Veteranul1 in Delta Dunarii cu Karpaten Turism. Etapa 5

Veteranul1 in Delta Dunarii cu Karpaten Turism. Etapa 5

Pe 28 septembrie suntem in Valkovo. Se spune ca aceasta asezare a luat fiinta in 1746. Primii locuitori fiind lipovenii care s-au asezat pe o veche vatra moldava , nu se stie de ce parasita. Valkovo este o comuna mai rasarita cu circa 11.000 de locuitori. Istoricii zic ca pe aceste tinuturi s-au purtat razboaie sangeroase. La ce or fi folosit, nu imi dau seama, cred ca mai mult cu scop de jaf.

Statuile ocrotitoare ale comunei Valkovo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce sa faci in aceasta localitate? Mai nimic. In centru o biserica cu hramul Sf. Nicolai,

si un detaliu interesant 

 

 

 

 

 

 

 

 

o piata ca un talcioc si probabil excursii cu barca in delta.

Urmele populatiei de origine romana se vad si astazi. Am discutat cu o localnica ce vorbea o limba romana corecta. Era preocupata de razboiul intern si isi dorea cu ardoare sa fie pace. Era suparata pe decizia conducerii tarii pentru adoptarea povestii cu limba ucrainiana obligatorii. Dupa dansa ar fi fost de preferat rusa. Mai remarca foarte corect ca elementul romanesc e in continua scadere. Are rude la nivel de frati/surori ai bunicilor pe malul romanesc, verii se mai stiu intre ei, dar cei din urmatoarea generatie nu prea. Daca este sa fim drepti si in Romania situatia seamana. Rudele de grad patru nu se intalnesc. O alta problema ridicata de romanca noastra este procurarea carbunilor pentru incalzit. Cica acum nu se mai aduc carbuni din Dombas ci din import si sunt foarte scumpi. Salariile, nu stiu veniturile, in Ucraina sunt mici. Ghida noastra de la Odesa, ditamai profesoara universitara, castiga cam 200 de euro pe luna.

Stiti ce produs predomina in Valkovo? O sa ziceti ca pestele. Nu e adevarat. Domnisoarelor, doamnelor si domnilor aici toata lumea produce miere. Este miere poliflora.

Ne-am „plimbat” putin pe corso in Valkovo si apoi am luat un vaporas sa mergem prin delta. Am mers pe bratul Chilia si apoi pe o ramificatie numita canalul Stambului vechi. Am ajuns la kilometrul zero.

Ucrainienii nostri ne-au dat o vodculita si un sandvis ca sa ciocnim paharelul de votca la kilometrul zero pentru ca asa cere traditia la ei. Malurile sunt din loc in loc prevazute cu cabane pentru vacanta.

 

Cultiva si ei vita de vie si produc un soi de vin numit Novac. Daca mergi cu salupa poti opri sa cumperi. Ceva pasaret in zare la kilometrul zero si pe canal, in rest stuf si salcii.

 

 

 

Vremea foarte placuta.

Ne intoarcem pe vas si asistam la o lectie de bucatarie ucraineana si o parada a portului popular. Plecam spre Izmail.

Maine e programata vizita in Ismail.

About veteranul1