „Chelsea” si „Noah” Erevan este programat pentru 3 octombrie.
Echipele care ocupa locurile de la 1 la 8 vor câstiga bilete la 1/8 de finala. Echipele clasate pe locurile 9-24 vor concura pentru restul de 8 bilete în meciurile de tranzitie.
Krikor Amirzayan
Foto; arton118946 / 101a-2-eb8ff
Pâna si la fotbal România se aseamana cu Armenia sau invers.
Si România si Armenia au ramas cu o singura echipa în competitiile europene, România cu FCSB,iar Armenia cu Noah.Ambele echipe joaca împotriva unor echipe engleze de top.
Noah va juca cu Chelsea în deplasare, probabil, pe 3 octombrie. De asemenea în deplasare va juca cu Rapid Viena si Bacca Topola (Serbia). Acasa va juca cu Apoel Nicosia, Mlada Boleslav (Republica Ceha) si Vikingur Reykjavik.
Foto; arton118946 / 101a-2-eb8ff
În etapa principala a UEFA Conference League, unul dintre adversarii vicecampioanei Armeniei, „Noah” Erevan, va fi clubul englez „Chelsea” din Londra.
Alti adversari ai lui „Noah” Erevan, echipa condusa de portughezul Rui Mota sunt APOEL Nicosia din Cipru (meci pe teren propriu), Rapid din Viena, Austria (meci în deplasare), Mlada Boleslav din Republica Ceha (meci pe teren propriu), Bacca Topola din Serbia (meci în deplasare), Vikingur Reykjavik din Islanda (meci acasa).
Meciul dintre „Chelsea” si „Noah” Erevan este programat pentru 3 octombrie.
Echipele care ocupa locurile de la 1 la 8 vor câstiga bilete la 1/8 de finala. Echipele clasate pe locurile 9-24 vor concura pentru restul de 8 bilete în meciurile de tranzitie.
https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=118946
………………………
Pregatirile pentru liturghia care va avea loc anul acesta în Biserica Armeneasca Sfânta Cruce de pe insula Akhtamar din Lacul Van au început, relateaza site-ul Ermenihaber.
Dupa o pauza de 95 de ani în Biserica Sfânta Cruce din Akhtamar, prima liturghie a fost savârsita pe 19 septembrie 2010, cu permisiunea speciala a Ministerului Turismului si Culturii din Turcia.
Ceremonia, la care vor fi prezenti mii de turisti turci si straini, va avea loc pentru a 12-a oara pe 8 septembrie.
Gayané Kevorkian, o armeanca rezidenta în Van, invita toti armenii care locuiesc în Turcia si din întreaga lume sa participe la ceremonia care va avea loc pe 8 septembrie la Biserica Armeneasca Sfânta Cruce de pe insula Akhtamar din Lacul Van. Biserica Sfânta Cruce (Sourp Khatch) din Akhtamar a fost construita între anii 915 si 921 din ordinul regelui Gagik Artsrouni, regele Vaspourakanului. Biserica a fost construita de celebrul arhitect, pictor si sculptor Manvel (Manuel). Din 1113 pâna în 1895, acolo a fost înfiintat Catolicosatul separat din Akhtamar. Dupa suprimarea sa, manastirile si bisericile care îi apartin au fost transferate Patriarhiei Armene de la Constantinopol. Insula si biserica au fost abandonate în 1915 dupa genocidul armean. În 2007, biserica a fost redeschisa vizitatorilor ca muzeu.Dupa o întrerupere de 95 de ani, din 2010, în fiecare an în luna septembrie, în duminica urmatoare sarbatorii Sfintei Cruci, în Biserica Sfintei Cruci se oficiaza o liturghie. Cu toate acestea, în anii 2015-2017, din cauza ciocnirilor periodice dintre militantii kurzi si armata turca, autoritatile turce nu au permis celebrarea liturghiei.
Dupa o pauza de trei ani, în 2018 a avut loc din nou o liturghie în biserica. Dar în 2020, din cauza epidemiei de coronavirus, ceremoniile au fost suspendate, iar în 2021 doar un numar limitat de persoane invitate si acreditate au drept sa participe la slujba.
foto; arton118949.jpg
Biserica Sfânta Cruce (Sourp Khatch) din Akhtamar a fost construita între anii 915 si 921 din ordinul regelui Gagik Artsrouni, regele Vaspourakanului. Biserica a fost construita de celebrul arhitect, pictor si sculptor Manvel (Manuel). Din 1113 pâna în 1895, acolo a fost înfiintat Catolicosatul separat din Akhtamar. Dupa suprimarea sa, manastirile si bisericile care îi apartin au fost transferate Patriarhiei Armene de la Constantinopol. Insula si biserica au fost abandonate în 1915 dupa genocidul armean. În 2007, biserica a fost redeschisa vizitatorilor ca muzeu.Dupa o întrerupere de 95 de ani, din 2010, în fiecare an în luna septembrie, în duminica urmatoare sarbatorii Sfintei Cruci, în Biserica Sfintei Cruci se oficiaza o liturghie. Cu toate acestea, în anii 2015-2017, din cauza ciocnirilor periodice dintre militantii kurzi si armata turca, autoritatile turce nu au permis celebrarea liturghiei.
Dupa o pauza de trei ani, în 2018 a avut loc din nou o liturghie în biserica. Dar în 2020, din cauza epidemiei de coronavirus, ceremoniile au fost suspendate, iar în 2021 doar un numar limitat de persoane invitate si acreditate au drept sa participe la slujba.
foto; arton118949
În 2005, Ministerul Culturii si Turismului din Turcia a întreprins lucrarile de restaurare a Bisericii Sfânta Cruce. Aproximativ 4 milioane de lire au fost cheltuite pentru proiectul de reconstructie care a durat aproape doi ani. În 2007, biserica a fost redeschisa vizitatorilor ca muzeu.
Dupa o întrerupere de 95 de ani, din 2010, în fiecare an în luna septembrie, în duminica urmatoare sarbatorii Sfintei Cruci, în Biserica Sfintei Cruci se oficiaza o liturghie. Cu toate acestea, în anii 2015-2017, din cauza ciocnirilor periodice dintre militantii kurzi si armata turca, autoritatile turce nu au permis celebrarea liturghiei.
Dupa o pauza de trei ani, în 2018 a avut loc din nou o liturghie în biserica. Dar în 2020, din cauza epidemiei de coronavirus, masele au fost suspendate, iar în 2021 doar un numar limitat de persoane invitate si acreditate au fost permise sa participe la masa.
Krikor Amirzayan
https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=118949
foto; arton118949
………………………
Am reusit sa întru în posesia cartii „Fapte,oameni,locuri…” a scriitorului Stefan ?.Gheorghe. Cartea a fost editata în 1921 la Editura Vatra Veche din Târgu Mures.
O carte interesanta care trece în revista o multime de fapte si întâmplari legate în special de micii meseriasi ai diverselor etnii cu precadere din zona regiunii Galati. Un capitol aparte este dedicat armenilor si domnului Valentin Eni Garabedian fost secretar al Comunitatii Armene din Galati.Armenii bastinasi îsi exprima toata consideratia pentru efortul ,în special financiar, depus de autor pentru a reda cititorilor aspecte ale traiului armenilor pe meleagurile actuale ale României. Este bine sa reamintim ca prezenta armenilor bastinasi este datata înainte de constituirea Moldovei.
Foto; 457099316_527680013119100_284441440470885039_n / fapte111.jpg
………………………………
Prin anticariate
Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.
Astfel,azi, gasim:
Varujan Vosganian- Cartea soaptelor editia 2011 la 14 lei, iar editia din 2009 la 15 lei.
Varujan Vosganian-Statuia comandorului editia 1994 la 5,60 lei
Foto;varujan-vosganian-cartea-soaptelor-top-10_37651.webp
………………………………
NICI ARMENIA NU ÎSI MAI ADUCE AMINTE DE ARTSAKH.
Potrivit jurnalului Hraparak si mamul.am cei care doreau sa organizeze celebrarea Zilei Artsakh din 2 septembrie nu au au reusit sa obtina din partea autoritatilor o sala pentru festivitate. Organizatorii evenimentului au realizat un scurtmetraj dedicat Artsakh. Din nefericire dupa cedarea Artsakh guvernul actual al Armeniei face totul pentru a sterge complet cuvântul „Artsakh”.
P.S. În România se pot face donatii pentru Artsakh si cu sprijinul Bisericei Apostolice Armene.
„Hraparak” scrie: „S-a dovedit ca gasirea unei sali pentru evenimentul de Ziua Artsakh din 2 septembrie este imposibila în Erevan, toata lumea a refuzat, iar ARF a fost nevoita sa ia sala restaurantului Harsnakar detinut de membrul RPA Ruben Hayrapetyan, unde au fost invitate aproximativ 1400 de persoane. : Cu acest eveniment de amploare dedicat adoptarii declaratiei de independenta a lui Artsakh, ei vor încerca sa arate ca pagina Artsakh nu este închisa. Sa reamintim ca au fost respinsi de Karen Ghazaryan, directorul complexului sportiv si de concerte care poarta numele Karen Demirchyan, apoi de Artak Tovmasyan, proprietarul complexului hotelier „Dvin”, sosit în Armenia din Rusia.
Este clar ca decizia nu a fost luata de acesti oameni, ci de guvern, care dupa cedarea lui Artsakh face totul pentru a sterge complet cuvântul „Artsakh”. Organizatorii evenimentului au realizat un scurtmetraj dedicat Artsakh si au pregatit discursuri. Sunt invitati toti deputatii din Artsakh, presedintele, membrii guvernului. În numele Artsakh, presedintii Adunarii Nationale si ai Republicii Armenia vor tine un discurs”.
https://m.mamul.am/am/news/301517/p1
foto; ortegh-kkayana-septemberi-2-i–n301517-1 (1).jpg
…………………………..
ÎSI ADUCE CINEVA AMINTE DE ARTSAKH?
Pe 2 septembrie se împlinesc 33 de ani de la proclamarea Republicii Artsakh. Sunt ceva actiuni în diaspora, în România nu stiu.
Flag_of_Artsakh.svg
………………………
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 30 august
În 1922 în timpul razboaielor greco-turce, armata greaca a fost învinsa lânga Dumlu Penar.
A încetat din viata pe 30 august 1999 la Sankt Petersburg Kristapor (Christopher ) Ivanyan , personalitate militara armeana, general locotenent , participant la cel de- al Doilea Razboi Mondial si la Razboiul de Eliberare din Artsakh , erou din Artsakh. S-a nascut pe 20 decembrie 1920 la Tiflis.
S-a nascut la Constanta în anul 1909,Hrant Sarchizian, mestesugar. Pe 7 iunie 1945 a fost luat de sovietici ,condamnat si exilat în Siberia. A fost eliberat in anul 1954 si i s-a stabilit domiciliu fortat la Erevan.Nu s-a mai întors în România. A decedat pe 30 august 1965 la Erevan.
S-a nascut pe 30 august 1935 la Bucuresti,Alexandra Bellow ( Bagdasar) matematiciana româno-americana de origine armeana, care a adus contributii în domeniile teoriei ergodice , probabilitatii si analizei. S-a stabilit în SUA în anul 1957.
S-a nascut la Galati în ziua de 30 august 1920, descendenta a uneia dintre cele mai vechi familii de armeni Maria Ionescu (Burdea) din Moldova.A fost o personalitate a chimiei românesti,director general al Institutului de Cercetari Chimice. A decedat pe 21 octombrie 1997 la Bucuresti.
FOTO: Kristapor (Christopher ) Ivanyan; Alexandra Bellow ( Bagdasar); Maria Ionescu (Burdea).
Poza; kristapor ivanyan.jfif
FOTO: alexandra bellow/ alexandra bellow.1.jpg
FOTO: IONESCU-BURDEA-Maria-241×300.jpg
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 31 august
Pe 31 august Talaat Pasa (fostul Ministru de Interne din Imperiul Otoman) îl informeaza pe ambasadorul german, printul Ernst Hohenlohe-Langenburg, ca problema armeana nu mai exista.
La 31 august 1940 a aparut la Istanbul numarul 1 al ziarului Marmara, cotidian turco-armean.
În 1993 în timpul razboiului de eliberare din Artsakh, fortele armate armene au capturat orasul Kubatlu.
La 31 august 1927, comandantul poporului armean, Andranik Ozanyan, în vârsta de 62 de ani, a murit în Statele Unite la Richardson Springs. A condus timp de 20-25 de ani o lupta partizana împotriva jandarmeriei si a unitatilor punitive turce. Negasind o limba comuna cu generalii armeni, în mare parte vorbitori de limba rusa, A. Ozanyan si-a dezarmat subalternii din Echmiatsin, a predat armele lor patriarhului si a plecat în Europa, apoi în Statele Unite. Eroul national al poporului armean, Andranik Toros Ozanian (Zoravar Andranik) s-a nascut la Shabinkarahisar pe 25 februarie 1865.
S-a nascut pe 31 august 1908 la Fresno, William Saroyan , marele scriitor american-armean. A murit pe 18 mai 1981 la Fresno .
S-a nascut pe 31 august 1927 la Bucuresti, Dan Desliu (Dan Besleaga), poet, originar dintr-o veche familie armeneasca. A decedat pe 4 septembrie 1992 la Neptun.
S-a nascut pe 31 august 1888 la Sic (Szek, România), calugarul mechitarist Antal Vörtánesz Pungucz, preot armeno-catolic, scriitor. A decedat pe 13 august 1946.
S-a nascut pe 31 august 1932 Valeriu Erzian,balerin, maestru coregraf. A decedat pe 4 noiembrie 1985.
S-a nascut pe 31 august 1732 la Stanis?awów (Ivano–Frankivsk,Ucraina) ,Gertruda Ksawera Kirkorowiczówna Teodorowiczówna ,a sasea stareta a calugaritelor benedictine armene din Lviv în anii 1791 – 1796. A murit la 9 mai 1796 la Lviv.
FOTO: Andranik Ozanyan; William Saroyan; Dan Desliu; Antal Vörtánesz Pungucz; Gertruda Ksawera Kirkorowiczówna Teodorowiczówna.
Poza; AndranikOzanian Poza; Andranik_hat.png/ Foto; andranik ozanian.png
POZA; William_Saroyan_2 / william saroyan11.png + william saroyan12 poate timbre
Poza; Dan_Desliu.jpg
Foto; vortanez.jpg 366974960_9758631907545236_8331738708317719074_n.jpg
Foto : 200px-GK_Teodorowicz.jpg
……………………………