Armenesti 1 ianuarie 2024

Armenesti 1 ianuarie 2024.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 1 ianuarie

S-a nascut pe 1 ianuarie 1855 la Iasi, George Assaky, medic , unul dintre primii chirurgi români care au introdus principii moderne de asepsie si antisepsie. A fost unul dintre precursorii neurochirurgiei moderne si membru corespondent al Academiei Române. (d.1899)

 

S-a nascut la Braila pe 1 ianuarie 1897, Ana ASLAN , adevarat savant de renume mondial, academician, medic gerontolog. A inventat Gerovital si Aslavital  (in colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu). (d.1988)

 

S-a nascut pe 1 ianuarie 1521,Ioan Voda cel Viteaz ( Ioan Voda cel Cumplit , Ioan Voda Armeanul),domn al Moldovei din februarie 1572 pâna în iunie 1574. Mama sa era armeanca din familia Serpega. A schimbat capitala de la Suceava la Iasi, a luat masuri în favoarea oamenilor de rând, a batut monede de arama care au crescut avutia tarii, a reglementat contributiile fiscale. A fost omorât de turci la Roscani. (d.1574).

S-a nascut pe 1 ianuarie 1934 la Ploiesti, Vartkes Varujan Maghiarian, medic cu numeroase lucrari stiintifice la activ.(d.2005)

 

S-a nascut pe 1 ianuarie 1947 Bedros Petru Naianu profesor universitar, mason. (d.2008).

A decedat pe 1 ianuarie 2023 la Bucuresti Diran Ozanian s. A fost inginer proiectant de Centrale Termoelectrice si a lucrat la fostul Institut de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), filantrop si membru al comunitatii.(n.1934).

FOTO:ASSAKY,ASLAN,IOAN VODA

 

 

……………………………………….

Disputa dintre actualul prim ministru al Armeniei Nikol Pashinyan si Sanctitatea Sa Patriarhul, Catholicos al Tuturor Armenilor Karekin II a continuat si cu prilejul discursurilor oficiale de anul nou.

Traditia stabilita de Levon Ter-Petrosyan si Vazgen I a fost încalcata. Compania Publica TV a refuzat sa transmita discursul Catholicosului la ora 23:40 si a oferit un alt spatiu de emisie în cadrul unui bulletin de stiri.

 

Mesajul Sfintiei Sale Karekin II Catholicos al tuturor armenilor de Anul Nou:

„Dragi credinciosi din patrie si din diaspora,

În acest ajunul Anului Nou, de la Maica Scaunului Sfântului Etchmiadzin, va aducem tuturor dragostea noastra pontificala si cele mai bune urari. Anul Nou este limita zilelor care au devenit istorie si viitorul plin de speranta.

Salutam anul dominical 2024 cu îngrijorari profunde, pline de durerea necrutatoare a pierderilor imense din inimile noastre. Am trait un an plin de provocari, dar bazându-ne pe Domnul, privim viitorul natiunii noastre cu speranta si optimism. În fata ocuparii si depopularii Artsakh, a situatiei severe create în jurul Armeniei si a problemelor existente, trebuie sa depasim cu hotarâre dificultatile, pastrând puternice daruirea si dragostea pentru patria noastra si credinta în Domnul nostru Atotputernic.

Preaiubiti, fie în momente de bucurie, fie de necaz, poporul nostru s-a bizuit mereu pe Dumnezeu, a luat mereu putere de la Cel Preaînalt, crezând ca Dumnezeu este cu noi. Fara îndoiala, potentialul spiritual si taria spiritului poporului nostru ne vor conduce la renasterea si renasterea triumfatoare a vietii armenesti. Suntem mostenitorii unei natiuni care a suferit si a suferit, dar nu s-a predat, a experimentat genocidul, dar nu a fost distrusa, a fost masacrata, dar nu a murit.

Cu siguranta, istoria unui popor ale carui înregistrari istorice sunt marcate cu marturii frumoase de evlavie si patriotism, cu o neîncetata dorinta de a trai si de a crea, nu poate fi întrerupta. Încercarile au loc adesea în viata oamenilor, dar acele natiuni care ramân rezistente în spirit si au credinta în Dumnezeu, se confrunta cu curaj greutati si provocari. „Domnul este nadejdea tuturor celor care se încred în El”, spune Psalmistul (17:31).

Acum, dragilor, sa ne reînnoim în duh si minte, sa ne întarim cu speranta, sa reflectam la progresul si faptele noastre cu autoexaminare, sa corectam neajunsurile si derapajele, sa nu permitem sa fie semanata împartirea urii în viata nationala, adaptarea distructiva si indiferenta sa prinda radacini. Sa traim o viata împodobita cu credinta, cu dragoste daruita de Dumnezeu unii pentru altii, astfel încât sa simtim prezenta plina de har a lui Dumnezeu printre noi. „Sa ne zidim pe credinta noastra cea mai sfânta, rugându-ne în Duhul Sfânt, sa ne pastram în dragostea lui Dumnezeu”, asa cum ne îndeamna Apostolul (Iuda 1:20-21).

Sa fim uniti în Armenia si în diaspora si sa ne folosim eforturile colective pentru a proteja interesele nationale si pentru a crea un nou zori în viata compatriotilor nostri si a natiunii. Sa ne dam seama ca patria-mama este singurul loc sacru în care sunt depozitate rugaciunile si visele generatiilor armene din toate timpurile, unde se va forma în continuare identitatea armenilor si din a carui pamânt sacru poporul armean va câstiga continuu putere. Sa ne înconjuram cu dragoste grijulie pe surorile si fratii nostri stramuti cu forta din Artsakh; haideti sa crestem speranta în ei, astfel încât viziunea întoarcerii la nativul Artsakh sa nu se estompeze si credinta în Dumnezeu sa ramâna puternica. Sa-i sprijinim pe cei nevoiasi si suferinzi si sa cautam ajutorul Celui Prea Înalt pentru cei disparuti si capturati si pentru familiile lor.

Si urmând mesajul Sfintei Scripturi, sa nu uitam de caritate si de împartirea resurselor pe care le avem unii cu altii pentru ca astfel de jertfe îi plac lui Dumnezeu (cf. Evr. 13, 16), iar acesta este calea catre o viata evlavioasa si sigura a poporul nostru, acesta este calea catre viabilitatea si permanenta natiunii si statului nostru, hranite cu valori testate în timp.

Sa ne rugam din toata inima, pentru ca Domnul Ceresc sa pastreze în pace patria noastra si întreaga lume; pentru ca, cu sprijinul Sau, sa raspândeasca harul sperantei si al iubirii si darul biruintei în patria noastra si în vietile tuturor armenilor care trec prin primejdii,

azi si întotdeauna si pentru totdeauna, amin.

An Nou fericit si binecuvântat.”

https://hraparaktv.am/post/b35a37b4336d852761662ccf27262c86

https://news.am/eng/news/800407.html

 

 

………………………

O SURPRIZA ÎN NOUL AN.

Erebuni -Yerevan by Japanese School Choir (with lyrics)

 

 

https://youtu.be/TnyMm4E-IFs?si=-tixCWsiUprN17Lo

……………………

 

Rezultatele Concursul de vioara Khachaturian.

Din motive nu tocmai clare concursul s-a desfasurat la Beijing si nu la Erevan.

Premiul I: Zou Meng (China)
Premiul II: Zeng Nigodemu (China)

Premiul 3: -neacordat-
Premiul 4: Zhao Yinan (China)

Premiul al 5-lea: Bobiljun Eshplatov (Uzbekistan)
Premiul al 6-lea: Zhang Haoya (China)
Câstigatorul Premiului pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari chineze: Zou Meng (China)
Premiul special: Ovsanna Harutyunyan (Armenia)

https://slippedisc.com/2023/12/armenia-moves-violin-contest-to-china-with-predictable-results/

Alexandru cel Bun si armenii

La data de 1 ianuarie 1432 a murit domnul Alexandru cel Bun al Moldovei, dupa o domnie de 32 de ani, domnie ce a fost caracterizata de stabilitate si prosperitate economica, ceea ce a facut din Moldova un puternic stat în aceasta parte a Europei.

Data suirii pe tron a lui Alexandru nu a fost stabilita cu exactitate. Primul act al sau dateaza din 29 iunie 1400. Sub raport teritorial, Alexandru a stapânit de la Ceremus (afluent al Prutului, azi în Ucraina) la limanul Nistrului si de la Milcov la Hotin. Înca de la începutul domniei poseda Cetatea Alba, iar ulterior si Chilia. În 1402 încheie un tratat cu Vladislav Jagello, recunoscându-i suzeranitatea. Spre sfârsitul domniei, în 1431, va rupe relatiile cu polonezii.

În domeniul bisericesc domnitorul pune capat conflictului cu patriarhia din Constantinopol. La 1401 Iosif este recunoscut mitropolit al Moldovei. De acum dateaza mitropolia Moldovei. Organizarea se desavârseste prin înfiintarea episcopiilor de la Radauti, pentru partea de miazanoapte a Moldovei, si la Roman pentru miazazi. Alexandru cel Bun a încuviintat înscaunarea unui episcop armean în Suceava, capitala principatului sau, ceea ce da dovada existentei unei mai vechi si bine organizate colonii de credinciosi armeni.

Alexandru este ctitorul a doua vechi si frumoase manastiri, Bistrita si Moldovita. Da negustorilor din Liov si tinuturile învecinate un privilegiu în 1408, stabilindu-le tarife vamale preferentiale. Taxele se luau si la hotar, dar si în unele târguri din interior. Mai da privilegii brasovenilor si bistritenilor printr-un hrisov datat 30 iulie 1401, Printr-un alt hrisov, din 8 octombrie 1407 , Alexandru cel Bun a chemat negustori armeni din Polonia, pentru a contribui la prosperitatea oraselor moldovenesti, promitându-le scutirea de taxe vamale si de biruri. Astfel s-au asezat 700 de familii la Suceava si multe altele la Siret si la Cernauti , unde comertul avea sa fie detinut aproape exclusiv de armeni. Domnitorul moldovean a mai invitat 3.000 de familii armenesti în 1418 , când acestea s-au stabilit în sapte orase.

 

Alexandru cel Bun a murit chiar în prima zi a anului 1432, în urma unui atac de cord si a fost înmormântat la Manastirea Bistrita, una dintre ctitoriile sale, alaturi de sotia sa, Ana.

Sursa:lyberti.com+ararat.com+ hy.wikipedia.org.

 

/

 

About veteranul1