VETERANUL1 LA PRAGA CU OMNIA TURISM-ETAPA 2

Duminica, 21 mai, luam un mic dejun acceptabil si pe la 8 o intindem spre Brno. La 10h20 suntem in granita ungaro-slovaca. Nici picior de granicer, niciun control, totul pare parasit si totusi stam vreo 10 minute pentru incarcarea box-ului (vigneta de la noi). Intram in Slovenia pentru vreo ora. Ca un element de culoare si pentru ca imi plac muntii , specific faptul ca slovenii au un imn foarte frumos inspirat dintr-un cantec popular intitulat Nad Tatrou sa blýska , adica Fulger peste Muntii Tatra.

Deci la 11h20 trecem granita in Cehia. Nici aici nu ne asteapta nimeni. Cum facem, cum dregem numai din Romania apar pericolele pentru tarile europene. Refugiati, ioc. Si in Cehia trebuie sa iti incarci box-ul. Schimbam ceva banuti, pentru ca in Cehia la loc de cinste este coroana. O luam din loc pe la 12, iar ghidusul nostru ne anunta o prima schimbare a programului, mergem intai la pestera Punkva si apoi la Brno. Ocolim Brno, trecem prin Blansko si la 13h30 suntem in parcare la baza pesterii. Zona asta a carstului morav este plina de pesteri, multe din ele pot fi vizitate. Noi luam un minicar la 90 coroane de persoana si in cateva minute suntem la pestera Punkva (Punkevni Jeskyne).

Intrarea in pestera costa 160 coroane pentru veteranii de peste 65 de ani si 180 pentru restul populatiei. La trei intram in pestera.  O pestera bine amenajata pentru turistii de orice fel. Nu necesita o forma sportiva deosebita si nici echipament special. Mergem per pedes prin galeriile pesterii,  admiram stalactitele, formatiunile calcaroase cu diverse denumiri si ajungem la marele aven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acesta poate fi privit si de sus , de la inaltime, cehii construind o telecabina care te duce la o platforma de unde se vede haul. Noi o luam din nou la trap si ajungem la „mare” , adica la un lac subteran de unde se ia o salupa care te duce prin galerii, mai facem o oprire pentru a admira o alta minune a naturii si luam din nou barcazul pentru a naviga spre iesire. Totul dureaza cam 60 de minute. Temperatura in pestera este acceptabila, dar e bine sa punem ceva pe noi, avand in vedere trecerea de la 30 de grade la 12. Interesant e faptul ca personalul este alcatuit din tineret , atat fete cat si baieti. Acest parc carstic dispune de masini Skoda? Da de unde de Dacii ,domnule, de Dacii.

Foarte multi biciclisti si drumeti cehi in zona. Coboram la parcare, luam si noi o gustarica la o locanta ceheasca si la 17h30 plecam la Brno. Dupa 40 de minute ajungem si facem o plimbare prin centru.

Am dat aici si de un tanc T34 roz . Cei care au fost la Praga in urma cu ceva ani isi aduc aminte ca cehii aveau o un tanc pe post statuie. Ei bine, e vorba de acelasi tanc, transformat de un artist ceh ,in 1991, in opera de arta. Acum are un traseu itinerant in scop pacifist.

Atentie, nu prea gasesti grupuri sanitare publice chiar cu lovele. Daca tot am ajuns la aceasta chestiune importanta pentru un turist sa specific ca mai toate lucrurile in Cehia sunt pe automate, unele dau si rest. In cazul de fata accesul este permis la nivelul de 10-20 coroane.

Vreme frumoasa in continuare, asa cum a fost in toate cele 9 zile de excursie. La 19h20 plecam spre Praga, unde ajungem la hotelul Pramen la 22h30. Ghidul are o initiativa neobisnuita si anume incepe cazarea cu ultimile persoane inscrise in excursie, asa ca ramanem la coada. Tot grupul format din 44 de persoane este cazat la etajul 10. Maine va fi o etapa de o zi in Praga, deci la somn.

 

About veteranul1