A sosit si clipa incetarii aparitiei acestei rubrici. 1000 de numere sunt, cred, suficiente si este timpul pentru un nou inceput. Multumesc tuturor celor care au urmarit modesta mea rubrica si m-au sprijinit, uneori, in redactarea ei.
DHAULAGIRI. O descriere pas cu pas privind incercarea de salvare a alpinistului spaniol Juanjo Garra, redactata de alti doi mari alpinisti, Enrique Osiel si Manuel González (Lolo) gasiti pe: http://desnivel.com/
CARLOS SORIA. Veteranul spaniol este singurul alpinist din istorie care a urcat noua munti de peste 8000 de metri dupa varsta de 60 de ani si nu se lasa. Totusi timpul trece, anul trecut nu a reusit, acum s-a retras de pe Kachenjunga. Optimismul lui este de neoprit, in toamna va incerca sa urce pe Shishapangma.
”SALATA DIN CEAPA ALPINA”. Recent a aparut la Cluj in Editura Carolina cartea „Buc?t?ria armean?”, autori A.G. Markosian si E.A. Tigranian. O reteta mi-a atras atentia datorita faptului ca era botezata: ”Salata din ceapa alpina”. Ce fel de ceapa o fi asta si de ce alpina? Scotocind am dat peste urmatorul rezultat: Aceasta planta destul de inalta are flori crem-verde ce infloresc din mai pâna în august. Se gaseste in regiunile muntoase din Europa si Asia. Numele speciei este ALLIUM VICTORIALIS. O aflam si pe muntii nostri. Am vazut-o de nenumarate ori, am si mestecat de cateva ori frunzele ei, fara sa stiu despre ce e vorba. Mie mi s–a parut ca are mai mult gust de usturoi.Si acum reteta cu pricina: Ingrediente-400gr. ceapa alpina, sare, otet dupa gust. Preparare: alegem cozile cepelor, le spalam si le oparim, dupa care se fierb in apa sarata. Strecuram, racim si le asezam intr-o salatiera, presarand sare si stopind cu otet. Pofta buna!
Asteptam cu interes „noul inceput”. Succes!