Armenesti 2 februarie 2025.

Armenesti 2 februarie 2025.

Declaratie cu privire la retorica denialista continua a premierului armean Nikol Pashinyan

https://www.lemkininstitute.com/statements-new-page/statement-on-the-continued-denialist-rhetoric-of-armenian-prime-minister-nikol-pashinyan

………………………..

Pentru Arsen

Un ascultator întreaba: Se poate face sex la distanta?
Radio Erevan raspunde: Da, cu conditia ca sexul sa fie mai mare ca distanta.

……………………………

Prin anticariate

Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.

Astfel,azi, gasim sau nu:

Husik Zohrabian – Istoria bisericii armene

Editura: Ziartului Universul,1934

Foto; 81bfce72_49kHhZnPJFWMU_10001

PLIMBAREA PRIN ANTICARIATE S-A INCHEIAT

 

……………………………………………..

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 2 februarie 2025

Stefan Surdul  a fost domnitor în Tara Româneasca între iunie 1591 – noiembrie 1592. A fost fiul lui Ioan Voda cel Viteaz si al Mariei, fiica pârcalabului de Hotin.S-a înecat în Dunare la 2 februarie 1595.

FARA FOTO

S-a nascut pe 2 februarie 1922 la Bucuresti, Antranig Vartanian,

reprezentant comercial al României în peste 20 de tari, promotor al sportului de performanta în cadrul tineretului armean. Cu­noscator a nume­roase limbi straine: franceza, engleza, ita­liana, rusa, germana (în afara de româna si armeana), bun cunoscator al legilor economice inter­na­tionale, În anul 1978 se casatoreste cu Nec­tar Bogosian, apoi se stabi­leste în S.U.A. la Los Angeles. A decedat la Los Angeles în anul 1995.

Fara foto

 

 

S-a nascut pe 2 februarie 1890 la Botosani, Emanoil Ciomac, jurist, scriitor, poet, eseist, cronicar, critic muzical si muzicolog român. A tradus libretul operei Oedip de George Enescu, traducere pe care compozitorul o considera singura valabila.

A decedat pe 13 iunie 1962 la Bucuresti.

FOTO: emanoil ciomac1.jpg

 

………………………….

ARMENII LA STALINGRAD

Astazi este o zi importanta pentru istoria umanitatii. Pe 2 februarie 1943, trupele naziste au fost înfrânte la Stalingrad de armata URSS. Din pacate situatia actuala nu a permis sau nu s-a dorit reliefarea succesului militar de la Stalingrad.

Batalia de la Stalingrad a fost cea mai mare batalie terestra din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cele 200 de zile ale apararii Stalingradului au ramas în istorie drept cele mai sângeroase si crude. În timpul apararii orasului, peste un milion de soldati si ofiteri au fost ucisi si raniti. În memoria lor pe dealul Mamaev Kurgan s-a ridicat monumentul „Eroilor bataliei de la Stalingrad” bine cunoscut în întreaga lume. Putini stiu ca la aceste lupte au participat si militari armeni. Locuitorii din Volgograd (Stalingrad) îsi amintesc si respecta memoria eroilor armeni care au luptat si au murit pentru orasul lor. Au fost în jur de 200.000 de aparatori armeni. Trei divizii au luptat pentru Stalingrad, care aveau nume armenesti. Cea mai cunoscuta fiind Divizia 76 de puscasi care a participat la batalia de la Stalingrad înca din prima zi. În memoria celor 10.000 de ostasi armeni care au cazut în lupta un khachkar a fost  ridicat la Volgograd pe dealul Mamaev Kurgan .Un scurt video: https://youtu.be/AAUMndsrYcg

…………………………..

Conform traditiei, pe data de 2 februarie a fiecarui an se sarbatoreste Ziua Ursului sau Stretenia. În aceasta zi, iarna se întâmpina cu primavara. Se spune din batrâni ca în ziua de Stretenie ursul va iesi din bârlog si, cu acest prilej, se pot face previziuni meteorologice importante referitoare la noul an. Astfel, în ziua de Stretenie, ursul iese din bârlog si joaca de jur-împrejur. Daca afara e soare si ursul îsi vede umbra atunci se va speria, se va întoarce în bârlog si va mai sta acolo înca sase saptamâni, pentru ca atât va mai tine iarna. Daca însa ursul nu-si va vedea umbra, în ziua de Stretenie, atunci va ramâne afara si iarna se va întrerupe, iar primavara urmeaza sa se apropie.

Foto; urs-carpatin-840×479.jpg

…………………..

 

About veteranul1