RASFOIND PRESA ZILEI 537

1.EVEREST 1924. O noua ipoteza asupra conditiilor care au dus la decesul lui George Mallory si Sandy Irvine a fost lansata de un om de stiinta de la Universitatea din Toronto. Numele lui este G.W. Kent Moorea si este fizician. Am verificat daca intradevar G.W. Kent Moorea este recunoscut in domeniu si am constata ca este un nume cunoscut cu mai multe carti de specialitate la activ. El a studiat la Royal Geographical Society din Londra datele meteo disponibile pentru luna iunie a anului 1924. A remarcat o importanta scadere de presiune putin inainte de 8 iunie 1924 , data la care au disparut cei doi alpinisti. O astfel de scadere a presiunii înseamna, de obicei, o schimbare foarte rapida a conditiilor meteorologice si aparitia unei furtuni. Dupa ce a analizat datele si le-a comparat cu datele climatice moderne si hartile meteorologice indiene, Moore considera nu numai ca o furtuna a afectat  Everestul in acea azi, dar mai important este faptul ca a fost o furtuna deosebit de  violenta. O furtuna similara celei  care în 1996 a dus la moartea a opt persoane pe acest munte . Cele doua furtuni sunt într-adevar, foarte asemanatoare din punct de vedere al parametrilor barometrici.Este o teorie interesanta, dar este evident ca datele meteorologice ale epocii nu au permis sa se spuna precis ceea ce sa întâmplat. Parametrul meteo aduce doar un element nou la dificultatile intampinate Mallory si Irvine pentru a ajunge pe varf. O scadere a presiunii barometrice nu creeaza doar furtuni periculoase, reduce, de asemenea, nivelurile de oxigen. Aproape de varful Everest, nivelurile de oxigen sunt deja abia suficiente pentru a sustine viata.
Lipsa de oxigen produce inflamarea creierului si poate duce la confuzie, o conditie nedorita în orice împrejurari, dar în special într-un mediu dur, în care doar un pas gresit poate însemna un dezastru. Pe: http://www.ouramazingplanet.com/images-everest-1924-0431/5/ puteti vedea cateva fotografii de colectie ale expeditiei Everest 1924. Sursa:http://www.tromse.com/science/mysterious-1924-everest-deaths-linked-to-storm-livescience-com/3225/

2. FAGARAS. Un turist belgian, de 40 de ani, s-a accidentat în zona Muchia Tarâtei. Barbatul, însotit de alte doua persoane, s-a aventurat pe un traseu dificil, mai ales pe timp de noapte.Turistul belgian si-a fracturat piciorul si a cerut ajutorul salvamontistilor. Dupa o actiune care a durat mai bine de trei ore, barbatul a fost adus în siguranta la baza muntelui si a fost preluat de un echipaj medical. Sursa:

http://www.adevarul.ro/locale/brasov/brasov-salvamont_brasov-muntii_fagarasului_0_316768567.html

3. PIRINEI. Doua turiste de origine germana care campau in apropirea refugiului Jeandel à La Pierre Saint-Martin au beneficiat in cursul noptii de miercuri spre joi de muscaturile unei vulpi. Gardianul/cabanierul refugiului spune ca de 17 ani de cand el este la refugiu e prima data cand se intampla asa ceva. Dar in Pirinei chiar in acest an vulpile au muscat si pe alti turisti. O fi din cauza caldurii excesive sau a lipsei de hrana? Cert este faptul ca trebuie sa faci imediat vacc contra turbarii si tetanusului. La noi nu stiu sa se fi intamplat pe munte asa ceva. Celebrul vulpoi de la Bucura o poate confirma. Sunt vizibile vulpi in Ciucas pe tapsanul de sub Zaganul, dar nici corturi nu se instaleaza acolo din lipsa apei. Sursa:

http://www.larepubliquedespyrenees.fr/2010/08/13/la-pierre-une-randonneuse-grignotee-en-pleine-nuit,150729.php

4. UCA MARINESCU. Cunoscuta exploratoare s-a reintors acasa dupa o calatorie de cinci luni in jurul lumii. In timpul calatoriei si-a sarbatorit ziuade nastere. Pe 15 mai a implinit 70 de ani. Felicitari si la cat mai multe noi si frumoase calatorii. 

5. MONT BLANC. Patru alpiniste au fost prinsi de vremea rea sâmbata dupa-amiaza în apropierea varfului. Una dintre alpiniste a cazut si a murit pe fata nordica a Mont Blanc. Salvatorii au reusit sa le salveze pe celelalte alpiniste. Se pare ca alpinista decedata era de nationalitate rusa sau ucraineana. Sursa: http://www.ledauphine.com/haute-savoie/2010/08/15/mont-blanc-un-mort-et-deux-gendarmes-secouristes-blesses

6. ELBRUS. Doi alpinisti olteni,Cristi Guna si Dragos Veleanu, au ajuns pe 21 iulie pe cel mai inalt varf al Europei. Povestea expeditiei, picant scrisa, poate fi citita pe:  http://www.gds.ro/Comunitate/2010-08-16/Pe+varful+rusilor#comLink

7. CABANA URLEA. Adevarul ne reaminteste despre o tragedie montana, disparitia incet incet a uneia dintre cele mai cunoscute cabane din Muntii Fagaras. In timp ce la altii numarul cabanelor/refugiilor creste an de an, la noi….Aici ar trebui sa intervina ministerul de resort. Sursa:

http://www.adevarul.ro/locale/brasov/brasov-cabana_urlea-muntii_fagaras-cabana_brasov_0_317968217.html

8. BUCEGI. Salvamontul incepe de astazi refacerea traseelor afectate de recentele viituri.

9. COSMIN ANDRON. Multumim cunoscutului alpinist baimarean pentru aprecierile facute la adresa rubricii. In numarul 536 puteti citi despre expeditia sa pe Denali.

10.K2. Potrivit informatiilor pe care le am din tabara kazakha rezulta ca toate expeditiile si-au comandat porteri pentru coborare „in lumea civilizata”. Este vorba despre expeditiile kazakha, poloneza, americana si cea internationala. Banuiesc ca aventura lui Zsolt Torok s-a incheiat. Poate ca altadata va vi incununata de succes.

About veteranul1