Ce face orice turist care ajunge la Moscova? Vrea sa vada Piata Rosie. Asa a decis si ghidul nostru impreuna cu ghidusa moscovita. Ceva probleme au fost cu ghidusa, care a intarziat la intalnirea cu grupul. Acest lucru se datoreaza neintelegerii de catre ghidul roman a filozofiei poporului rus. De geaba ii spui unui rus sa vina la ora 9 daca programul lui de lucru incepe la ora 10. Spune da vin la 9 si apoi incep scuzele si tot la 10 apare.
Nu sunt deloc ironic, cum poate dau impresia, dar ca individ care am la activ mai bine de 30 de zile petrecute in capitala URSS si apoi a Federatiei Ruse, pot sa spun cu mana pe inima ca Piata Rosie este de-adevaratelea primul obiectiv turistic moscovit.
O fi domnul Putin la serviciu?
Marele hotel Moscova a ajuns pe mana companiei canadiene Four Seasons.
Nu ezitati sa intrati in aceasta micuta capela.
Ritual ostasesc la mormantul Eroului necunoscut. Garda se schimba la ora fixa.
Pana atunci soldatul de garda intepeneste in post.
Politistul rus este atent si dirijeaza totul cu eficienta. Ca si ai nostri.
Tarul Petru cel Mare vegheaza si astazi asupra noastra.
Cea mai mare catedrala ortodoxa din lume cu hramul Iisus Hristos Mantuitorul. Catedrala a fost construita pe timpul lui Alexandru I, In 1812. Stalin a binevoit sa o arunce in aer si apoi sa realizeze un mare bazin de inot. In anul 2000 a capatat forma actuala.
Kremlinul.
Pe Moscova se plimba vaporasele.
Manastirea Novodevicii.
In parcul de langa Manastirea Novodevicii dam peste rata mama si puii ei. Un dar facut de doamna Bush copiilor din Moscova. Numai in inchipuirea celui care a realizat opera de arta ratele respecta sirul indian. Realitatea e cu totul alta.
Apare la orizont noua Moscova.
Cladirea Universitatii Lomonosov este inconfundabila.
Stadionul Lenin refacut si adaugit si bineinteles rebotezat Lujniki, cel mai mare stadion din Rusia cu 78.000 de locuri. Cand se chema Lenin avea 103.000. Am aplicat si noi solutia micsorarii capacitatii de „cazare” trecand de la 23 August, prin Lia Manoliu si ajungand la Arena Nationala. Evident nu din cauza schimbarii numelui s-a redus numarul de locuri pe stadion, ci din cauza conditiilor impuse de FIFA.
Am ajuns la un mare monument. Este monumentul inchinat victoriei din cel de al doilea razboi mondial. Obeliscul are 141,8m cate 10cm pentru fiecare zi de razboi.Zeita Nike, zeita greaca a victoriei, ne supravegheaza de la inaltimea celor 140m. In parcul Victoriei, unde se afla monumentul, se mai gasesc patru temple memoriale: Biserica Sf. Gheorghe, ortodoxa,Moscheea, Sinagoga si Capela catolica care au fost toate construite in amintirea victimelor razboiului.
Un obicei numai la rusi intalnit de mine. Tinerii casatoriti merg si aduc flori si omagiul lor la monumentele inchinate victoriei Marii Rusii. Inainte mergeau si faceau acest lucru in Piata Rosie la mausoleul lui Lenin sau la mormantul Eroului necunoscut.
Rusii se respecta. Astea da masini pentru nunta. Mi-a adus aminte de un banc vechi: cel mai mare pitic din lume traieste in URSS.
O piata mai mare ca Piata Rosie sta la picioarele monumentului.
Constructii noi peste tot. Rusii astia o duc rau de tot.
Trecem si pe la Borodino. Ce aglomeratie era odata. Acum numai noi invadatorii romani care am pus mana si pe Borodino.
Degeaba sta Kutuzov si supravegheaza locul, nimeni nu merge la izba lui Kutuzov, aflata in imediata apropiere a Panoramei de la Borodino.
De aici am plecat la hotel pentru a ne reface fortele si sa avem spor a doua zi.