–
Posted on august 24, 2014Posted in: ARTICOLE
Marturisesc, ca sa nu fiu acuzat de ipocrizie, ca nu am fost niciodata pe Mont Blanc. De fapt, ca sa fiu sincer pana la capat, nici nu mi-am propus acest lucru vreodata. Am visat ca orice amator de munte ca voi ajunge pe cele mai inalte varfuri. La „vremea mea” nu au fost conditii pentru indeplinirea unui astfel de vis. Azi se combina efortul financiar cu starea fizica a oricarui veteran. Sigur ca sunt si numeroase exceptii. Asa ca acum urmaresc cu mult interes realizarile alpinistilor din intreaga lume si ma bucur de realizarile „a lor nostri”, chiar daca uneori mai critic „amatorismul” unora dintre ei. In mass- media noastra si nu numai sau pe facebook apar tot timpul cuvinte ca: alpinistii care au urcat pe Mont Blanc. Fratilor trebuie facuta o distinctie intre a face o ascensiune obisnuita pe varful Mont Blanc si escaladarile sau catararile pe diverse trasee putin sau de loc practicate cand intr-adevar ai nevoie de cunostinte serioase de tehnica alpina si mai ales tehnica. Stiti dumneavoastra cati „alpinisti” urca zilnic, vara, pe Mont Blanc (4810m)? Va puteti imagina? Nu cred. Cel putin eu am ramas „bouche bee” cand am aflat ca pe acest varf urca, in cele 100 de zile favorabile, aproape 300 de persoane insotite sau nu de ghizi montani si tendinta ar fi de crestere. Ce inseamna acest lucru? Dupa opinia mea Mont Blanc a devenit un bulevard alpin si nu ar mai trebui sa se faca atata caz de faptul ca cineva a ajuns pe Mont Blanc. Practic nu mai inseamna nimic pentru un alpinist in putere. Pe Moldoveanu nu urca in zilele de vara nici macar 100 de turisti. Nu m-am exprimat corect, nu turisti trebuia sa scriu ci alpinisti, pentru ca nu-i asa daca in Fagaras ajung atat de putini , inseamna ca este mai dificil de urcat decat Mont Blanc, acolo unde 300 de oameni fac coada la fotografia de varf. In CV putem sa mentionam ca am ajuns pe Mont Blanc, dar acest lucru nu mai inseamna o performanta alpina. Deci, Mont Blanc este un mit spulberat.
About veteranul1
9 Comments
Comments Closed
Depinde evident si de ruta aleasa. Traseul clasic intr-adevar, nu pune probleme deosebite.
cam asa e trebuie sa stai la rand ca sa urci pe varf, pe traseul clasic e foarte aglomerat in sezon, eu am numarat cam 80 -90 de turisti in wekeend care urcau pe mont blanc si era extrasezon,exista variante si trasee mult mai tehnice si deloc aglomerate de escalada varful numai sa te tina balamalele…
Am incercat sa vad ce ascesiuni ai facut, in Romania cel putin, si nu am reusit sa aflu din cuprinsul site-ului. Mi-ar placea sa stiu daca parerile din cuprinsul articolului sunt ale unei persoane care are cat de cat idee despre mersul pe munte sau sunt simple flecareli.
Si pe dealul din spatele casei, urca 2-3 oameni, pe zi. Asta ii face alpinisti pe acei oameni? Haideti sa cautam in dictionar sa vedem ce inseamna si ce presupune alpinismul! SI NU e intra doar catararea/escalada in definitie.
Spre deosebire de Moldoveanu pe Mont Blanc, mai e nevoie de ceva echipament, de ceva conditie fizica(dupa cum recunoasteti in articol), de aclimatizare corecta, de echipa buna si noroc cu vremea. Inca mai mor oameni pe acolo si o sa moara si altii!
Oricum in conditii de iarna este mai dificil de urcat pe Vf Negoiu, fata de Moldoveanu, unde vara ajung oameni in tricou, pantaloni scurti si sandale.
Faptul ca Mont Blanc este atractiv pentru multi, nu ii scad deloc riscurile. Inca se asteapta mult sub Mont Maudit, fis deasupra crevasei si sub ploaia de pietre si bucati de gheata pornita de cei sus. Si exact acolo unde acum 2 ani 9 alpinisti au murit.
Cei mai multi au inteles mesajul, altii nu. Deci, pana acum ceva timp telul vietii unui alpinist era sa urce pe Mont Blanc, azi viata alpinistilor incepe cu Mont Blanc. Poate acum este clar.
veteranul1 cred ca nu pot sa fiu de acord cu tine – dupa parerea mea alpinismul nu incepe cu o tura pe mont blanc cu ghid care te trage de coarda pana sus. intradevar ruta Gouter ii cea mai usora, si ofera conditii de cazare destul de bune cine isi permite sa stea la refugii. Dar ai nevoie de echipament, si de ceva conditie fizica mai buna decat ce iti trebuie sa urci pe moldoveanu, distanta si altitudinea isi spun si ei cuvantul. de ex. Peuterey Ridge de pe fata sudica ii una dintre cele mai grele rute… sunt inca mai sunt dar mai multe informatii gasesti la http://www.summitpost.org/mont-blanc/150245. Nici ruta clasica nu-i asa simpla decat pare de multe ori, pe grand couloir avalansele de pietre sunt zilnice si si accidentele…
300 pe zi ce spune oare? Pe ansamblu in Mont Blanc sunt circa 30-40 accidente pe an, dar sunt mii care ajung pe varf.
Nu ?tiu în cazul c?ror persoane va fi existat acest mit…
Cine e infirmat cît de cît ?tia detaliile turei.
Mitul va fi prins, ca orice mit, la cine nu avea/are informa?ii.
Mai bine mergi matale pe acolo si apoi sa vorbesti de dificultatea traseelor.