Armenesti – 1 mai 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 1 mai 2022.

1.

PRO MEMORIA. Evenimente petrecute in ziua de 1 mai.

Sarbatoare religioasa (în România): Duminica Noua.

A murit pe 1 mai 1978 la Moscova Aram Khachaturian, compozitor armean de renume Mondial,dirijor, pedagog. S-a nascut pe 6 iunie (24 mai) 1903 la Tbilisi.

Rosy Armen s-a nascut la 1 mai 1939 la Paris. Este o cântareata franceza de origine armeana care a devenit faimoasa la începutul anilor ’60.Parintii ei, tatal, Kurchud Hohannessian nascut în Nakhitchevan si mama, Nvart Alozian, nascuta într-o suburbie din Ankara s-au cunoscut dupa ce au emigrat în Franta în anii 1920. Sa ascultam “Hingala” în interpretarea lui Rosy Armen pe: https://youtu.be/6oikBb7rI6c

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Premiul Albert Schweizer a fost acordat celebrului doctor Vahan Vardapetyan. Înmânarea premiului a fost facuta de baritonul Barsegh Tumanyan. Potrivit lui Barsegh Tumanyan, munca realizata de Vahan Vardapetyan a fost prezentata conducerii Academiei Europene de Stiinte ale Naturii , iar acestia au decis sa-i acorde medalia elvetiana, acesta din urma nu era doar pentru calitatea de medic-om de stiinta, ci si filantrop, muzicolog si culturolog. Vahan Vardapetyan este medic ginecolog.Domeniul principal de activitate practica este cercetarea si tratarea cuplurilor infertile, precum si utilizarea metodelor moderne de reproducere. Este seful departamentului de sanatate a reproducerii al Institutului Republican de Sanatate Reproductiva, Perinatologie, Obstetrica si Ginecologie.Din 1994 pâna în 2001a activat la Clinica Universitara de Sanatate Reproductiva din Marsilia, Franta. Este autorul a numeroase lucrari stiintifice publicate despre infertilitatea feminina si masculina.

3.

Potrivit deciziei instantei germane, monumentul orasului Köln dedicat Genocidului Armenesc ramâne în picioare. Monumentul de pe malul râului Rin nu va fi înca demolat.

4.

Campionat de sah în penitenciariarele Republicii Armenia, dar si în penitenciarele lumii.În etapa finala a campionatului au participat 30 de detinuti din penitenciarele „Armavir”, „Vardashen”, „Artik”, „Vanadzor” si „Nubarashen”. Turneul de sah a fost organizat de arbitrul international, IM Vahagn Khachatryan.Membrii echipei nationale a Armeniei aflate în închisoare au fost selectati pentru a participa la turneul international de sah între penitenciare din 64 de tari pe 13 octombrie 2022.

5.

Istoria armenilor americani din California de Araksya Karapetyan pe: https://www.foxla.com/news/the-history-of-armenian-americans-in-california

6.

De ce spune Israelul „nu exista genocid armean”? Un articol care exprima pozitia lui Mevlüt Tezel  editorialist la  Ziarul Sabah.

Guvernul israelian a respins propunerea parlamentului israelian ca evenimentele din 1915 sa fie recunoscute drept „genocid armean” pentru a doua oara. Proiectul de lege, care a fost adus pe ordinea de zi în 2018, a fost din nou respins prin vot.
Tarile care considera evenimentele din 1915 drept „genocid” sunt urmatoarele: Germania , Argentina , Austria , Belgia , Bolivia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Cipru, Cehia, Armenia , Franta , Grecia, Italia, Libia, Lituania, Liban, Luxemburg, Tarile de Jos, Paraguay, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovacia, Suedia, Elvetia, Siria, Vatican, Venezuela, Uruguay.
Deci, de ce spune Israelul „Nu” când multe tari spun „Exista un genocid”?
Unii spun ca este pentru ca nu vor sa-si piarda trasatura de a fi prima natiune care le vine în minte atunci când este mentionat „genocidul” sau „holocaust”. Dar unul dintre factorii care au împiedicat recunoasterea genocidului armean în SUA ani de zile a fost lobby-ul evreiesc!
Când ne-am despartit de Israel, presedintii americani au început sa vorbeasca despre „genocid”! Cu alte cuvinte, Israelul ar fi putut spune: „Nu caracterizez evenimentele drept genocid, dar nu interferez cu alte tari”, dar au facut lobby în favoarea Turciei în SUA ani de zile pe aceasta problema.
Desigur, pentru Israel, Turcia este o tara mai importanta decât Armenia. Turcia este importanta si pentru Germania, dar ea a recunoscut genocidul!
Documentele istorice arata ca nu a existat genocid.
Armenia nu accepta de ani de zile propunerea Turciei, „Sa se înfiinteze o comisie internationala, istoricii decid pe dovezi”!
Israelul poate sa nu gaseasca tezele armenesti convingatoare.
Oricum, declaratia Israelului „nu exista genocid armean” este mai valoroasa si mai importanta decât deciziile luate de alte tari!
Pentru ca prima tara care îmi vine în minte când este mentionat „genocidul”, care a fost supusa unuia dintre cele mai brutale genocide din istorie, este Israelul. Daca Israelul spune ca nu exista, alte tari ar trebui sa se gândeasca de doua ori.
Multe tari folosesc deja problema genocidului ca un atu politic împotriva Turciei. Ei decid în functie de interesele lor politice!

7.

„Cercul de prietenie Franta-Artsakh considera ca, dupa agresiunea Azerbaidjanului împotriva Artsakh si crimele regimului de la Baku, Franta, care este tara copresedinta a Grupului OSCE de la Minsk, ar trebui sa renunte imediat la politica sa neutra inutila si sa recunoasca Republica Artsakh pe baza dreptului international”.

8.

Dincolo de Erevan: turul salbaticiei neexplorate a Armeniei

 https://www.thenationalnews.com/travel/destinations/2022/04/28/beyond-yerevan-touring-armenias-unexplored-wilderness/

9.

Erevan Brandy Company a initiat un proiect de plantare de copaci în cadrul celei de-a 135-a aniversari a fabricarii coniacului în Armenia

https://www.panorama.am/en/news/2022/04/29/Yerevan-Brandy-Company/2674597

10.

Ziar pentru s?pt?mâna 30.04.2022 prezentat de Henri PAPAZIAN 

https://fb.watch/cJaLlN2H3H/

About veteranul1