Pe locul doi in topul francez se situeaza orasul sfant Lourdes. In Europa sunt recunoscute ca primele locuri pentru pelerinajul de rit catholic: Vatican, Lourdes, Santiago de Compostela si Fatima. Evident ca Lourdes constituie cel mai mare centru de pelerinaj din Franta. In Franta catolicii sunt majoritari, circa 60% din populatie, alti 20% se declara atei.
Este greu de descries impresia pe care ti-o lasa acest loc. Eu nu am mai vazut asa ceva in alte locuri. Grija pentru persoanele cu dezabilitati, in special cele cu handicap loco-motor, auditiv si mental este ceva ce aproape nu se poate descrie in cuvinte. Doar daca vedeti pe viu, cum se spune, veti realiza ceea ce vreau eu sa spun.
Activitatile turistice din oraselul Lourdes sunt practic subordonate turismului religios. Aproape sase milioane de credinciosi vin anual sa se reculeaga aici. Aceasta traditie a avut ca punct de plecare intalnirea pe care o fata de 18 ani, Bernadette Soubirou, a avut-o cu Maica Domnului. Si se spune ca a avut chiar 18 asemenea intalniri incepand cu 11 februarie 1858 in mica grota Massabielle. Biserica a recunoscut acest loc la 18 ianuarie 1862. A fost construit un sanctuar ce cuprinde mai multe biserici/bazilici, un drum al crucii, o esplanade, etc. Totul este de o simplitate iesita din comun. Trec portile sanctuarului 60.000 de bolnavi pe an.
Ce ofera Lourdes? Bazilica Notre Dame du Rosaire, apoi Le Cachot (locul de unde a plecat Bernadette Soubirou sa se intalneasca cu Fecioara Maria), Casa parinteasca Sainte-Bernadette, un muzeu de ceara cu 100 de personaje.
Tot in Lourdes se afla castelul fortificat Lorus de la care provine si numele localitatii. Existenta sa incepe din anul 778. Intr-o vreme i s-a spus Bastilia Pirineilor pentru ca a avut destinatia de inchisoare.In prezent adaposteste un muzeu mai mult cu caracter etnografic. Vizita dureaza putin peste o ora si ne costa 7 euro. Ar mai fi ceva interesant de vazut, un punct de belvedere, Pic du Jer, de unde se deschide o perspectiva asupra zonei inconjuratoare, Lourdes, Tarbes, Pirinei. Se ajunge la o mie de metri cu un funicular centenar. Eu nu am fost pe acest varf, dar stiti bancul adaptat situatieiĀ : As mai vrea sa merg o data la Pic du Jer. Ai mai fostĀ ? Nu, dar am vrut.
La Lourdes se ajunge cu trenul sau auto, de regula de la Toulouse. Eu am venit aici cu un tren de noapte, la cuseta de 6, plecand din Geneva. Cu avionul este mai dificil, prietenii mei de pe site-ul www.preturi-bilete-avion.com ma informeaza ca pe aeroportul din Lourdes putem ajunge cu compania low-cost Ryanair pe ruta Bucuresti Londra Stansted Lourdes, deci este nevoie de o escala la Londra.
Urmeaza Lyon.